LET THEM BE

Op het strand schelpen zoeken. Wie heeft dit niet gedaan? Helaas leert een meer dan 30 jaar durende studie dat met het verwijderen van schelpen op het strand het risico bestaat dat ecosystemen beschadigen. 

Diverse organismen hebben deze schelpen namelijk nodig om te overleven. Zo worden ze gebruikt als materiaal voor vogelnesten. Zijn ze een huis of punt om zich aan vast te maken voor algen, zeegras, zeesponsen en andere micro- organismen. Vissen gebruiken schelpen om zich in of achter te verschuilen voor roofdieren. En krabben vinden schelpen weer handig om in te wonen. Schelpen zijn wat dat betreft een allemansvriend.

“Vroeger was ik op het strand uren zoet om de mooiste schelpjes te verzamelen, ik was een ware schelpenkaper.”

‘Schelpenkapers’ zijn niet de enige die verantwoordelijk zijn voor de veranderingen aan de kust. Ook hotels die met tractoren hun strand schoonvegen om voor de toeristen ‘prachtige witte stranden te creëren’ zijn deels verantwoordelijk. Het is een samenhang van factoren die ervoor zorgen dat het ecosysteem van het zeeleven in gevaar brengt. Wil je meer lezen over dit onderwerp, zie link.

Souvenirs.
Het kopen van schelpen souvenirs is uiteraard een ‘NO GO’. Heb jij ze wel eens gezien langs de boulevard aan de Mediterraanse kust? Toen ik in het nationaal historisch museum in Wenen was, stond ook hier op een informatief bordje dat je deze souvenirs echt nooit moet kopen. Ik heb hier helaas een slechte foto van gemaakt, maar ik denk dat dit een beeld geeft wat er bedoeld wordt. IMG_2817

Daarnaast heeft WNF ook een ‘top 5 foute souvenirs’ gemaakt, zie link. Met op nummer drie schelpen. De grote doopvontschelp en de karkoschelp worden graag verzameld. Ook hier geven ze aan dat je niet alle schelpen die op het strand liggen mee naar huis mag nemen.

Van fouten kun je leren.
Vroeger was ik op het strand uren zoet om de mooiste schelpjes te verzamelen, ik was een ware schelpenkaper. Ik bracht maar wat graag schelpjes mee naar huis om ze uit te stallen op een tafeltje of vast te plakken op een schoenendoos. Ik kon me uren vermaken. Nu weet ik gelukkig beter en zal plechtig beloven om nooit meer een schelp, groot of klein mee te nemen 😉

Liefs, Elcke

2 gedachtes over “LET THEM BE

  1. Bijzonder hoe alles zo in balans is eigenlijk en de mensen de enige zijn die de natuur uitbalans weet te halen. Super goed dat je al heel lang wist over die souvenirs ❤
    Liefs, Elcke

    Like

  2. Ja, dit is zoiets stoms he 😦 Mijn moeder is dol op schelpen en ik vind ze ook prachtig. Ik zocht ze vroeger dan ook altijd. Maar dat doe ik nu ook echt niet meer! En die souvernirs, daar weet ik gelukkig wel al langer van!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s