FLEXIWATTUS?

Flexitariër, vegetariër of veganist, maar ook plantaardig eten, pescotariër, paleo-dieeter en klimaatariër passeren geregeld de revue. Door al deze categorieën zie je soms door de bomen het bos niet meer. Ik zet het daarom even allemaal voor je op een rijtje.

Een korte samenvatting is een welkome verademing. Ik help je even een handje vooruit!

Veganist
Volgens de ‘Van Dale’ is een veganist iemand die geen dierlijke producten eet of op een andere manier gebruikt. Denk aan het dragen van leer, wol en bont, maar ook het eten van zuivel, eieren en honing. Ook keuren zij exploitatie van en wreedheid tegen dieren af. Heel kort samengevat is het veganisme of ook wel de ‘vegan lifestyle’ een levenswijze waarbij een totale harmonie en gelijke rechten voor dieren en de natuur centraal staat.

Kennis brengt keuze en de grens bepaal jezelf.

Plantaardig eten.
Iemand die plantaardig eet, maakt in haar maaltijden geen gebruik van dierlijke ingrediënten. Eigelijk wat een veganist ook doet. Een heel groot verschil tussen iemand met een ‘vegan lifestyle’ en iemand die plantaardig eet, is dat een veganist in zijn totaliteit geen gebruik maakt van dierlijke ingrediënten en producten. Iemand die plantaardig eet, kiest ervoor om het bij haar voeding te houden.

Vegetariër (en flexitariër)
De vegetariër eet net als de veganist geen vlees of vis, maar wel zuivelproducten, eieren en honing. De flexitariër en klimatariër kent de ‘Van Dale’ nog niet, maar op diverse websites is een uitleg te vinden. Wikipedia beschrijft flexitarisme als een dieet waarbij men minimaal één of meerdere dagen geen vlees eet.

Elke categorie heeft zijn eigen do’s & dont’s. 

Pescotariër
De pescotariër eet geen vlees, maar wel vis, zuivelproducten, eieren en honing. Het is namelijk gebleken dat de meeste mensen die ervoor kozen om vegetarisch te eten, nog wel vis aten. Hierdoor ontstonden er enige onduidelijkheden en is het pescotarisme in het leven geroepen.

Klimatariër
De klimatariër heeft als doel om klimaatverandering tegen te gaan door bewuste keuzes te maken in het voedsel dat hij/zij eet. Zo eet de klimatariër seizoengebonden of lokaal geproduceerde producten. Vanwege de CO2-uitstoot eet de klimatariër bijvoorbeeld liever kippen- of varkensvlees, in plaats van lams- of rundvlees. Tevens gaat de klimatariër voedselverspilling tegen.

Paleo-dieeter
Als laatste is er de paleo-dieeter. Haar dieet bestaat uit vlees of vis, waarvan de dieren zich gevoed hebben met groente, fruit en grassen, maar ook noten en wortels. Het voedsel bevat geen peulvruchten, zuivel en verwerkte oliën, evenmin zout of geraffineerde suikers. Het wordt ook wel het jager- en verzamelaarsdieet genoemd.

Slot
Het is interessant om te lezen dat elke categorie zijn eigen do’s & dont’s heeft. Elke keuze is eigenlijk bepalend. Welke categorie past bij jou?

Liefs, Elcke

Volg je Degroenezus al op TwitterFacebookYoutube of Instagram?