IS DIT EEN VERSLAVING?

Het leek mij laatst een goed idee om mijn mobiele telefoon elke avond rond 22:00 uur uit te zetten. Met als doel om voor het slapen even tot mezelf te komen en zodat ik mijn man eens als laatste een goede nachtrust kan toewensen. Nu moet ik eerlijk toegeven dat dit me zo ongeveer, pak hem beet, mwa, ik denk, zeker wel, 3 avonden is gelukt om dit vol te houden. Zucht…

Hoe snel de gewoonte om samen met mijn mobiel gezellig in bed te kruipen mijn goede voornemen heeft doen wegvagen, is eigenlijk best wel problematisch te noemen. Deze jarenlange conditionering blijkt dus moeilijker af te leren dan verwacht. Het lijkt zelfs lastiger voor mij om hiermee te stoppen, dan met het eten van vlees, vis, eieren en melkproducten! Ja, ik vind dit zelfs lastiger dan stoppen met het nuttigen van oude kaas met mosterd. Het mag dus wel duidelijk zijn dat ik soms een controle verlies ervaar over mijn driften om niet na tienen op m’n GSM’etje te koekeloeren.

“In staat zijn om ‘Twenty-four seven’ online de wereld te ontdekken voelt als een digitale haat-liefde relatie”

Mijn constante behoefte aan nieuwtjes en weetjes is zo groot, dat dit langzamerhand is veranderd in een internetverslaving waar je U tegen zegt.

In eerste instantie dacht ik dat dit probleem zich alleen beperkte tot mezelf. Ik bedoel, momenteel beheer ik verschillende social media kanalen voor mijn werk, Degroenezus en sinds kort ook voor Bont voor Dieren. Nogal wiedes dat ik gewend ben geraakt om mobieltjes als een vijfde ledemaat met me mee te zeulen.

Ook al heb ik express geen internet abonnement op mijn mobiel afgesloten om onderweg mijn eventuele verslaving onder controle te houden. Het lukt maar niet om na 22:00 uur mijn telefoon uit te zetten.

Het negatieve effect van WiFi komt ondertussen ook vaker in het nieuws. Neem nou bijvoorbeeld de jongeren op middelbare scholen die tijdens hun lessen liever in het ‘internet Walhalla’ dan de boeken duiken. Of de wetenschappelijke artikelen die vertellen dat de straling die van mobiele telefoons afkomen ook niet helemaal kosjer is.

Eigenlijk wil ik WiFi niet alleen maar in negatief daglicht zetten. Ik had wellicht nooit mijn levensstijl aangepast, als ik niet had mogen surfen op het internet.

De grote vraag is alleen; Hoe nu verder? Klaarblijkelijk constateer ik bij mezelf overmatig telefoongebruik dat mij niet zint.

Vanavond dus wederom een nieuwe poging ‘mijn mobiel uitzetten & naar de logeerkamer verbannen’.

 

Groetjes, Elcke

 

Volg je Degroenezus al op TwitterFacebookYoutube of Instagram?

2 gedachtes over “IS DIT EEN VERSLAVING?

 1. Ik heb een tijdje mijn FB-account verwijderd (ik heb er nog wel een extra omdat FB het niet mogelijk maakt om gewoon enkel een verenigings-/bedrijfsaccount te hebben zonder een persoonlijke account en ik beheer ook een FB-pagina), wat een rust gaf dat… Niet opjagen over de onzin die mensen posten, geen 500 miljard reclames, geen woede over de rotopmerkingen die mensen onder artikels posten.
  Het maakt een aantal dingen wel lastiger, dus intussen is mijn account weer geactiveerd. Heb de bezem door vrienden en likes en groepen gehaald en mijn tijdlijn is een stuk rustiger geworden (helaas valt de reclame zo wel harder op). Ik maak ook elk jaar een nieuw account, om dingen achter me te laten en los te laten, ik heb al moeite genoeg met spullen in het echte leven weg te doen, ik hoef niet ook nog een digitale variant van de rommelkamer 😀

  Het is herkenbaar. Ik probeer me dingen op te leggen als: één krant per land/regio per keer openen, een blokfunctie gebruiken, een app instellen die me confronteert met hoe vaak ik wat heb geopend op mijn telefoon, maar het ding wurmt zich elke keer weer in mijn gedrag. Gelukkig heb ik een voorkeur voor echte boeken, anders zou ik hem nooit meer neerleggen. Nadeel is ook dat het mijn wekker en horloge is geworden, het is misschien handig dat het spullen kan vervangen, maar het maakt dus ook dat ik hem nog vaker vast moet pakken :v

  Het is gelukkig niet allemaal doffe ellende, ik stond vroeger doodsangsten uit als ik met het OV moest reizen. Elke overstap en elke mogelijkheid voor als ik een overstap zou missen moest minutieus genoteerd zijn voor ik de deur uit durfde. Met de smartphone en de informatie die ik real time kan vinden kan ik het nu gewoon dóen. Als het mis gaat, kan ik een andere optie zoeken 😀

  De gezonde verhouding is zoek, niet alleen voor ons, maar ik hoor er meer mensen over. Ik heb er nog geen oplossing voor, hou me op de hoogte als jij ze hebt gevonden!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s