#ALTAARGELUK

Toen ik twee jaar geleden interesse kreeg in het Paganisme/Hekserij leerde ik ook over het altaar. Inmiddels kan ik niet meer zonder en heb ik in huis verschillende altaren gecreëerd. Op instagram heb ik de hashtag #altaargeluk aangemaakt waar je foto’s vindt van diverse altaren. Graag vertel ik je wat een altaar is en hoe je die zelf kunt maken.

Waarom een altaar?
Het voelt voor mij als een plek om te kunnen ‘zijn’. Ik zit vaak bij mijn altaar als ik tot rust wil komen, mezelf Reiki geef, mediteer, schrijf of een cacaotje aan het drinken ben. Het is voor mij een plek waar ik waardevolle spulletjes neer kan leggen, bijvoorbeeld mijn tarotkaarten, zelfgemaakte vagina wierookhouder en edelstenen. Ik heb me altijd verbonden gevoeld met de vier elementen; Aarde, Water, Lucht en Vuur. Daarom vind ik het fijn om materialen die symbool staan voor de elementen in huis te hebben en op een plek samen te brengen. Ik vind het een mooi gegeven dat de levensenergie zich namelijk niet alleen in een vrouwelijke en mannelijke vorm uit, maar ook in de vier elementen. Het zijn de energieën waaruit de planeet aarde en alles wat daarop leeft, zijn samengesteld. Het vertegenwoordigd voor mij het leven op aarde, omdat we meer zijn dan alleen ons fysieke lichaam.

Hoe maak je een altaar?
Een altaar creëer je door gebruik te maken van materialen die symbool staan voor de vier elementen en deze te verenigen op een specifieke plek in huis. Dit kan bijvoorbeeld op een kast, bureau of tafel(tje). Je kunt de altaar een permanente plek geven, maar ook tijdelijk. Als ik met volle maan in bad ga, dan maak ik ter plekke in de badkamer een altaar die ik later weer afbreek.

De Aarde is een vrouwelijk element. Het is verbonden met fossielen, metalen, (edel)stenen en staat symbool voor de planeet, ons lichaam, stevigheid en de basis van ons bestaan. Voor mensen die bezig zijn met spiritualiteit en niet weg willen zweven, is het belangrijk om in dit element goed geworteld te zijn.

Het Water is een vrouwelijk element en is verbonden met schelpen. Water hoort bij onze gevoelens, emoties en onderbewustzijn. Daarnaast is water verbonden met de maan. Dit element helpt bij healing en staat voor zuivering.

De Lucht is een mannelijk element en is verbonden met veren, geuren en klanken. Denk bijvoorbeeld aan een klankschaal of wierook. Lucht staat voor wilskracht, onze geest, ideeën en verbondenheid. Alle wezens op aarde ademenen dezelfde lucht in en dat verbindt ons met elkaar.

Het Vuur is een mannelijk element en staat voor bezieling, kracht, creatie, inspiratie, vernietiging en verandering. Het is verbonden met kaarsen en olielampen. Vuur is pure energie en is verantwoordelijk voor de cycli van dag en nacht, maar ook van de seizoenen.

Je kunt naast de voorwerpen die de elementen vertegenwoordigen ook beeldjes van (paganistische) godinnen/goden op je altaar een plek geven, voorwerpen met een spirituele betekenis, zoals planten die symbool staan voor de natuur toevoegen, een sieraad van een familielid die symbool staat voor jouw voorouders of kastanjes/bloemen die bij een bepaalde seizoen hoort erbij leggen. Kortom je kunt een altaar helemaal naar eigen smaak inrichten, waardoor het echt een persoonlijke plek word.

altaar de groene zus

Ik hoop dat je met deze informatie genoeg inspiratie hebt gekregen om zelf ook een altaar te maken. Mocht je een foto van jouw altaar delen op Social Media maak dan eens gebruik van de hashtag #altaargeluk en tag @degroenezus in de foto 😀 Ik ben echt heel erg benieuwd.

Liefs, Elcke