BEN IK VERANDERD IN MEVROUW SCROOGE?

Kerst en Oud & Nieuw duurzaam vieren? Dat is vast heel ongezellig… Welnee, dat valt echt wel mee. Daarom deel ik 7 tips hoe je deze feestdagen waar rood centraal staat ook groen kunt vieren.

Dit jaar is mijn derde ‘groene’ Kerst en Oud & Nieuw. In het begin voelde het alsof er weinig gezelligheid overbleef. Maar ondertussen heb ik een aantal oplossingen gevonden tegen de ongezelligheid.

 • Kerstkaarten

Laten we beginnen bij de kerstkaarten. Deze verstuur ik niet meer. Onze familieleden en vrienden weten dit inmiddels en ook dat we Kerstkaarten niet perce willen ontvangen, hoe lief bedoelt ook. Het hele productieproces van een Kerstkaart is eigenlijk met 2 weken kijkplezier weer voor niets geweest. Dan verstuur ik liever zo’n onromantisch Kerst- foto’tje via de app. Maar let erop, doe dit dan wel voor 22.00 uur 😉 (lees hier).

Tip: Wat we vervolgens doen om de kerstgedachte toch in ere te houden; is het geld dat we normaal gesproken aan kaarten en postzegels besteden doneren aan een goed doel (lees hier). Zo steunt mijn hele omgeving dus onbewust een goed initiatief! Je kunt natuurlijk ook zelf een leuke Kerstfoto doorsturen van je huisdier(en), zo geef je de Kerstwens toch een persoonlijke touch.

IMG_2099_V2-Merry Christmas
Foto: Sander Copier
 • Buitenlichtjes (op netstroom)

Okay, nu begeef ik me misschien al aardig in de Scrooge-zone… Ook al vind ik het mega gezellig om dit bij de buren te zien. Ik vind het zonde van de elektriciteit. Zeker, omdat ik er zelf niets van zie, aangezien ik met de gordijnen dicht waarschijnlijk wat anders aan het doen ben.

Tip: Lichtjes op zonne- energie. Natuurlijk moeten ook die geproduceerd worden, maar naar mijn mening nog steeds een beter alternatief.

 

 • De Kerstboom

Persoonlijk vind ik het geen fijne gedachte om een gezonde boom uit de natuur te verwijderen, deze vervolgens in mijn huis te plaatsen, te zien hoe deze langzaam kaal wordt en uiteindelijk bij het vuil wordt gezet (of op de brandstapel beland).

Ook vind ik het altijd een heel zielig gezicht, als ik de overgebleven kerstbomen zie liggen die nog niet zijn verkocht 😦 voor niets omgehakt.

Tip: Daarom heb ik een kamerplant gekocht welke lijkt op een kerstboom! (lees hier) Deze ‘kamerden’ krijgt elk jaar bezoek van een paar kleine kerstballetjes en volgens mij vindt ‘ie het wel gezellig 😉

Je kunt natuurlijk ook een tweedehands nep kerstboom ervoor in de plaats nemen, maar dit neemt weer veel opslagruimte in beslag en aangezien we vorig jaar ook al aan het minimaliseren zijn geslagen, hebben we deze verkocht.

Wist je dat:
– Er in alle dennenbomen kleine diertjes overwinteren. Deze vervolgens geen huisje meer hebben #vetzielig. En ook nog eens dood gaan bij het verwijderen van de boom.
– Een dennenboom maximaal vijf keer buiten terug kan worden gepoot en daarna alsnog dood zal gaan!
– Bomen, dus ook ‘de den’, de longen zijn van onze aarde.

 

kamerden
Onze kamerden
 • De Kerstversiering

Je kent het wel, trendgevoelig-plastic-budget-kerst-geprul. Kerstversiering dat hooguit een paar weekjes per jaar in je woonkamer mag ‘shinen’. Vervolgens in een doos beland om het volgend jaar… niet meer te gebruiken.

Tip: Capsule Christmas Box! Een variatie op de ‘Capsule Wardrobe’. Één doos met daarin al jou ‘zevenendertig’ favoriete Kerstitems incl. ballen ;). Wat ook werkt om niet in die ‘Scrooge-zone’ te belanden door die Kerstversiering vrije woonkamer is natuurlijk lekker veel foute Kerstfilms kijken! Netflix staat er inmiddels vol mee. En ja, ik heb gezwijmeld bij ‘A Christmas Prince’, hihi.

 • Het Kerst en/of Oud & Nieuw diner

Dit is toch een dingetje… Met traditionele Kerstgerechten doe je mij inmiddels geen plezier meer. Uiteraard wil ik nog steeds gezellig Kerst vieren met mijn dierbaren. Op gerechten gevuld met dierenleed en klimaatverandering zit ik niet te wachten. Ook niet voor die ene keer.

Tip: Zoals de meeste inmiddels wel weten, is plantaardig eten de meest duurzame en diervriendelijke optie die er is. Uitermate passent bij de feestdagen waarbij ‘vrede op aarde’ wordt gevierd, al zeg ik dit ‘zelluf’. Dat je familieleden en/of vriendenkring hier anders over denkt mag de pret niet drukken. Breng je plantaardige voorkeur positief ter sprake en geniet vooral van het samenzijn. Maak desnoods zelf je eigen vegan gerechten en leg je erbij neer dat je niet hetzelfde zal eten als de rest. Als je tegenwoordig op google ‘vegan christmas of veganistische kerst’ intoetst dan komen de recepten je tegemoet.

Lisette Kreischer
Foto: Lisette Kreischer

De foto is gemaakt door Lisette Kreischer en de twee gerechten zijn bedacht door Astrid Kleijnjan. (lees hier)

 • Het vuurwerk

Over het gebruik van vuurwerk zijn veel nadelen op te noemen:
1) Bange (huis)dieren en mensen. Zoals de dementerende ouderen die door de harde knallen angstige herinneren aan de tweede wereldoorlog krijgen. Vuurwerk bommen die naar honden worden gegooid als ze worden uitgelaten. Een en al negatieve ellende.
2) Lichamelijk letsel.
3) De smog die vrijkomt en die jouw luchtwegen beschadigen.
4) Maar bovenal de milieuvervuiling. Nadat het vuurwerk weer terug op de grond terecht komt, vervuilt het onze aarde en zal het zo ook een weg vinden in ons drinkwater. Daarnaast wordt het meeste afgestoken vuurwerk niet opgeruimd. De rotjes die ik tegenkom tijdens de wandelingen met mijn hondje zijn ontelbaar.

Tip: Ga naar een centraal vuurwerkshow tijdens de jaarwisseling. Ook al gelden hier nog steeds enkele bovengenoemde argumenten en ben ik persoonlijk geen voorstander van vuurwerk. De nadelen blijven beperkt.

Winter foto

 • De cadeautjes

De meeste mensen geven elkaar cadeautjes tijdens de Kerst. Wat je natuurlijk niet wil zijn prulletjes die uiteindelijk ook weer in een doos (waarschijnlijk naast al die Kerstversiering 😉 ) belanden, omdat je er niets mee doet.

Tip: Vertel wat je wensen zijn en waar jij echt iets aan hebt. Wees eerlijk wanneer je niet zit te wachten op spullen in de categorie ‘leuk voor de heb’.

CF logos

Tot Slot

Zo.
Ben je na het lezen van de blog helemaal op mij afgeknapt? Of heb ik je misschien toch op leuke groene Kerst ideeën gebracht? 😀 Ik moet wel zeggen dat ik best wel huiverig was om deze blog in eerste instantie te delen. Maar uiteindelijk maak ik deze keuzes, omdat ik denk dat dit het beste is voor de natuur, de dieren en zo uiteindelijk ook voor de volgende generaties. Natuurlijk is Kerst en Oud & Nieuw op z’n groenst vieren wel even anders dan ik gewend was. Maar dit voelt in the end het beste.

Hoe vier jij Kerst en Oud & Nieuw zo groen mogelijk?

Groetjes, Elcke

Volg je Degroenezus al op TwitterFacebookYoutube of Instagram?

14 gedachtes over “BEN IK VERANDERD IN MEVROUW SCROOGE?

 1. Haha, zo’n klik wil ik dan ook wel! Laat je even weten wanneer je die gevonden hebt 😉

  Iedereen is anders en geeft zijn leven vorm. Bedankt voor je mooie compliment. Het is ook zeker iets waar ik naar streef met Degroenezus.

  Liefs !!!

  Like

 2. De tweedehands cadeaus vielen ook helemaal in de smaak, sowieso ben ik echt een speurneus op dat gebied. Vroegahhh, toen we een soort pakjesavond rond kerst hielden, begon ik in augustus al met mijn ogen open te houden ^^ Zo uitgebreid is het (gelukkig) al lang niet meer, maar ik kan wel lang op iets blijven zitten. Eén cadeautje had ik ook al van september liggen ofzo, iets simpels, een speciaal soort bieropener van La Trappe. Die kreeg ik voor de Dag van de Klant. De rest waar ik uit kon kiezen was de standaard plastic meuk waar je niks mee bent, maar er lagen ook nog een paar houten openers waarvan ik weet dat ze geliefd zijn ^^ Dat hou ik dan bij :p

  En ik vind het fijn dat je altijd reageert, ook al is dat niet per se direct 😀 Ook dat je begripvol reageert en niet afkeurend omdat wij nog een veel langere weg af te leggen hebben voor we staan waar jij staat. Maar ik leer echt zóveel van vegan en duurzame blogs die niet ehhh “belerend” zijn. We hebben echt al veel kunnen veranderen daardoor. Het gaat nu eenmaal helaas niet voor iedereen in één klik in je hoofd (als ik goed was met hoofdklikken, dan klikte ik toch eerst mijn depressies weg ; ) ).

  Thx daarvoor!
  Liefs 🙂

  Geliked door 1 persoon

 3. Gelukkig! Dat is goed om te lezen! Jaaaa, die dobbelspellen zijn gemaakt voor rotzooi, haha. Welke keuze heb je uiteindelijk gemaakt betreft je kerstcadeau’s? Een adoptieboom is ook een leuk alternatief, maar deze gaan toch weer na om en nabij de 5 jaar dood, omdat een spar niet gemaakt is voor een kamertemperatuur en de wortels aangetast worden.. zucht. Maar wat ik altijd zeg, iedereen heeft een eigen keuze 😀
  We hebben zeker genoten van onze eerste kerst als man en vrouw, dankjewel hihi. Liefs terug!! ❤

  Like

 4. Het is inderdaad al een heel verschil als je alleen de mensen een kaartje stuurt waar je echt iets mee hebt. IPV iedereen die je een keer gedag zegt met verplichte gevoelens een kaart stuurt.
  Ik begrijp je hoor betreft het opzetten van je kerstboom, het heeft ook zeker iets gezelligs en knus. Super dat je nu al kiest voor tweedehandse cadeau’s, waren ze er blij mee?
  Ja dat vuurwerk, hou er maar over op. Ben er weer klaar mee 😉 hopelijk wordt dit ooit verboden.

  Bedankt voor je uitgebreide en leuke reactie! Ik heb het bericht direct gelezen, maar ik kon nog niet eerder rustig erop reageren. Ik geniet er altijd weer van als ik een bericht van je lees. Dankjewel! Liefs!

  Geliked door 1 persoon

 5. Herkenbaar hoor, haha! Ik voel me ook meestal zo. Maar dit jaar wilde ik er eigenlijk echt iets van maken en dit is ook gelukt. Hoe is het bij jou gegaan? xxx

  Like

 6. Ik begrijp je ook hoor. Ik had ook een nep kerstboom, deze heb ik vorig jaar in het kader van minimaliseren weer verkocht op marktplaats. Zo hoefden zij weer op hun beurt geen nieuwe neppert te kopen. Bedankt voor je leuke berichtje!

  Like

 7. Wat een leuk idee om een theedoek te gebruiken. Kun je die inderdaad weer hergebruiken 😀 alle kleine beetjes helpen inderdaad!

  Geliked door 1 persoon

 8. Ik probeer wat afval te vermijden door alle cadeaus in stof in te pakken. Ofwel vindt de ontvanger het stofje zo tof dat het mee naar huis gaat en anders neem ik het zelf weer mee. Alle kleine beetjes helpen, denk ik dan.

  Like

 9. Wat een leuk artikel! Ik ben nu zelf ook met zo’n artikel bezig. Leuk om te lezen hoe jij kerst op een duurzame manier viert. Zelf heb ik wel een handvol kerstkaarten gestuurd, maar alleen naar degenen die er toe doen. Dus niet random aan al m’n familieleden en kennissen. En ik heb toen ik op mezelf ging (twee jaar geleden) een kunstboom gekocht, nog niet wetende dat het zo vervuilend is. Ik dacht juist dat het beter was dan een echte kerstboom! Ik wil er iig super lang mee doen, zodat m’n neppert toch een duurzame aankoop is geweest. Ik vind jouw kamerden echt een ontzettend leuk idee! Had ik het maar eerder geweten, dan was ik daarvoor gegaan ipv een kunstboom, haha. Fijne kerst! 🙂

  Geliked door 1 persoon

 10. Haha die plant is super leuk! En ik vier het ongeveer hetzelfde. Ik ben normaal echt een combinatie van Scrooge en the Grinch, maar ik merk wel dat ik er dit jaar toch wel naar uitkijk. Geniet van de fijne dagen!

  Liefs,
  Marlieke

  Like

 11. Ik snap je helemaal qua kaartjes, maar ik verstuur ze zelf nog steeds omdat ik weet dat die kaartjes mensen echt veel vreugde geven. Ik stuur mijn oma ook bijna wekelijks gewoon een kaartje, zij zit in een verpleeghuis en ik woon nogal ver, dus ik kan niet regelmatig op bezoek komen. Die kaartjes sieren het hele jaar door de muur. Ik stuur ook niet at random iedereen kaartjes, enkel mensen die veel voor me betekenen of waarvan ik weet dat het een opkikker voor ze is om er eentje te krijgen, zelfs als ik er niet per se eentje terug krijg ^^ Aangezien ik weinig met de rest van de familie heb, stuur ik er geen “voor de vorm”.

  Mijn boom was ooit een boom op de zaak van mijn ouders toen ik 16 was ofzo. Het is een gigantisch ding dat ik ergens rond mijn 22e zelf ben gaan gebruiken en nu, op mijn 35e, weer mijn woonkamer overheerst 😀 Echte bomen ruiken misschien lekker, maar ik vind het ook stompzinnig om een boom in je woonkamer dood te laten gaan om een nieuw begin te vieren, dus ik puzzel met heel veel plezier elk jaar mijn boom weer in elkaar. En aangezien ik geen kinderen heb of aan Sinterklaas doe, kan dat soms al in november zijn. Wanneer ik er zin in heb of het nodig heb om blij te worden ^^ Hij vreet veel opslagruimte, maar ik zie hem nog wel 13 jaar mee gaan 😀 Mijn kerstversiering is overigens ook al jaren hetzelfde en hoewel mensen bij mij vaak een over the top kitscherige boom verwachten, is hij gewoon rustig in één kleur: donkerblauw. De cadeautjes zijn dit jaar voor een deel tweedehands.

  Qua vuurwerk kan ik nog wel een extra nadeel toevoegen. Ik woon in een grensdorp en heel december is hier een drama qua vuurwerktoeristen en de overlast die ze meebrengen (en de troep die ze achter laten). Zelf heb ik nooit het verlangen gehad om mijn geld in de fik te steken. Hoogstens wat sterretjes of een romeinse kaars.

  Ik vind het knap dat je die keuzes maakt en ik vind ze ook heel begrijpelijk vanuit een duurzaam standpunt. Hier worden al heel wat andere en bewustere keuzes gemaakt, maar ik doe wel nog dingen die anderen of mij blij maken (wees gerust, een heel vleesmenu zit daar iig niet meer bij). Met mijn mentale toestand probeer ik te genieten van de dingen die me echt een fijn gevoel geven: de kerstboom bouwen en kerstlichtjes zijn daar elke december (en soms al eerder 😉 ) nog steeds heel erg goed voor.

  Je tips worden iig met plezier gelezen en onthouden, ook al doen we het hier (nog) anders 😉

  Geliked door 1 persoon

 12. Nee, ik ben juist heel blij met je artikel! Vooral tegen de kerstcadeautjes (we gaan dobbelen en hoe gezellig het ook is, vorig jaar bleef ik vooral met troep zitten :() zie ik op – ik wil geen rommel kopen en krijgen. Ik ben al gaan rondkijken bij tweedehands winkels & bedacht misschien om dingen te geven als foto’s die ik zelf had gemaakt, maar hmmmm ik weet het nog steeds niet. Misschien gewoon plantjes! En wat die kerstboom betreft, laatst ging ik voor een artikel voor Hof van Delfland kijken hoe het werkt als je een kerstboom adopteert, dat is echt tof! Volgend jaar wil ik dat wel, dan hebben we er de ruimte voor haha. Dan heb je ongeveer vijf jaar dezelfde bio boom die naast de kerst door iemand anders verzorgd wordt. Want zo zonde altijd, die bomen direct op de brandstapel.. super fijn artikel Elcke, merciiiii! Hele fijne kerst gewenst ❤ voor het eerst als man en vrouw van elkaar! Geniet ervan, heel veel liefs!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s