ONZE ZWEEDSE MOESTUIN

In April van dit jaar hebben we een start gemaakt met het ontwerp van onze moestuin. We begonnen met het uitgraven van een stuk land om de grond te egaliseren voor de moestuinbakken. Daarna maakte we een omheining van takken en boomstammen die we weghaalde uit ons eigen stukje bos en ondertussen stond ons kleine woonkamertje bomvol met diverse stekjes.

Zowel in als om de moestuinbakken hebben we houtsnippers gestrooid. De houtsnippers hebben we met onze eigen hakselaar gemaakt. Op het erf lagen al diverse takkenstapels welke droog genoeg waren om hiervoor te gebruiken. De houtsnippers houden naar mijn idee in de moestuinbak langer het vocht vast waardoor de aarde minder snel uitdroogt. Ook helpen de houtsnippers op de bodem naast de bakken weer tegen onkruid… alhoewel ik toch her en der wat opgroeiend gras moest wegtrekken. Voor het volgende jaar wil ik me gaan inlezen in ‘mulch’.

De moestuinzaden heb ik deels zelf gekocht, maar ook deels cadeau gekregen van een lieve vriendin. In Nederland had ik voor ons vertrek naar Zweden al wat zaden van haar gekregen en weet nog goed dat ik aan haar vroeg wat de houdbaarheidsdatum was van die zaden, want ik was toen nog helemaal in de veronderstelling dat de moestuin nog wel even een paar jaar ging duren, haha. De moestuinzaden die wij gebruikte hadden overigens allemaal een biologische keurmerk, wat wij zelf een fijne gedachten vinden.

Ik heb de moestuin opgedeeld in verschillende categorieën. Zo heb ik de bloemen en kruiden, aardappels, bonen en tomaten allemaal een eigen bak gegeven. helemaal rechts in de moestuin heb ik 2 rijen gemaakt, waar ik verschillende pompoenen en courgettes heb gepoot. Aan de randen van de moestuin tegen het hek heb ik op diverse plekken (eetbare) bloemen gezaaid, zodat dit weer insecten in de moestuin aantrekt. Vooral de calendula a.k.a. goudsbloemen trokken een enorme hoeveelheid vlinders en bijen aan.

De moestuin heb ik het hele seizoen voorzien van opgevangen regenwater in watertonnen. Toen ik nog maar 2 watertonnen had, heb ik ook nog een tijdje water gehaald uit het meer bij ons achter. Zo bespaarde ik het drinkwater uit onze eigen waterput, want ik vond het onnodig om dit drinkwater voor de tuin en de moestuin te gebruiken. Ik vond het niet erg om het water met jerrycans uit het meer op te halen. Op een zonnige ochtend wandelde ik juist graag richting het meer en zag dan weleens in de verte een haas op het pad die soms naar me toe kwam huppelen, ik voelde me dan net Alice in Wonderland ‘going down the rabbit hole’ ;).

Het was voor ons een hele verrassing hoe de bloemen, kruiden en groenten zouden groeien in de moestuin. We hadden natuurlijk geen idee hoe dat hier in Zweden zou gaan betreft de temperatuur en het weer. Ik heb wel een beetje rekening gehouden met het feit dat het warme seizoen hier iets later begint, de bomen hebben hier B.V. later verse bladeren in de bomen dan in Nederland. Betreft het uitplanten van de stekjes heb ik het weer aangekeken na Ijsheiligen. Zo heb ik eind Mei / begin Juni alles uitgepoot om er zeker van te zijn, dat de baby stekjes het zouden overleven. Ook hebben we de moestuin op een plek gebouwd waar het de meeste zonlicht vangt.

In de moestuin hadden wij ook regelmatig een naaktslakken invasie. Daarom maakte ik elke dag na het avondeten een rondje en vond soms wel dertig smulpaapjes verspreid door de moestuin. Vervolgens bracht ik ze naar onze nog niet echt volgens de richtlijnen ‘compostbakken’ verderop, haha. Ik vind het belangrijk om de naaktslakken te zien als vrienden en niet als vijanden van de moestuin. De naaktslakken hebben ook een hele belangrijke functie in het ecosysteem en daarom wil ik ze niet doden of dronken voeren met bier. De beste methode is voor mij, m’n verlies in oogst te nemen en elke dag een inspectierondje te maken. Ik zie het namelijk zo, als er iets is opgegeten, dan is het mijn verantwoordelijkheid voor het hebben van een moestuin in de natuur en niet het instinkt van de naaktslak.

Wat ik volgend jaar anders wil doen, zijn de tomaten en paprika’s in een kas plaatsen. Het was dit jaar een gok om ze zo in de buitenlucht zonder bescherming te laten groeien, maar om óok nog dit jaar een kas te plaatsen zat er niet in. De tomatenplantjes hebben wel enkele rode tomaten gekregen, maar de paprikaplanten bleven kaal. Het zou dus wel een aanwinst zijn om volgend jaar een kleine kas erbij te hebben.

Gelukkig hebben we kunnen genieten van andere oogst, zoals de courgettes, aardappelen, diverse bonen, bietjes en sla. Ook ben ik heel trots op de zonnebloemen die zijn uitgebloeid tot prachtige exemplaren waar bijen dan weer lekker van konden smikkelen.

Al met al vond ik het voor een eerste moestuin jaar ‘in het buitenland’ wel geslaagd. Volgend jaar willen we de moestuin nog groter maken, dus kunnen we weer aan de slag met de schep om nog meer grond uit te graven. Ik zal nog even een laatste ‘gouden’ tip delen voor iedereen die net als wij in het bos samenleven met wilde dieren, zoals herten en elanden. Wat wij regelmatig deden, was plassen rondom de moestuin. De geur van urine houdt de dieren op afstand, in feite ben je zo jouw territorium aan het afbakenen, haha. Helaas werkte dit niet tegen de naaktslakken, maar hoogstwaarschijnlijk wel tegen de ‘over het hek kunnen springers’. Verder viel het me mee wat de ‘mee- eters’ betreft. Ik had gedacht dat de eekhoorntjes en vogels misschien nog wat schade konden aanrichten, maar wie weet hadden zij weer baat bij de naaktslakken die elke avond werden verzameld op de compostbak.

Je bent van harte uitgenodigd om Degroenezus te volgen op de volgende kanalen:
Nieuw Instagram: @degroenezus.nl
Telegram: degroenezusnl

Of laat jouw e-mail adres hieronder (gratis) achter bij het icoontje ‘+Volg’ van de blog. Dan krijg je een melding in je inbox wanneer ik een nieuwe blogpost upload op mijn website.

Veel liefs,
Elcke

4 gedachtes over “ONZE ZWEEDSE MOESTUIN

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s