SAMEN ETEN MET OMNIVOREN

Wanneer je kiest voor een vegetarisch of veganistische eetgewoonte betekent dit natuurlijk niet dat je nooit meer gezellig met je vrienden en vriendinnen een hapje kunt eten. Ten minste, als jij er ook voor open staat om aan tafel te zitten waar dierlijke gerechten gegeten worden. Ik vertel je graag hoe ik hiermee om ga.

Voor dit artikel gebruik ik mijn vrienden en vriendinnen als voorbeeld.

Mijn vrienden en vriendinnen zijn belangrijk voor mij. Ik kan als mens niet zonder vriendschappen. Ik vind het waardevol om met anderen gesprekken te voeren en leuke activiteiten te ondernemen. Dat mijn vrienden en vriendinnen ervoor kiezen om dierlijke gerechten te eten, vond en vind ik in alle eerlijkheid soms lastig. Net zoals dat mijn vrienden en vriendinnen het soms lastig vinden dat ik niet hetzelfde eet en dus denk als zij. Toch  hebben we besloten dat we hierdoor niet onze vriendschap op het spel zetten. Ik maak geen ethische opmerkingen aan tafel en zij zorgen ervoor dat ik mee kan eten. Ze kiezen bijvoorbeeld speciaal restaurants uit waar ik ook veganistisch kan eten en vragen altijd of het lekker is. Soms zeggen ze dat mijn gerechten er ook wel erg smakelijk uitzien 😉 en willen een hapje proeven.

Ik probeer dan ook op deze momenten de problemen in de wereld los te laten. Wat gek genoeg ook wel fijn is.

Het is loslaten. Hoe gek dit natuurlijk klinkt als mede vegetariër of veganist. Er zijn natuurlijk een miljoen redenen te bedenken waarom het niet oké is om naast een vis, ei, melk, honing of vleeseter te zitten. Toch wil ik aangeven dat ik deze keuze heb gemaakt voor de rest van mijn leven en ik mezelf niet wil beperkingen in het omgaan met mensen die andere levenswijzen hebben. Ik probeer dan ook op deze momenten de problemen in de wereld los te laten. Wat gek genoeg soms ook wel fijn is.

Maar het is ook goed om ‘het’ los te laten als een vriend(in) zegt dat het eten van dierlijke gerechten prima is. Leg het onderwerp dan naast je neer. Begrijp je?

_mg_8351
Noorwegen

Wanneer we naar een sushi restaurant gaan, probeer ik niet na te denken over de wereldproblematiek. Ik weet vooraf wel 20 redenen te bedenken waarom het niet ethische en ecologisch verantwoord is om naar een ‘all you can eat’ restaurant te gaan waar ze diverse soorten vis en vleesgerechten serveren. Maar ik heb de keuze gemaakt dat mijn activisme hierbij stopt. Ik wil de gezelligheid en de vriendschappen mezelf niet ontnemen. Deze meiden en mannen betekenen namelijk op sociaal emotioneel gebied erg veel voor mij.

Het is voornamelijk van belang om de waarde van je vriendschap in te blijven zien, wanneer jullie eetgewoonte verschillen. Denk aan de dingen die jullie wel gemeen hebben. Zorg er samen voor dat het in jullie vriendschap geen beperkingen oplevert. 

Wat ik doe, is m’n vriendinnen meenemen in mijn avontuur. Ik laat ze nieuwe gerechten proeven door zelf eten mee te nemen of deel kennis wanneer ze er zelf om vragen. Een vriendin vroeg laatst wat nou een lekker oudejaarsavond hapje zou zijn. Dus had ik haar getaged in een instagrampost van de NVV en zo heeft zij met plezier deze heerlijke veganistische wraps gemaakt. Misschien heb ik ook wel mazzel met deze lieve meiden, ik weet dat niet iedereen gezegend is met zulke ruimdenkende mensen om zich heen. Maar het is ook goed om ‘het’ los te laten als een vriend(in) zegt dat het eten van dierlijke gerechten prima is. Leg het onderwerp dan naast je neer. Begrijp je?

‘Meenemen’ is vaak zinvoller dan ‘afstoten’

Liefs, Elcke

Een gedachte over “SAMEN ETEN MET OMNIVOREN

  1. Lieve Elcke, inderdaad SAMEN eten is wel zo fijn als je elkaar blijft respecteren in de keuse die je zelf maakt in je eet patroon en de tafel genoot als vriend en of famillie blijft zien en het voedsel daar geen invloed van laat uit maken. Het gaat om het samen zijn en genieten van elkaar en ja…. Dan is lekker gezamelijk eten wel zo gezellig. Ik sluit mij helemaal aan bij wat jezelf doet als je met canivoren,vegatarische of vegen mensen eet, gewoon jezelf kunnen zijn in goed gezelschap!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s