TO THE MINIMALISM #1

Op een Woensdagavond waren we door de bibliotheek van Netflix aan het scrollen & zei ik tegen mijn vriend “zullen we anders die documentaire over minimalisme kijken?”. Toen begon het…..

Steeds vaker hoor je mensen over een minimalistisch leven. Project 333, Marie Kondo, capsule wardrobe en ‘the minimalist game’ waren allemaal al eens de revue gepasseerd. Ik deed er nooit aan mee, maar het inspireerde me wel om weer eens kritisch door het huis te lopen en een aantal dozen te vullen met kleding en spullen. Mijn vriend houd van opruimen en gooit/doet makkelijk spullen weg, voor de grap noem ik hem tegenwoordig Kondo 2.0.

6cbc03a6c59fd44ed0ab4ca55bf155e2

Toen ik het initiatief nam om ‘Minimalism: A documentary’ te kijken, was het dus eigenlijk te voorspellen dat mijn vriend geïnspireerd raakte en met mij wil gaan minimaliseren. Hij vindt het een geweldig idee, ik ook, maar hij nog meer. Ik vind dat we al goed bezig zijn. Hij vindt dat het nog veel beter kan. Stiekem is dat ook zo…

De volgende ochtend werd ik wakker en was hij nog steeds te spreken over de documentaire. Het eerste wat ik hoorde, was “ik heb zin in vanavond, dan gaan we hier alles opruimen”.

maxresdefault

Natuurlijk ben ik blij met mijn eigen Kondo 2.0, maar stiekem vind ik het ook moeilijk. Ik weet namelijk van mezelf dat ik heel, heel, heel, heeeel slecht afstand kan doen van in mijn ogen ‘waardevolle’ spullen. Vooral omdat ik het zonde vind en denk dat ik ‘dit later vast wel kan gebruiken’. Dit is namelijk vaker bevestigd. Dan dacht ik weer eens “wat ben ik blij dat dit TOEN niet is weggegooid”. Iets nieuws kopen, gaat namelijk nog meer tegen mijn principe in dan iets wegdoen onder het mom ‘als ik het later nodig heb, koop ik het wel nieuw’. Maar ik ben ook zeker van mening dat wij in ons huis veel spullen hebben die we gewoon niet ‘nodig’ hebben.

Alleen heb ik laatst al 7 dozen barstensvol met spullen weggedaan. Dit keer gaan we dus niet alleen ‘rommel’ opruimen, maar zal het in mijn beleving nog moeilijker worden om spullen weg te doen, snap je. Het is niet zo dat ik nog een verzameling aan rommel heb liggen, waardoor ik me hierachter kan verschuilen en zo kan zeggen ‘ik ben aan het minimaliseren hoor’. Nee, dit keer is het niet voor spek en bonen, dit keer voelt het als the real deal.

We hebben wel afgesproken dat we de planten houden 😉 ‘the green minimalists’.

Enerzijds ben ik zeer te spreken over minimaliseren, anderzijds vind ik het hartstikke moeilijk vanwege de ‘wat als’ vragen. Maar de boodschap vind ik prachtig en daar sta ik achter!

947611635c054d1f8b5fa5a6f6a50258

De koophebzucht mag inderdaad wel eens minderen. Het maakt de mens en de aarde ongelukkig. Daarnaast ben ik ook van mening dat hetgeen je bezit niet maakt wie je bent. Een van de manieren waarop ik graag in het leven sta, is mijn persoonlijkheid en geluk niet te laten definiëren door materialisme. Geld en status heeft nooit indruk op mij gemaakt.

Dus ik denk dat we het gewoon gaan doen. Dit keer gaan we verder dan ‘opruimen’. We gaan dit keer ‘minimaliseren’. Toch moet ik eerlijk toegeven dat ik op dit moment nog met mezelf in conclaaf ben of ik niet alvast wat spullen moet verstoppen of mezelf 100% zal overgeven 😉 haha. Ook vind ik het spannend om dit nu zo van de daken te schreeuwen, want ik denk namelijk dat het een kleine kans van slagen heeft. Maar wie niet waagt, wie niet wint.

Uiteraard hou ik jullie op de hoogte van ons avontuur der minimalisme.

Liefs, Elcke

14 gedachtes over “TO THE MINIMALISM #1

 1. Hoi Natasja,
  Wat fijn om te lezen dat je ook die gedachten had. Dus er is hoop voor mij XD haha.
  Wat gaaf dat je een Tiny house gaat ontwerpen, wij zijn stiekem ook al aan het kijken, maken er grapjes over enzo… maar ik denk dat dit niet haalbaar is. Ik ben benieuwd hoe jullie dit aanpakken.
  Liefs!

  Like

 2. Hoi Tanja,
  Wauw, 4 containers!! Goed gedaan 🙂
  Die tip van de verhuisdoos is echt heel slim! Die zal ik zeker toepassen.
  Liefs!

  Like

 3. Hoi Lotte,
  Heel leuk dat je de documentaire ook gaat kijken! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Die eco-lifestyle weekend klinkt leuk, ik ga zo even de link bekijken.
  Liefs!

  Like

 4. Hoi Annet,
  Haha, fijn is dat eh, heel herkenbaar. Maar daar heb je helemaal gelijk in, zo zal ik wat vaker moeten denken bij het wegdoen van spullen. Bedankt voor deze tip!
  Liefs, Elcke

  Like

 5. Hoi Gaby,
  Wat een fijn bericht, dankjewel! Essentialist, klinkt ook goed. Wellicht dat dit beter bij mij past, ik ga het meemaken. Ik heb je site gezien en zal daar zeker eens wat artikelen gaan lezen. Heel interessant.
  Liefs!

  Like

 6. Haha, ik kan me je gevoel heel goed voorstellen 🙂 Ik was (en ben het eigenlijk deep down nog steeds een beetje) een echte verzamelaar en had altijd overal spullen voor ‘ooit’, ‘je zal het maar nodig hebben’, ‘je weet maar nooit’. Maar de laatste jaren is de knop omgegaan en is het doel om alleen dat te hebben wat we nodig hebben om fijn en comfortabel te leven. En wij gaan een stapje verder: we zijn bezig met het ontwerpen van ons eigen tiny house. Op 24 vierkante meter passen maar weinig spullen, dus er gaat nog veel meer weg. En ook ik zal het dan vast lastig krijgen…

  Geliked door 1 persoon

 7. Hoi,

  mijn vriend is kwam er bijna een jaar geleden mee door de “The Minimalist” podcasts. Tot en met nu hebben wij echt bijna 4 grote containers aan spullen weg gedaan. Wat een opluchting. Wat echt een goede tip is als je geen afstand kunt doen van spullen is deze eerst in een verhuisdoos doen en dan een maand laten staan. Heb je de spullen na een maand niet uit de doos gepakt, weg met de hele doos. 🙂

  Veel plezier met opruimen 2.0.

  Groet, Tanja

  Geliked door 1 persoon

 8. Mijn schoonmoeder tovert regelmatig dozen met speelgoed, boekjes, verkleedkleren, etc van zolder. Al die tijd bewaard voor haar kleinkinderen. Ontzettend lief en leuk, maar lang niet alles is bruikbaar, en als je nou net aan het ont-spullen bent….
  Als al dat speelgoed 20 jaar eerder in de 2e hands was komen te liggen, was het gekocht door mensen die er echt enthousiast van worden, én het wordt wellicht ook nog weer doorgegeven.
  Dat principe houd ik zelf telkens in mijn achterhoofd als ik weer iets weg doe, ook al doet het pijn. Het blijft een proces 😉

  Geliked door 1 persoon

 9. Ik ben t helemaal eens met Marlieke hierboven. Ik ben dan ook geen minimalist, maar n ‘essentialist’. Ik leef niet met zo min mogelijk spullen, ik leef met alleen de spullen die echt belangrijk voor mij zijn (en inderdaad, dat blijken er niet zo veel te zijn, haha!). Maar wat mij betreft is dat een groot verschil. Overigens draai ik de ‘wat als’ altijd om: ga je alles maar bewaren omdat je misschien ooit 1 ding tegen gaat komen wat je inderdaad liever niet had willen wegdoen? Die enkele keer dat mij zo iets overkomt (echt zelden), denk ik: nou, ik vind t toch fijn dat ik t niet al die tijd als zooi in mn huis gehad heb. Enneh, ik ben t met je eens hoor dat iets dan weer opnieuw ‘moeten’ kopen niet prettig voelt. Ik probeer dan ook altijd iets wat ik zo weinig gebruik ergens te lenen of huren. Ik schrijf zelf heel veel over dit onderwerp, ms vind je t leuk om ns op mn site te kijken voor meer tips & tricks? Van harte welkom! 🙂 Groetjes, Gaby

  Geliked door 2 people

 10. Dankjewel! Weer goeie tips van je gekregen. Het zal inderdaad de kunst zijn om er een balans in te vinden & vooral goed te blijven nadenken. Ik ben benieuwd wat er vanavond gaat gebeuren, hahaha. Liefs!

  Like

 11. Leuk! Ik kijk hiernaar uit. Ik ben hier ook mee bezig en ik lees veel artikelen en ook deze documentaire heb ik (toevallig vorig weekend) gezien. Wat ik vaak merk is dat mensen het té serieus nemen. Het lijkt dan bijna een religie waarin iedereen laat zien hoe goed ze het wel niet doen en spullen lijken bijna duivels. Daarom ben ik ook blij dat jij dit aankaart, want dan wordt het op een leuke manier belicht. En ik vind een minimum stellen aan je spullen niet nodig. Dat deed ik eerst ook en toen kwam ik erachter dat ik allemaal spullen weggedaan had die ik later miste. Wel denk ik nu veel langer na over een aankoop en koop ik alleen dingen waar ik van houd. Ik vind het ook goed dat die mannen dat aankaarten in de documentaire. Als je een collectie hebt waar je van houdt, doe die dan zeker niet weg. Het minimaliseren geeft wel heel veel orde dus het is zeker een aanrader. Good luck!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s