ONS KOUDE KIKKERLANDJE

Nederlandse amfibieën zijn volgens de flora- en fauna wet beschermd. De kikkerdril is echter niet beschermd en mag voor educatieve doeleinden meegenomen worden om te kweken. Hierbij een aantal tips.

Persoonlijk ben ik geen fan van het kweken van dril, want ik vind dat je kikkerdril gewoon met rust moet laten en de natuur zijn gang moet laten gaan. Ieder jaar hoop ik dan ook dat de dril die wel voor educatieve doeleinden door mensen mee naar huis of school worden genomen een goed onderkomen vinden. Het kweken van kikkerdril is namelijk niet makkelijk en vereist de nodige kennis en tijd. Daarom heb ik een aantal tips verzameld.

Lake_300
Sander Copier

Artikel 16.
Van de verboden op het onder zich hebben en vervoeren, bedoeld in artikel 13 eerste lid, van de flora –en faunawet, wordt ten behoeve van onderzoek en onderwijs vrijstelling verleend voor eieren van groene kikkers ( Rana esculenta) en de bruine kikker (Rana temporaria), alsmede voor groene en bruine kikkers in al hun ontwikkelingsstadia, met uitzondering van exemplaren waarvan de metamorfose al is voltooid.

Drie belangrijke tips.

 1. Je mag alleen de eitjes meenemen van deze drie soorten amfibieën: de gewone pad, groene kikker en bruine kikker. Het dril van bijvoorbeeld de heikikker en de boomkikker is beschermd en mag niet meegenomen worden.
 2. Breng altijd de jonge kikkers en padden na voltooiing van de metamorfose terug naar de plek waar je ze gevonden hebt. Het is echt verboden om volgroeide padden en kikkers te houden.
 3. Let op, pak niet teveel kikkerdril. Je hebt genoeg aan een klompje kikkerdril ten grote van een kippenei.

“De heikikker (Rana arvalis) is een streng beschermde soort. Als deze kikker aangetroffen wordt op plekken waar een projectontwikkelaar huizen en wegen wil bouwen, dan heeft hij een probleem.” – ravon.nl

Wat moet je doen?

 • Let erop dat je niet teveel kikkervisjes op een te klein oppervlakte houd. De regel is
 • dat er ca. 10 visjes per liter water aanwezig mogen zijn.

 • De temperatuur van het water moet tussen de 15 tot 25 graden zijn. Zet de bak niet in de felle zon, maar wel op een lichte plek.
 • Het water heeft uiteraard zuurstof nodig. Gebruik hiervoor waterplanten.
 • De kikkervisjes eten visvoer, watervlooien, gekneusde of gedroogde sla, paardenbloem bladeren of planten uit de sloot waar algen op groeien.
 • Teveel voedsel vervuild het water. Kikkervisjes gaan dood als het water te vies is.
 • Maak daarom regelmatig het aquarium schoon. Het nieuwe water moet dezelfde temperatuur hebben als het oude water, anders gaan de kikkervisjes dood.
 •  Als de voorpootjes zichtbaar worden, krijgen de kikkervisjes longen en hebben daarom een stuk kurk of piepschuim nodig om uit te rusten. Hebben ze dit niet, dan verdrinken ze.
 • Wanneer de kikkervisjes na 5 tot 7 weken zijn volgroeid, moeten ze weer vrijgelaten worden op de plek waar de eitjes zijn meegenomen. Je mag ze echt nooit naar een andere plek brengen.
Hema2.jpg
Sander Copier

“Was de sla eerst goed en probeer daarna de sla in je vuist zo fijn mogelijk te knijpen (kneuzen). Doe het daarna in een kom en giet er kokend water op. Hierdoor wordt de sla zacht en kan vrijwel direct door de dikkopjes gegeten worden.” – Jelle Hofstra

dikkopje3
Nederlandse Bond Aqua Terra

Informatieve sites.

“De nieuwe aanwinst gedijt het beste in eigen water. Neem dus voldoende mee naar huis om je bakje te vullen.”- NBAT

Goodluck!

Het kweken van kikkervisjes is erg ingewikkeld. Het heeft de juiste kennis en zorg nodig. Heb je weinig tijd of lijkt het je toch moeilijk? Begin er dan alsjeblieft niet aan en laat de dril lekker in de sloot waar het hoort 🙂

Ga je er wel aan beginnen, dan wens ik je uiteraard heel veel succes!

Liefs, Elcke

2 gedachtes over “ONS KOUDE KIKKERLANDJE

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s