HERDENKING SLACHTOFFERS VAN DE STALBRANDEN

Op 24 augustus kwamen er om 19:00 uur mensen naar De Dam om de (toen nog) 225.000 veedieren die dit jaar zijn omgekomen tijdens de stalbranden te herdenken. Ook kwamen zij hierheen om te laten zien dat ze hopen op een verandering in de bio- industrie. Ik was hierbij en deel graag met jullie hoe ik deze bijeenkomst heb beleefd.

Elke dag worden er in Nederland 1,5 miljoen dieren gedood voor de voedselconsumptie van de mens, dat zijn er 1000 per minuut en 500 miljoen per jaar. Dit zijn cijfers en gebeurtenissen waar je zeker niet vrolijk van wordt. Dit gebeurd, omdat de consument ervoor kiest elke dag meerdere keren vlees, vis, zuivel of eieren te eten. Hier zijn megastallen voor nodig!

Inmiddels staat de teller alweer op 300.000 veedieren die dit jaar tijdens stalbranden aan een gruwelijke dood zijn gestorven.

IMG_3588
Activist Dirkjan Jansen de Jong

Meer informatie hierover kun je ook vinden op sites zoals, wakkerdier.nl, varkensinnood.nl, biteback,org en animalrights.nl

IMG_3647
Foto: Ed Heesbeen

In de afgelopen weken hebben er een aantal gebeurtenissen in de vee- industrie plaatsgevonden. Waaronder het fipronil schandaal en de onvergetelijke stalbranden. Vooral de stalbranden hielden maar niet op! Achter elkaar kwam in het nieuws dat er weer een stal in de fik was gevlogen. De dag dat mijn mede- dierenvrienden en ik echt letterlijk in huilen uitbarsten was de dag waarop een stal met maar liefst 20.000 varkens in brand stond.

Simpelweg het gevoel te hebben machteloos tegenover een economie te staan die dieren enkel als producten zien. Het inbeelden wat de zeugen en hun biggen waarschijnlijk hadden meegemaakt was ondraaglijk.

Het kost blijkbaar teveel geld om simpelweg nooduitgangen, rookmelders of water sprinkler te plaatsen in stallen waar levende wezens worden gehouden??? 

De organisatoren van dit vreedzame protest hadden daarom mensen uitgenodigd naar ‘De Dam’ te komen om daar met elkaar steun te betuigen aan al deze dieren die zijn omgekomen tijdens de stalbranden. En om te laten zien dat er mensen zijn die graag verandering willen in onder andere het huidige veiligheidssysteem.

Waar vraag is, ligt aanbod

Het was dan ook erg belangrijk voor mij om hierbij aanwezig te zijn. Zo kon ik mijn gevoel van machteloosheid ook direct omzetten in actievoeren.

IMG_3648
Foto: Ed Heesbeen

Mijn mening is dat ieder levend wezen recht heeft op een volwaardig bestaan. Dit betekent met liefde en respect behandeld worden en ook gelijke kansen krijgen. Mijn ideologie pas ik niet alleen toe in mijn werk, waarbij ik opkom voor mensen die dit niet voor zichzelf kunnen. Maar dit doe ik ook voor de dieren die nooit voor zichzelf kunnen spreken. Dit komt door het ondraaglijke gevoel dat ‘onrecht’ mij geeft. Dus ergens doe ik dit ook vanuit eigenbelang.

All life matters

Misschien denk je, heeft het wel zin? Dan zal ik antwoorden, wegkijken heeft geen zin en iets doen is altijd beter dan niets doen. Het gaat hier om dieren die dezelfde emoties hebben zoals jij en ik.

De meeste mensen weten diep in hun hart ook echt wel het verschil tussen goed en fout. Iedereen die een beetje verstand heeft van wat er zich afspeelt in de bio- industrie weet dat dit verre van ethisch is. Door naar zo’n stille protest te gaan, laat je fysiek zien dat je achter een liefdevolle verandering staat. Ik kan het dan ook iedereen aanraden om ook eens deel te nemen aan zo’n event. Dit mag je doen als omnivoor, flexitarier, vegetariër, veganist en alles wat er tussenin zit 😉IMG_3617Dit vertelde mevrouw Dafne Westerhof, oprichter van ‘Het Beloofde Varkensland’ heel mooi tijdens haar betoog, waarin zij vroeg om met z’n alle de handen ineen te slaan. Het is zinloos om elkaar buiten te sluiten. Het heeft geen zin om als veganist een vleeseter uit te schelden of als vleeseter een veganist belachelijk te maken. We kunnen beter met elkaar samenwerken om verandering in welke zin dan ook teweeg te brengen. Dit moeten we doen in het belang voor de dieren. Natuurlijk wil ik als veganist niets liever dan dat het uitbuiten van dieren stopt, maar het heeft geen zin om deze idealen voor een ander te bepalen. We moeten samen tot een oplossing komen. Zou het niet fantastisch zijn als we met elkaar in ieder geval betere leefomstandigheden creëren voor de veedieren? Daarom is het volgende zo belangrijk:

Bedenk goed welke inkopen je doet!

IMG_3622Want er is geen een vleeseter die bijvoorbeeld een varken wil opeten dat zijn hele leven in een kooi heeft gelegen en meer dan 200 biggen in haar leven moest baren en afstaan. Toch?

Of is dit toch een gemene veganistische uitspraak…

Liefs, Elcke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s