FIETS ME EEN GELUK

Zon, groen, vergezichten, de geur van een friettent, toeristen, het IJ, De Dam & NS. Tijdens een fietstocht van 50+km maak je nog eens wat mee. 

FullSizeRender

We zijn voor het eerst met de fiets vanuit Utrecht langs het Amsterdamrijnkanaal naar Amsterdam aan het fietsen en we houden een tussenstop vlak voor Amsterdam.

Een slimme ondernemer heeft op een uiterst ideale plek in Driemond een friettent geopend.

De tent heeft echter wel een iets wat hippere uitstraling door de grijskleurige rieten stoelen in plaats van die rode plastieken old timers waar je heerlijke ‘zwibs’ (lees: zweetbibs) van krijgt. Maar dit doet niet af van mijn nostalgische gevoelens die direct opspelen.

De gele parasols met daarop de welbekende frisdrank reclame wapperen in de zon en staan al klaar om straks op het heetst van de dag opengeklapt te worden. Dit voelt nu al, als zomer.

We bestellen een kop koffie en kijken even op Google maps hoe ver het nog fietsen is naar ‘De Dam’.

Nog 12 km! Wow, we zijn echt al in de buurt en ter plekke beslissen we dat het ook wel heel romantisch is om eens in een echt Amsterdams park te picknicken.

Ik blijf even zitten en staar vooruit. De geur van de frituur in combinatie met de warmte en de zon doen me denken aan vroeger. Toen ik naar de Loosdrechtseplas ging om te zwemmen en dan half uitgehongerd met een rijksdaalder een patatje ging halen. Eenmaal uit mijn dagdroom ontwaakt, moet ik ook nog even naar het watercloset voordat we weer verder gaan.

Binnen in de friettent was nog net ruimte voor een mini wc-tje. De eigenaar vraagt gekscherend of ik de wc heb gevonden. Met een lach antwoordde ik dat het is gelukt, een verkeerde afslag kan ik niet nemen.

Flauwe humor

We stappen weer op de fiets en we nemen de groene route naar het centrum van Amsterdam. We fietsen via het Telegraafbos richting Diemen. In het bos kan Lizz weer lekker snuffelen en de bomen zorgen voor de nodige schaduw. Eenmaal in Diemen kan ik het niet helpen en geef mezelf een privé concert door het liedje van Lange Frans, in mijn gedachten te zingen.

“Ga je mee naar Diemen-Zuid, want je ziet er lekker uit”

We zoeken net voor 13:00 uur een park op en een supermarkt. Bij grote toeval blijkt er een VOMAR gevestigd voor de ingang van het Frankendael park! Ideaal & net op tijd om met Lizz anderhalf uur in het park te chillen. Ik koop onder meer bolletjes en hummus. Fruit hadden we al op. 2 bananen, 2 appels en een komkommer zijn onderweg al verslonden. Tijd voor wat anders.

Met ons picknick smullerij zoeken we een plek onder een kastanjeboom. In het park hebben ze om de 20 meter een kastanjeboom geplant, schaduw genoeg.

Helaas, staan om de 50 meter ‘verboden voor honden’ borden. Sjeminee, we twijfelen even, maar als echte boefjes kiezen we toch een plek onder een kastanjeboom en bij toeval op 1 meter van zo’n waarschuwingspaal.

Liever een bekeuring dan nu in de volle zon met Lizz in de fietsmand doorfietsen.

We gokken erop dat degene die ons bij toeval wil bekeuren dit ook wel begrijpt. Er staat een fijn briesje, waardoor het lekker koel aanvoelt. De haartjes van Lizz wapperen in de wind en alsof ze weet dat ze eigenlijk niet op het gras welkom is, blijft ze als de ‘Sfinx van Gizeh’ op het gras liggen. Er staat de hele dag al een stevige wind en zo in de schaduw op het gras krijg ik op mijn armen bijna kippenvel.

Als toetje heb ik bier meegenomen & heel blij sta ik ermee op de foto. Meer dan dat wordt het niet. Ik besluit op het laatste moment de gok niet te wagen dat ik door een beetje alcohol in combinatie met warmte een zonnesteek oploop. Dus ik bewaar het biertje voor later.
Het is 15:00 uur en daar sta ik dan! In het hartje van Amsterdam. Intens blij en tevreden sta ik op de brug naast het Rembrandt museum. Ondertussen vraag ik mezelf af of men kan zien dat ik een fietsbroek aan heb, maar besluit dat ik me daar niets van moet aantrekken.

“LekkAH boeiUH.”

Wat is Amsterdam toch mooi, maar wat een hoop toeristen. Door de mensenmassa proberen Sander en ik ons met de fietsen een weg te banen naar ‘De Dam’. We fietsen en lopen door de pittoreske straatjes, we lopen onder meer door ChinaTown & over de Wallen.

Uiteindelijk zijn we daar! Op De Dam. Dit stond al zolang op ons bucketlist. En nu zijn we er gewoon. Hoe cool. Snel maken we twee selfies en gaan in de schaduw van een boom staan.

Inmiddels is Lizz ook een trekpleister geworden. Toeristen aaien haar. Soms krijgen wij ook wat aandacht, maar meestal negeren ze ons terwijl ze hele verhalen aan Lizz vertellen. Een Duits echtpaar dat fan is van The Beatles toont wel even belangstelling voor Sander en mij. Ze vragen ons om advies, want ze willen graag weten hoe Lizz zo lief in haar mandje blijft zitten. Ik zeg in het Engels “Just do it”, “Oh, and take a lot of cookies with you”.

Langzamerhand wordt het wel erg warm zo naast het nationaal monument en we besluiten naar het IJ te fietsen. Via de Warmoesstraat ontsnappen we uit te drukte.

Aan het IJ zitten we heerlijk koel in de schaduw. Even bijkomen van de drukte. We eten en drinken nog wat. Zo besluiten we ook om niet terug te fietsen, maar de trein te pakken.

Dit hebben we nog nooit gedaan, dus het wordt tijd om dit eens uit te zoeken.
Een behulpzame NS medewerker legt mij uit dat je bij ‘overige producten’ de kaartjes voor de fietsen en hond kan kopen. Dit staat los van je OV-kaart.

Voor 6,10 euro per fiets heb je een dagkaart en voor 3,10 euro heb je een dagkaart voor je hond. Eigenlijk wel prijzig, maar we hebben dan wel op de heenreis geld bespaard 😉

We blijven toch Hollanders eh.

We hebben een mooi plekje in een coupé gevonden. Lizz vindt het ook prima en zit naast ons op de stoel… euh grond 😉

Tsja, daar lopen we dan! Zo gek om weer terug te zijn in eigen stad. We zoeken snel een tentje waar we een dubbel biertje kunnen scoren en fietsen daarna rustig terug naar ons dorpje. Eerst bier, vanwege de vitamine B12 natuurlijk. Dit maakt het uiteraard ook ernstig noodzakelijk om dit na een fietstocht te drinken 😉
Wat was dit leuk! Wij raden iedereen aan die een fiets heeft om eens naar Amsterdam te fietsen. Het is zo’n aparte ervaring om als ‘niet Amsterdammer’ door de stad te fietsen.

Liefs, Elcke

2 gedachtes over “FIETS ME EEN GELUK

  1. Als je fietst zie je zoveel meer! Wij houden er echt van 😄 !
    Ik vind jou fietstocht ook heel cool, gewoon 200km in vier dagen. Dat staat ook nog voor ons op de planning.
    Liefs !!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s