ONS EERSTE JAAR IN ZWEDEN

In Oktober 2020 kwamen we aan in Zweden, helemaal klaar voor het onbekende. We hadden niet echt een uitgestippeld plan, enkel een tijdelijk verblijf en een sollicitatiegesprek voor Sander.

Made by: Sander Copier in Winter 2020

In Nederland hadden we 80% van onze inboedel verkocht of weggegeven, waardoor we enkel de huur hadden van een kleine loods in ons oude stadje Nieuwegein. Voor ons gevoel gaf dit de nodige beweegruimte om het onbekende te omarmen, want al die spullen voelde toch wel als een blok aan ons been. Zo hadden we tegelijkertijd ook niet teveel spullen om hier naartoe te verhuizen en een minder hoog huurtarief voor de loods waar enkele spullen nog wel lagen opgeslagen. Ons doel was namelijk ergens in Zweden te settelen daar waar Sander óf ik werk konden vinden. Maar we hielden ook rekening met het feit dat dit niet zou lukken en daarmee het recht op een persoonsnummer om officieel te emigreren naar Zweden zouden mislopen. Die gedachte vonden we best spannend. Zeker omdat we samen al meer dan 8 jaar droomde over een leven in Zweden. Toch ervaarde we deze onzekerheid niet zozeer als een reden om het niet te doen. Het verlangen naar avontuur was zo sterk, dat we het graag wilde proberen en al het moois dat we in Nederland hadden opgebouwd durfde los te laten. Ons back up plan was dat we altijd nog konden rondreizen mocht het settelen in Zweden niet lukken.

De sollicitatie van Sander verliep echter positief en hij kon in Januari 2021 al aan de slag bij een grote onderneming als Grafisch Vormgever. Tegelijkertijd kregen we de optie om de woning, waar we in eerste instantie tijdelijk mochten verblijven, te kopen. Zo hadden we geheel onverwacht en binnen vier maanden weer vastigheid, haha.

In overleg met Sander besloot ik om een tussenjaar te nemen en me bezig te houden met het opknappen van de woning en de tuin. Zo ontpopte ik me gaandeweg als een ware huis-, tuin- en keukenvrouw. Heerlijk vond ik het om eindelijk te mogen ervaren hoe het was om even geen verantwoordelijkheid te dragen op werkgebied en me enkel te mogen omringen met de energie van de natuur. Wat was ik eraan toe om, na 2 lange studies en bijna 9 jaar werken, gewoon eens te ‘zijn’. Ik weet dat dit voor sommige mensen misschien heel verwend klinkt, maar wat was ik blij dat deze alsmaar doordenderende trein nu eindelijk eens tot stilstand kwam. Een tussenjaar nemen om te kunnen focussen op jezelf is iets wat niet voor iedereen is weggelegd maar wat ik iedereen toe zou willen wensen en dus aan kan raden. Het heeft mij persoonlijk echt zoveel moois gebracht.

Inmiddels heb ik een bijbaan als winkelmedewerker/serveerster in een gecombineerd winkel-restaurant en zijn Sander en ik begonnen aan SFI a.k.a. ‘Swedish For Immigrants’. Ook heb ik onlangs mijn opleiding tot Reiki Master afgerond en ben ik nu bevoegd om anderen in te wijden tot de Reiki graden. Mijn droom is dan ook om hier op den duur iets mee te gaan doen. Het lijkt me geweldig om hier, in deze geweldig groene omgeving, Reiki aan te mogen bieden. Wat opvalt is dat er in de omgeving steeds meer gelijkgestemden komen wonen. Dit zijn voornamelijk Duitsers en zij staan tot nu toe eigenlijk allemaal wel open voor deze alternatieve kant van zelfzorg.

En zo hebben we een jaar later weer een normaal dagelijks leven opgebouwd, alleen dan in een ander land. Heerlijk vind ik het om nu op de automatische piloot 18 km verderop te rijden naar het stadje waar de grotere supermarkten zijn om boodschappen te kopen. Zo wist ik vorige week zelfs te vertellen aan een oude Zweedse man waar de augurken in de schappen lagen, haha. Dit moment gaf we echt het gevoel ‘thuis’ te zijn.

Het is mijn intentie om weer regelmatig blogposts te uploaden op mijn website. Ik heb nog wel het een en ander in mijn gedachten wat me leuk lijkt om met jullie te delen. Ik hoop dat het jullie leuk lijkt om mee te lezen.

Je bent van harte uitgenodigd om Degroenezus te volgen op de volgende kanalen:
Nieuw Instagram: @degroenezus.nl
Telegram: degroenezusnl

Of laat jouw e-mail adres hieronder (gratis) achter bij het icoontje ‘+Volg’ van de blog. Dan krijg je een melding in je inbox wanneer ik een nieuwe blogpost upload op mijn website.

Lieve groet, Elcke


2 gedachtes over “ONS EERSTE JAAR IN ZWEDEN

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s