@SOCIII

Een roadmap van maatschappelijke stress naar duurzame schoenen. Opgroeien in verschillende landen is niet altijd makkelijk. Zeker niet als er sprake is van enorme cultuurverschillen. Wat doet zoiets eigenlijk met je?

Doordat ik zelf 9 jaar in Israël, 16 jaar in Nederland en een half jaar in Taiwan heb gewoond, heb ik de contrasten tussen deze landen aan den lijve ondervonden. Ik ben opgegroeid in Nederland, maar als puber woonde ik in Jeruzalem, de heilige stad, volgens velen. Daar kwam ik dan, als Nederlands jongetje dat niet veel gewend is qua maatschappelijke problemen, in een wereld vol onenigheid. Als jongetje van 12 kijk je wel even je ogen uit als je in elke bus 10 soldaten met machinegeweren ziet, onderweg naar de kazerne. Ruzies op straat, verhalen van heftige gevechten, mensen die met stenen gooien, boze blikken. Je zou misschien denken dat dit conflict alleen tussen de Joden en Arabieren speelt. Onderling is er echter ook veel onenigheid. Ik moest hier dan ook enorm aan wennen.

SOCIIthe-palestinian-authority-1655276_1920

Vanaf het moment dat ik in Israël aankwam probeerde ik me te distantiëren van alle onnodige ruzies en conflicten. Ik werd vrienden met zowel Palestijnen als Joden. In mijn optiek was er niets mooier dan het sluiten van vriendschappen in een wereld vol maatschappelijke stress. De natuur was in deze periode iets dat mij een uitweg bood van al deze prikkels van de stad. Ik weet nog dat ik het gevoel had alsof ik in een paradijs was beland toen ik in Israël aankwam. Cactussen aan de kant van de weg, fruitbomen met uitnodigende vruchten, palmbomen, kleurrijke bloemen, de zee, bergen, rivieren, de woestijn, waterbronnen, noem het maar op. Een bezoekje aan de natuur is als het luisteren naar goede muziek. Je bent even alleen met jezelf en je hebt tijd om na te denken.

De combinatie van enorme maatschappelijke stress aan de ene kant, en de ongerepte natuur aan de andere, is wat aan de basis ligt van mijn persoonlijke idealen: Het streven naar het begrijpen van mensen alvorens over ze te oordelen, het bieden van een helpende hand, en het zorgen voor de natuur. Met deze visie ben ik begonnen aan de studie Economics aan de Universiteit van Maastricht. De link tussen economie en duurzaamheid lijkt op het eerste gezicht vrij vergezocht. Mijn visie is echter, dat de economie een immense invloed heeft op de maatschappij en op ons dagelijks leven. Een voorbeeld van deze invloed is zichtbaar in een vrij recente studie van de Wereldbank, waaruit blijkt dat economische ongelijkheid en criminaliteit onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Na mij, tijdens mijn studie, te hebben verdiept in de verbanden tussen maatschappij, milieu en economie, besloot ik om stage te gaan lopen bij World Animal Protection. Tijdens deze stage heb ik mij vooral gericht op marktonderzoek en de ontwikkeling van nieuwe verdienmodellen voor de non-profit sector. Ik heb dit ervaren als een erg mooie en dankbare taak. Reeds vanaf het begin was het mogelijk te communiceren met Pascal de Smit, een empathisch en intelligent man, en een directeur met een sterke visie. Een visie van innovatie. De medewerkers van WAP waren dan ook erg persoonlijk betrokken bij hun werk. Dit inspireerde mij enorm. Na een uiterst leerzame stage, besloot ik dat het tijd was voor de volgende stap. Ik wilde mijn idealen, mijn opgedane kennis en mijn ervaringen bij World Animal Protection bundelen. Zo ontstond mijn eerste duurzame onderneming: Sociii.sociii-avatarSociii is een informatieve webshop voor duurzame schoenen met een uniek labeling-systeem. Wij verdelen de duurzaamheidscategorieën namelijk als volgt: Fairtrade, Organic, Recycled, Vegan en Good Cause. Hieronder een korte uitleg over de verschillende categorieen:
Fairtrade elke stakeholder krijgt een eerlijke economische terugbetaling
Organic geen gebruik van giftige stoffen in het productie proces
Recycled het gebruik van gerecycelde materialen
Vegan geen schade aan dieren
Good cause investering in duurzame en sociale projecten

Sociii biedt zo de mogelijkheid te filteren op de duurzaamheidsaspecten die voor jou het belangrijkst zijn. Natuurlijk zou het het mooiste zijn als je ze allemaal in één paar schoenen kan vinden, maar wij vinden het een uitstekende eerste stap als producenten van schoeisel zich inzetten voor één van deze categorieen. Wij selecteren de schoenen op sociii.nl op duurzaamheid, design en prijs (dus geen overpriced schoenen 😉). Uit onderzoek bleek namelijk dat men duurzame producten (helaas) vaak associeert met een hogere prijs of een lagere kwaliteit. Met Sociii willen wij laten zien dat dit absoluut niet het geval is. Zo willen wij binnen de huidige consumptiemaatschappij bewerkstelligen dat een hoger percentage van de consumenten bewust kiest voor duurzaamheid.

Waarom duurzame schoenen?
Sociii is niet een initiatief van mij alleen. Ik heb de webshop samen met Stefan Micevic, een goede vriend, opgezet. Stefan en ik hebben veel gemeen wanneer het aankomt op onze visie en idealen. We hebben beiden een internationale afkomst, en we zijn erg gericht op kosmopolitische gemeenschappen. Daarnaast vormde mode ook een gemeenschappelijke interesse, waardoor een onderneming gericht op een combinatie van mode en duurzaamheid een logisch gevolg was. Uit onderzoek bleek dat van alle kledingstukken, schoenen vaak het minst duurzaam zijn op het gebied van gebruikt materiaal. Daarnaast constateerden we dat er relatief weinig aandacht is voor duurzame schoenen bij consumenten. Daarom hebben wij gekozen voor Sociii!

Processed with VSCO with hb2 preset

Wij zijn momenteel in gesprek met merken zoals Po-Zu om meer aanbod te creëren op onze webshop. Wij proberen zoveel mogelijk duurzame merken verkrijgbaar te maken in Nederland via Sociii. Wij worden verder ook ondersteund door mooie organisaties zoals Fair Fashion Festival in de promotie van Sociii. Het gaat dus de goede kant op 😊.

Wil je mooie duurzame schoenen kopen, of ons een handje helpen in de promotie? Bekijk nu de webshop en ons blog op sociii.nl, of stuur een berichtje via facebook.com/sociii. Hartelijk dank aan Elcke voor deze kans om ons initiatief te tonen via deze inspirerende blog-website van degroenezus!

Groet, Tal

 

Bron: Fajnzylber, Lederman & Loayza (2002). Inequality and violent crime. Journal of law and economics. The University of Chicago.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s