MOESTUINIEREN #5

Joepie, in April konden mijn handen eindelijk lekker in de grond wroeten! Wat ik deze maand zoal heb gedaan, lees je hier ๐Ÿ˜€

In onze woning is het licht en vaak warm, vanwege de enorme ramen op het Zuiden. Hierdoor groeit alles goed, waaronder de pas gekochte uien. Na anderhalve week bekeek ik de uien en zag dat ze enorme uitlopers hadden gekregen! Op internet las ik dat uien mooie bloemen krijgen en dat wilde ik wel eens uitproberen. De 6 uien kregen diezelfde dag nog een mooi plekje in de tuin. Ik ben benieuwd of het gaat lukken en zal een foto plaatsen als er bloemen te bewonderen zijn ๐Ÿ˜€

_MG_5859plantjes-sVia de zaai – oogst kalender van Floor ben ik deze maand begonnen met het uitplanten en zaaien van enkele groente. Kijk eens op de website van Floor voor de kalender. Hierdoor kwam er in huis weer wat meer ruimte vrij voor de andere stekjes. De tomatenstekjes groeien namelijk erg hard. Ik kan niet wachten tot het eindelijk 14 mei is, want deze rakkers nemen echt veel ruimte in beslag._MG_5870 velboon-s

Vorige week vond ik het wel even spannend, toen het zo hard had geregend en gehageld. Maar het zijn inmiddels al sterke jongens en hadden nergens last van.

De erwten doen het to nu toe goed, ik heb van de week wel een rek gemaakt bij de schutting, zodat ze met hun grijpertjes naar boven kunnen klimmen. De veldbonen staan er (al zeg ik het zelluff) ook goed bij. Waar ik wel op moet letten, zijn de ijzerdraadjes waarmee ik de bonen had vast gemaakt. De ijzerdraadjes snijden anders op een gegeven moment de veldboon af.

Ergens had ik gelezen dat je de uitlopers van aardappelen kan poten in de volle grond. Dit heb ik in een plantenbak gedaan, want weer ergens anders had ik gehoord dat ze flink kunnen woekeren!

Het is nu het derde jaar dat de munt het in deze prachtig allemachtig zalmroze plantenbak weer doet. Doorgaans gebruik ik de munt in de thee, maar zo nu en dan maak ik er ook de lekkerste mojito’s mee! Ik kan het iedereen aanraden om zelf een bosje munt te kweken. Dit kan gewoon binnen en buiten._MG_1918_V2 Zoals je op de onderstaande foto ziet, heb ik het aangedurfd om de baby spinazie stekjes uit te planten in de volle grond! Dit vond ik gek genoeg erg spannend. De stekjes zijn uiteraard eerst afgehard, maar ze waren zo ineens ‘open en bloot’ en overgeleverd aan de weergoden._MG_5866-spinazie-sVoor de zekerheid heb ik nog wat spinazie stekjes achtergehouden. Mochten deze het niet doen, dan hoop ik met de tweede lichting succes te boeken. Ik heb zoveel spinazie stekjes.

Popeye zou jaloers zijn.

_MG_5869tulp-sDe tulpen die ik met veel tegenzin op een koude, regenachtige November dag had geplant, zijn ook uitgekomen! Ze fleuren alles op en nu ben ik toch blij dat ik destijds heb doorgezet._MG_5853basillicum-sDe basilicum, groeit ook goed en die gebruik ik nu in gerechten! Ik hou van de geur die basilicum loslaat, het doet me denken aan Frankrijk. Wist je trouwens dat groene kruiden, zoals basilicum, peterselie of citroen melisse door de smoothies kunnen?

Al met al gaat het tot zo ver goed. Maar dit zegt helaas nog niets, er kan nog van alles verkeerd gaan. Het zal mij benieuwen of een oogst daadwerkelijk gaat lukken! Wat ik precies in de volle grond heb gezaaid, vertel ik in een volgende moestuinieren blog.

Liefs, Elcke

15 gedachtes over “MOESTUINIEREN #5

 1. Dat is een hele goede tip! Ik ga dat maar eens doen, want dat opkweken is echt niet te doen ๐Ÿ™ˆ

  Like

 2. Dankjewel !!! Deze week komt eindelijk blog nummer 6 online! Ben benieuwd wat je ervan vindt Hihi ๐Ÿ˜„โค๏ธ

  Like

 3. Misschien kun je het beste een bieslookplant scheuren in het najaar (opdelen van een pol in drie stukjes bijvoorbeeld en daarbij de worteltjes zoveel mogelijk heel laten) van een moederplant van een kennis of je koopt een plantje van een goede kweker. Als je eenmaal bieslook hebt kun je de plant regelmatig om de paar jaar zelf scheuren als de plant groter wordt en zo blijft de plant mooi en gezond. Van zaad opkweken is moeilijk. Succes Elcke!

  Geliked door 1 persoon

 4. Wat een leuke tips! Helaas lukt het mij jaar in jaar uit niet om de bieslook op t kweken, echt zo vervelend. Weet jij misschien hoe het wel moet?
  Liefs, Elcke

  Like

 5. Mooie foto’s en leuke inspiratie om te tuinieren. Wist je dat je ook de bloemen van alle tuinkruiden kunt eten en ze als garnering kunt strooien over je salade? Bijvoorbeeld de kleine bloemen van bieslook smaken ook naar ui/bieslook en zijn prachtig paars en komkommerkruid levert je prachtige blauwe eetbare bloemen die naar komkommer smaken. Hyssop en citroen(tijm)bloemetjes zijn ook mooi en lekker.

  Geliked door 1 persoon

 6. Wat leuk Merel ๐Ÿ™‚ Je probeert het in ieder geval en sommige groente hebben weinig verzorging nodig, zoals de radijsjes. Liefs!

  Like

 7. Heerlijke blog met al die groene foto’s! Ik ben zelf ook bezig met een mini moestuintje, maar ik heb er (nog) niet zoveel verstand van dus het loopt voor als nog niet super goed.

  Geliked door 1 persoon

 8. Ja DE bieslook wil echt nooooit bij mij opkomen. Ik probeer het nu al voor de derde jaar, maar het ontkiemd nooit. Heb jij nog tips ???

  Like

 9. Wat leuk! Ik wist niet dat je de bloemen kan eten. Ik kan niet wachten tot ze zijn uitgekomen. Bedankt voor je vertrouwen in mij ๐Ÿ˜‰ hihi

  Like

 10. Heerlijk heh al die kruiden!
  Het is mijn wens dat iedereen in Nederland zijn eigen kruiden kan laten groeien ๐Ÿ˜€ haha. Ambitieus heh ๐Ÿ˜‰

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s