GELUKZOEKERS IN ZWEDEN

Regelmatig krijg ik in mijn inbox vragen rondom het emigreren naar Zweden. Om jou een handje te helpen, heb ik een aantal handige websites en daarmee tips in dit artikel opgeschreven die jou vast kunnen helpen tijdens je oriëntatiefase.

Dit zijn een aantal handige Zweedse websites.

 • Wil je informatie over het verkrijgen van een persoonsnummer: skatteverket.se
  Houd er rekening mee dat de persoonlijke verhalen van wachttijden op een persoonsnummer ontzettend kunnen variëren; zo zijn er geluk-hebbers met 2 tot 8 weken wachttijd of pech-hebbers met 1 a 2 jaar wachttijd. Het beste is dan ook om de officiële wachtperiode vanuit Skatteverket aan te houden als tijdsindicatie en die kan soms veranderen. Zo stond er tijdens onze aanvraagperiode een minimale wachttijd van 3/4 maanden. Sander en ik hebben uiteindelijk 5 maanden moeten wachten. Zonder persoonsnummer is het leven hier in Zweden eigenlijk hetzelfde als wanneer je op vakantie bent en administratieve zaken regelen is dan ingewikkeld. Bij elk belletje naar een instantie wordt er gevraagd naar je persoonsnummer. Je kunt bij sommige banken wel een bankrekening openen, maar met het omzetten van een bankrekening met een tijdelijk door de bank verkregen persoonsnummer naar je officiële persoonsnummer kan dit een ingewikkeld proces opleveren (werd ons verteld door Swedbank). Informeer daarom goed bij instellingen wat handig is om te doen wanneer je nog geen persoonsnummer hebt.
 • Ben je opzoek naar een huur- of koopwoning: hemnet.se en blocket.se
 • Ben je opzoek naar werk: jobb.blocket.se en jobbsafari.se
  Soms staan er op de website van de plaatselijke gemeente waar je wil wonen ook vacatures.
 • Wil je weten wat hier de huidige Covid-19 maatregelen zijn: krisinformation.se
 • Wil je informatie over het huidige vaccinatiebeleid: 1177.se
 • Wil je op de hoogte zijn van het laatste nieuws in de kranten:
  – Svenska dagbladet: svd.se
  – Dagens Nyheter: dn.se
 • Wil je de Zweedse taal leren: zelfstudie taalcursus via LOI of NTI en SFI (Swedish for Immigrants) eenmaal gratis in zweden.
 • Wil je informatie over de weersvoorspellingen: smhi.se (The Swedish Meteorological and Hydrological Institute).
 • Wil je weten hoe het leven in Zweden bevalt: check dan mijn instagram pagina @degroenezus.nl 😉 of abonneer je om mijn blog, haha.
 • Wil je andere mensen vragen stellen over het leven in of emigreren naar Zweden? Check dan de groepen op Facebook: Zweden Forum of Emigreren naar Zweden.

Als laatste tip wil ik je adviseren om eerst op vakantie te gaan naar Zweden voordat je gaat onderzoeken of je hier naartoe wil emigreren. Het is naar mijn inziens van essentieel belang dat je het emigratieproces in gang zet vanuit liefde voor het land en de droom om hier een dagelijks leven op te bouwen. Vanuit deze intentie kan de energie het beste stromen, want die zul je voor 1000% nodig hebben. Verhuizen naar een ander land is voor de meeste mensen toch een ingrijpend proces welke niet onderschat mag worden.

Hopelijk hebben deze tips je geholpen en ik wens je heel veel succes bij het oriënteren!

Je bent van harte uitgenodigd om Degroenezus te volgen op de volgende kanalen:
Nieuw Instagram: @degroenezus.nl
Telegram: degroenezusnl

Of laat jouw e-mail adres hieronder (gratis) achter bij het icoontje ‘+Volg’ van de blog. Dan krijg je een melding in je inbox wanneer ik een nieuwe blogpost upload op mijn website.

Liefs, Elcke