ECO- FRIENDLY WEDDING

Yeah! Wij gaan trouwen en dit willen we natuurlijk zo eco- vriendelijk mogelijk organiseren. Dus ging ik opzoek naar groene mogelijkheden.

Een eco- vriendelijke bruiloft hoe doe ik dat & kan dit wel? Uiteraard dacht ik gelijk aan de toverwoorden, veganistisch, duurzaam, lenen, recycle, upcycle en tweedehands.

“Onze ‘Save the date’ uitnodiging hebben wij digitaal via onze persoonlijke huwelijkswebsite verstuurd.”

Allereerst heb ik een lijstje gemaakt met daarin de opties die eventueel te ‘vergroenen’ zijn. Ons doel is om opzoek te gaan naar zoveel mogelijk duurzame opties.

 • Trouwringen
 • Versieringen
 • Uitnodigingen
 • Trouwjurk
 • Trouwpak
 • Taart
 • Hapjes
 • Dresscode
 • Boeket
 • Bedankjes voor de gasten

Met dit lijstje ben ik direct aan de slag gegaan.

 • De trouwring van Sander zal de oude trouwring van zijn vader worden. Niet alleen duurzaam, maar ook een dierbaar familie erfstuk dat van vader op zoon wordt overgedragen. Mijn trouwring daarentegen komt van de juwelier. Een tijdje terug heb ik namelijk een cadeaubon gewonnen en deze bon heb ik bij het resterende bedrag van de trouwring gelegd. Ik zal nog een aparte blog schrijven over deze trouwring, omdat het nog een mooi verhaal met zich meedraagt.
 • De versieringen kan ik grotendeels lenen van vriendinnen. Daarnaast ga ik nog opzoek naar andere alternatieven, zoals het plukken van wilde bloemen en ga ikzelf creatief aan de slag. Allerlei opties zijn nog mogelijk.

 

 • Onze ‘Save the date’ uitnodiging hebben wij digitaal via onze persoonlijke huwelijkswebsite verstuurd. Via WordPress kun je een gratis website aanmaken en daar je gasten ook nog eens op laten reageren via de RSVP; de gasten kunnen via het berichten box een reactie achterlaten en aangeven of ze met of zonder partner aanwezig zijn. Zo heb je direct heel overzichtelijk in je inbox staan wie aanwezig zijn en wie niet. Hiermee bespaar je ook weer een hoop papier en inkt 😉
 • Als je een eigen website maakt, is het ook handig om een eigen e-mail adres te gebruiken. Snel een nieuw e-mail adres aanmaken kan bijvoorbeeld met Gmail.com.

 

 • In San Francisco heb ik een aantal vintage bruidsjaponnen gepast, nou dat was echt een gigaflop! Ik heb een paar keer lekker vastgezeten in zo’n jurk. Die dames hebben destijds behoorlijk dichtgesnoerd gezeten, de jurken waren voor mij met maat 34/36 allemaal te klein. Hierdoor kon ik de jurk ook niet op maat laten maken. Eenmaal in Nederland wilde ik eerst langs de kringloopwinkels gaan, maar eigenlijk had ik er na mijn ervaring in San Francisco weinig vertrouwen in en heb ik een afspraak gemaakt bij een echte bruidswinkel. Daar hadden zo ook nog eens bruidsjaponnen in de SALE! Kijk, dat voelt dan toch alsof je een trouwjurk red ;). Uiteraard wilde ik absoluut geen jurk van zijde of die van heel heel heel veel stof gemaakt is. De trouwschoenen komen ook uit de Sale en zijn van stof.
 • Het pak van Sander is spiksplinternieuw. Zijn pak moet namelijk helemaal op maat gemaakt worden en tweedehands is voor hem geen optie. Deze optie is helaas niet ‘vergroent’.
 • Dan nu de taart! Ooooh, zeg eens eerlijk… je trouwt toch ook een beetje voor de taart? Ja, toch?! Uiteraard willen wij een vegan taart en nu heb ik een medeblogger gevraagd of zij voor onze bruiloft vegantaart wil maken en Merel van @blackbirdsandcakes zei ‘JA’ !!! Ik ben hier zo vreselijk blij mee 😀 Ik weet zeker dat Merel een prachtige en overheerlijke vegantaart voor ons gaat maken.

image

 • We willen natuurlijk onze liefde niet vieren met dierenleed ‘on the side’ en klimaatverandering op de loer. Daarom hebben wij om plantaardige-hapjes gevraagd. Gelukkig is dit geen probleem. Wel is het nieuw voor de chef-kok, dus is het nu nog even een verassing hoe de hapjes eruit komen te zien. De locatie gebruikt ook lokale producten in hun gerechten en ik hoop dat een deel van de hapjes ook gemaakt kunnen worden met deze lokale producten.
 • Bij de meeste trouwerijen hoort een dresscode. Om te voorkomen dat onze gasten weer nieuwe kleding moeten komen, hebben wij geen dresscode. Uiteraard is ons verzoek aan de gasten om niet geheel in het zwart te komen. Natuurlijk mogen onze gasten wel nieuwe of tweedehands kleding aanschaffen, dat kunnen wij niet verbieden. Maar zonder dresscode, hopen wij dat sommige gasten zich ook gewoon vrij voelen om in een reeds aangeschafte outfit te stralen. We do not mind.

 

 • Dan het boeket. Zoals de meeste van jullie weten, koop ik echt nooit bloemen. Dit doe ik niet, vanwege meerdere duurzame redenen. Maar dit keer zal ik waarschijnlijk wel echte bloemen dragen die zijn gekocht. Ik heb gekeken op het internet naar nep bloemen, alleen denk ik niet dat een boeket van nepbloemen per definitie duurzamer is. Ik zit er nog over na te denken om een veldboeket te laten maken hier in de buurt, maar hier heb ik nog niet voldoende informatie over. Daarnaast vind ik het nog wel een grote gok om hier afhankelijk van te zijn. Ik ben best een controle freak 😛 Mocht je nog ideeën hebben, let me know.
 • Uiteraard krijgen onze gasten ook nog een bedankje aan het einde van de bruiloft. Ik heb hier al aardig wat ideeën over. Persoonlijk zat ik te denken aan kleine plantjes of zaden. Maar het kunnen ook vegansnoepjes zijn in tweedehands stof. Genoeg duurzame opties in ieder geval. Maar ook hierin hebben wij nog geen definitieve keuze gemaakt.

DIY
Verder heb ik op Pinterest nog allemaal leuke DIY versieringen gezien. Mijn inner ‘crea- bea’ mag weer eens aan de slag.

Mocht jij nog leuke ideeën of tips hebben, laat het mij gerust weten.

Liefs, Elcke

 

 

 

 

9 gedachtes over “ECO- FRIENDLY WEDDING

 1. Gefeliciteerd! En wat mooi dat je zo veel groene elementen in je bruiloft wilt laten terugkomen! Een bruidsboeket hoeft trouwens niet per se uit echte bloemen te bestaan, maar kan ook gemaakt zijn van knopen, of stof, of ander materiaal. Pinterest staat er vol mee, misschien kun je daar inspiratie opdoen 🙂

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat gaaf zeg. Wij wouden voorstel ook een goedkope trouwerij heb bv zelf onze tafel decoratie gemaakt ( veldbloemen ) en de decoratie ook gekegen en zelf opgehangen vond het zelf wel erg veel stress de dag voor de grote dag. Haha veel plezier met de voorbereidingen

  Geliked door 1 persoon

 3. Hee Linda!
  Nee, dat wist ik niet. Bedankt voor de tip! Ik ga eens op hun website speuren 😃.
  Dankjewel !! XX

  Like

 4. Gefeliciteerd! Je heb al een hoop uitgezocht zeg! Wist je dat Geertrui(zaam) ook een eco-bruiloft had en Natasja (Groene Manieren) bezig is met de voorbereidingen? Misschien kun je bij hun nog wat ideeën opdoen 🙂
  Veel voorpret gewenst!

  Geliked door 1 persoon

 5. Aaah lieve Marieke ! Dankjewel 😘 die zaadjes/plantjes blijft dus nog even op numero unno staan!
  Super leuk eh dat Merel de taart gaat maken! Als je gaat trouwen weet je wie je kan vragen 😉
  Knuffel!

  Like

 6. Allereerst: van harte gefeliciteerd! En wat een leuke ideeën! Dat van de plantjes/zaadjes vind ik ook heel leuk. En wat tof dat Merel de bruidstaart gaat verzorgen! Ik krijg zelf ook zin om te trouwen haha. Eerst maar gevraagd worden 😉 Geniet ervan!!

  Geliked door 1 persoon

 7. Haha, die zaadjes zijn leuk eh, ik ga dat denk ik cadeau geven! Ja leuk, moet je ook zeker doen als je gaat trouwen 😄 Bedankt voor je lieve berichtje! Kiss

  Like

 8. Wat heerlijk om daar zo mee bezig te zijn! Ik vind het idee van zaadjes als cadeautje voor de gasten echt heel leuk! Die onthoud ik voor als ik ooit gevraagd word. Hihi Geniet van het plezier van de voorbereidingen! xXx

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s