10 MINUTES BEFORE 28

De laatste minuten als zevenentwintig jarige zijn ingegaan. Ik zit op mijn olijfgroene bank en om me heen liggen gekleurde kussens waarvan er 1 mijn onderrug steunt. In de woonkamer is het donker. Ik wilde net naar bed gaan, toen ik ineens dacht “straks ben ik gewoon, alweer, achtentwintig jaar!”.

Mijn onderrug heeft inmiddels ondersteuning nodig tijdens het loungen op de bank. Het eerste ouderdomskwaaltje is een feit. Het is bijna 00:00 uur. Dit betekent dat ik straks 1 seconde na twaalven echt jarig ben. Ik vraag me af of een reflecterend moment nodig is. Ik heb namelijk nog tien resterende minuten als zevenentwintig jarige over. Misschien moet ik die eens goed benutten.

Eigenlijk heb ik er geen behoefte aan, maar ik kan het niet helpen. Mijn hersenpan is gemaakt om op filosofische wijze mijn gedachten te doorgronden. Het is een ongewenst talent. Ik kan uren voor me uit staren, terwijl ik filosofische gesprekken in mijn hoofd voer.IMG_2069.JPGHeel kort geef ik mijn gedachten de vrije loop. Zo ontstaan er vrijwel direct twee vragen: Wat had ik op dit moment wel verwacht en wat had ik niet verwacht in mijn leven? Die wil ik wel beantwoorden. 

Het valt me op dat ik gelijk aan het ‘huisje, boompje, beestje, kindje’ ideaal denk. Op de een of andere manier had ik wel verwacht dat ik op mijn achtentwintigste was getrouwd en moeder zou zijn. Tien jaar geleden zag ik mezelf al rond etenstijd aan de eettafel zitten met een dreumes in de kinderstoel, terwijl ik haar (het zou een meisje worden) eten gaf. In dezelfde dagdroom kwam de vader net thuis en gaf een kus op mijn wang. (I know) 

In groep vier kreeg ik al te horen dat mijn klasgenootje veel netter kon schrijven. “Kijk Elcke, Joost schrijft heel netjes, zo moet jij ook schrijven”. Ik was zo’n kind die het volgens de leerkrachten hoogstwaarschijnlijk niet zo ver zou schoppen. Volgens een leerkracht was ik zelfs niet intelligent genoeg om beste vriendinnen te zijn met een hoogbegaafd meisje. Onze vriendschap was uiterst ongewoon. Dat ik na mijn MBO opleiding een HBO opleiding zou afronden, was een zeer verrassende prestatie.

Nu denk ik dat die leerkrachten gewoon ‘ongewoon’ waren.

Wat ik ook niet had verwacht, is dat ik op mijn achtentwintigste een veganistische, wildplukkende, moestuinierder, zonder auto, maar wel met een rijbewijs in ‘the pocket’ zou zijn. Ik krijg een glimlach op mijn gezicht wanneer ik dit concludeer. 

Of dat ik social media zou gebruiken om verhalen te delen, over voor mij belangrijke onderwerpen.

Diepe zucht.IMG_1848(2)Wat ik ook niet had verwacht was dat ik zou ontdekken dat de wereld op mijn achtentwintigste levensjaar in kritieke toestand zou verkeren. Dat wij door onze manier van leven de aarde aan het uitputten zijn en dat we onze levensstijl echt moeten aanpassen, willen we de volgende generaties een beetje hoop geven op een betere toekomst.

Tien jaar geleden had ik wel verwacht dat mijn achtentwintigste levensjaar iets zorgelozer zou zijn.

De wereld gaat verder en de tatoeage van ‘Jin en Jang’ heb ik ook nog steeds niet gezet.

Het is 00:01 dit betekent dat ik nu echt achtentwintig jaar ben. Dit voelt nog eens volwassen, toch krijg ik nog steeds geen bier mee zonder legitimatie.

Liefs, Elcke

12 gedachtes over “10 MINUTES BEFORE 28

 1. Nog van harte gefeliciteerd Elcke! 🙂 Heb je uiteindelijk een fijne, mooie en gezellige verjaardag gehad? Mooi hoe jij je jaarwisseling en terugblik beschrijft. Waardevolle momenten om te koesteren!

  Liked by 1 persoon

 2. Leuk om je reactie te lezen, Dankjewel!! Hihi, ja zo kom je ook weer verder 😄. Liefs !

  Like

 3. Erg leuk stuk! Altijd goed om even de balans op te maken, en te controleren of je (nog) de dingen doet die je gelukkig maken. Gefeliciteerd elcke!

  Liked by 1 persoon

 4. Ooooo Linda!!! Je laat je onwijs blozen! Bedankt voor je fijne complimenten, die had ik niet zien aankomen. Echt ontzettend lief van je om even tijd voor je reactie te maken ❤
  Je hebt helemaal gelijk, mijn beeld is toen ook vooral gevormd door mijn moeder en haar leeftijdgenoten.
  Liefs, XXX

  Like

 5. Wat mooi! En goed dat je niet tegen hebt laten houden door wat volwassenen vroeger tegen je gezegd hebben. Ze moesten nu toch eens weten 😉
  Als kind dacht ik ook voor mijn dertigste moeder te zijn, maar ik wist ook niet beter. Mijn moeder was dat en de hele wereld moest toen nog voor me open gaan.
  Wat je nu geworden bent, geeft aan dat je betrokken bent en als je dit schrijft blijkbaar ook open, eerlijk en wijs. Dat zijn eigenschappen waar je heel trots op mag zijn.
  Gefeliciteerd!

  Liked by 1 persoon

 6. Haha, inderdaad! Je kan zoveel bedenken over hoe je jou toekomst voor je ziet. Bedankt, dat vind ik leuk om te lezen 😄 Liefs !!

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s