IS WILDPLUKKEN VERBODEN?!

Hoo, wacht eens even. Lees ik dit nou goed? Is wildplukken officieel verboden?! Jazeker en het valt zelfs onder stroperij. HUH?

Stroperij klinkt eigenlijk best heftig. Het zal je maar gebeuren. Je denkt even romantisch en duurzaam bramen te plukken, maar ineens krijg je een fikse bekeuring! Voor een stel bramen nota bene.

“Het komt erop neer dat je zeker niet met de instelling ‘alles is voor Bassie’ moet gaan wildplukken.”

Toen ik hier achterkwam, kon ik het eergisteren niet laten om me te bemoeien met een ontzettend leuke groep van een paar kinderen, een moeder en waarschijnlijk de opa. Ze waren zo gezellig aan het wildplukken met allemaal emmers en grote bakjes in hun handen. Zonder enig idee wat voor boete er boven hun hoofd hingen. Dat ik toch heel voorzichtig het gesprek aanging. Ze waren zich van geen kwaad bewust. De opa deed dit al jaren met zijn gezin en het was eigenlijk traditie.

Ik merkte hierdoor dat eigenijk nog steeds weinig mensen op de hoogte zijn van de eventuele nare gevolgen van het romantisch wildplukken. Vandaar dat ik gisteren toch een post deelde op instagram. Want op een boete die kan oplopen tot €4100 of een gevangenisstraf van 1 maand zit denk ik niemand te wachten!

IMG_2905

Het komt erop neer dat je zeker niet met de instelling ‘alles is voor Bassie’ moet gaan wildplukken. Laat ook wat over voor de dieren die ervan eten. Vogels en insecten vinden bramen ook erg lekker. Maar het plukken, wordt wel gedoogd als je enkel een klein champignonbakje vult.

Eigenlijk ben ik wel blij met de wetgeving rondom wildplukken. De natuur is kostbaar en als mensen ook nog veel gaan wildplukken, blijft er wellicht nog minder over voor de wilde dieren die hier gebruik van maken. Sommige van ons hebben een tuin en kunnen daar ook zelf een bramenstruik in laten groeien. Dat kunnen dieren simpelweg niet.

Let er trouwens ook op dat je niet op beschermd natuurgebied gaat wildplukken of op het terrein van iemand anders. Ook is het onverstandig om bramen die laag bij de grond hangen op te eten, de kans dat die besmet zijn met een virus of dat er al overheen is geplast door een hond is groot. Just don’t do it !

Verder denk ik dat je tijdens het wandelen echt wel van een paar overheerlijke bramen kan snoepen 😉

Liefs, Elcke

Volg je Degroenezus al op Instagram?

5 gedachtes over “IS WILDPLUKKEN VERBODEN?!

 1. Graag gedaan! Daarom heb ik ook maar gedeeld, want een bekeuring voor wildplukken wil je niet 😉 haha

  Like

 2. Hee Maaike,
  Ja! Dat is zeker een groot verschil & ik denk dat er daarom ook een wet is gekomen. De meeste wildplukkers kunnen zich vast beheersen & zullen secuur omgaan met de natuur, maar je weet gewoon niet of iedereen zich hieraan houdt 🙂
  Het is vooral om de flora & fauna te beschermen en dat is toch ook wel fijn.
  Liefs, Elcke

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik heb laatst een wildplukwandeling gevolgd en daarin werd het stropen ook benoemt. Onderweg wat snoepen of een klein bakje plukken vind ik een groot verschil met een wintervoorraad aanleggen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s