OP BEZOEK BIJ EX- LEGKIP KOJAK!

Dit weekend mocht ik kennismaken met de lieve ex- legkippen van Willem en Liane. Dit was een bijzondere en leerzame ervaring. Zo leerde ik dat legkippen in de eier- industrie lichamelijke klachten krijgen door het leggen van eieren… 

kojak
Kojak in 2014

“Een ei leggen is dus zeker niet een onschuldig en moeiteloos iets voor de kip”- exlegkipjes.nl

De kip die ik in mijn handen vasthoud is Kojak, dat is dezelfde kip die je zonder veren op de bovenste foto ziet. Kojak woont nu bijna vier jaar bij Willem en Liane. Na het zien van deze afschuwelijke foto van Kojak wilde ik haar heel graag een knuffel geven. Gelukkig is Kojak er na veel liefde en lichamelijke verzorging bovenop gekomen en zie je haar nu stralen als een prachtige witte dame.
IMG_7056_V2-SmallDeze vier dames op bovenstaande foto zijn vorige week de nieuwe inwoners van de opvang geworden. Zo op de foto zitten ze er wel gezellig scharrelend bij, het verbloemd bijna hun vermoeide en naakte lijfjes. Echter wanneer ik me weer inbeeld waar ze de afgelopen anderhalf jaar hebben geleefd, schieten de tranen in mijn ogen.

Ik moet dan ook eerlijk toegeven dat dit onderwerp mij persoonlijk erg raakt. Wat ik tijdens mijn bezoek heb gezien, is zeker niet in mijn koude kleren blijven zitten… wetende dat er heel veel mensen zijn die dit niet willen of kunnen zien en hierdoor toch eieren blijven consumeren uit een malafide vee industrie. Het is ongelooflijk om te zien hoe er met deze onschuldige wezens wordt omgegaan. Deze kippen vragen er niet om. Er is geen enkel excuus dat dit dierenleed rechtvaardigt.

exlegkipjesveren
Ex legkipjes
exlegkipjes 2 kipjes-small
Ex legkipjes

Een legkip is zo doorgefokt dat ze tegenwoordig 300 eieren per jaar leggen in plaats van de oorspronkelijke 15 a 20.

Legkippen worden op een leeftijd van anderhalf jaar weggestuurd naar de slacht, terwijl ze eigenlijk 10 jaar kunnen worden! Deze keuze wordt gemaakt, omdat legkippen na een paar maanden al minder eieren produceren. Daarnaast gaat hun lichamelijke gezondheid achteruit en kosten voor een veearts zijn er niet! In sommige bedrijven met 1 ster van de dierenbescherming worden zieke kippen apart gezet van de andere kippen en zullen zij in het ergste geval sterven zonder enige aandacht voor de kwalen. Alleen stel je eens voor dat er duizenden kippen in een schuur zitten, dan is het zoeken naar een speld in de hooiberg. Daarnaast zijn kippen instaat om hun inwendige ziekte goed te verbergen. De kans is dus heel groot dat de eieren die in de supermarkt verkocht worden afkomstig zijn van een zieke, ongezonde legkip. Niet zo gek dat de eier- industrie er alles aan doet om dit leed verborgen te houden.

In Nederland worden er per dag 1.000.000 kippen geslacht.

ex legkipje

Lichamelijke kwalen
Deze kippen zijn lichamelijk ernstig verwaarloosd. Dit komt onder meer doordat ze zijn doorgefokt om 300 eieren per jaar te leggen in plaats van de oorspronkelijke 15 a 20 eieren van nature. De kwalen die legkippen krijgen door het overproduceren van eieren zijn:

Het leggen van eieren kost de kip zoveel energie dat alle belangrijke voedingsstoffen naar het produceren van eieren gaat en niet naar het in stand houden van hun gezondheid.

Wist je trouwens dat het leggen van één ei niet pijnloos is en dit voor de kip nog een hele opgave is!

Tegenwoordig zie je overal geromantiseerde omnivoren propaganda, waarbij alles wordt gedaan om dit vreselijke dierenleed te bagatelliseren. Het gaat om duizenden kippen en die kunnen logischerwijze ook niet allemaal gezond erbij zitten, schuifelen of lopen.

“Zelfs als de kip een goed leven heeft, zijn veel kippen zo doorgefokt op eieren leggen – met de industriële legkip als extreem voorbeeld – dat ze lijden onder de gevolgen hiervan.”- exlegkipjes.nl

Weet dat wanneer je eieren uit de eier-industrie koopt, de gezondheid van deze kippen niet/nooit gegarandeerd is. Ook al hebben ze 10 sterren van de dierenbescherming gekregen, lopen ze buiten, krijgen ze het beste voer… dan nog kunnen deze kippen er zo vreselijk verwaarloosd uitzien, enkel omdat ze zijn doorgefokt om zoveel mogelijk eieren te leggen.

Het (Suprelorin) Implantaat.
De enige vaak levensreddende optie voor de legkip is het inbrengen van een implantaat. Dankzij het implantaat stopt de legkip met het leggen van eieren, waardoor de kostbare energie die normaal verloren gaat naar de ei nu eindelijk naar haar lichaam kan. Het implantaat is dus eigenlijk een soort prikpil. Het lichaam van de kip krijgt even pauze en dit is eigenlijk de enige manier om weer aan te sterken en onder meer weer prachtige veren te krijgen. EX LEGKIPJESKijk eens hoe deze lieve en knappe dames shinen onder de palmstruik. Dit gun je toch elke kip?

Exlegkipjes.nl
Gelukkig zijn er mensen, zoals Willem en Liane die zich uitspreken tegen onder meer de eier- industrie en vangen ze ook ex legkippen op. Op hun website Exlegkipjes.nl vertellen zij hier alles over. Wil je de opvang en kippen van Willem en Liane steunen, klik dan op deze link.

Liefs Elcke

Volg je Degroenezus al op TwitterFacebookYoutube of Instagram?

7 gedachtes over “OP BEZOEK BIJ EX- LEGKIP KOJAK!

 1. Is heel goed wat je doet om awareness te kweken!! Top! Heel veel mensen weten NIETS van dit verborgen leed.
  Maarre…die palmstruik..is dat niet gewoon een heerlijke bos bamboe voor ze? 😉

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik wist dat t een horro industrie is waar veeeeel mensen niets van weten! Deze fotos en jou verhaal bewijst maar weer dat ik alleen wist van t topje van de ijsberg🙈
  Dank je wel hier voor😘

  Geliked door 1 persoon

 3. Jeetje, wat heftig! Ik wist inmiddels wel dat legkippen lijden in de ei-industrie, maar dat ze er zo uit komen te zien en er zo slecht aan toe zijn! Hier moet veel meer aandacht voor komen, want ik ken mensen die meerdere eieren per dag eten. Hoe kun je dat blijven doen als je deze realiteit kent?

  Geliked door 1 persoon

 4. Dat zeg je heel goed, intens is het zeker. Ik ben daar ook zo blij om.
  Het is in principe wel privé, vooral omdat de kipjes nog moeten aansterken.
  Bedankt voor je mooie reactie Emily!
  ❤ liefs!

  Like

 5. Wauw, wat een intense blogpost is dit. De foto’s spreken boekdelen. Ik ben zo blij dat ik me op het vegan pad bevind.
  Mag je bij hun op bezoek, of was dit speciaal voor jou?

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s