ECOLOGISCHE VOETAFDRUK

Termen als ‘natuurlijk kapitaal’, ‘watervoetafdruk’ en ‘ecologische schuld’ komen langs in een meer dan interessant boek, onder de naam ‘De kanarie in de kolenmijn’, door Marianne Thieme en Ewald Engelen. 

Dit boek is er zo een waarvan ik hoop dat iedereen in Nederland het eens in zijn handen krijgt en rustig door kan bladeren. Al lees je twee bladzijden. Dit boek geeft direct de harde werkelijkheid weer en laat zien hoe wij als consumenten de macht hebben om de planeet  te maken of te breken. Marianne thieme schrijft het volgende; “Biodiversiteit is letterlijk de bron van ons bestaan. Alles wat we eten, ademen en drinken komt eruit voort”.

“Het klimaatprobleem ligt op je bord” – Marianne Thieme

Het boek is opgesplitst in twee delen. Deel 1 is geschreven door Marianne Thieme en deel 2 door Ewald Engelen. Marianne Thieme schrijft over de biodiversiteit, water, dierziekten en zoönosen, wereldvoedselvoorziening en landbouwmythes. Ook illustreert Marianne Thieme, in het hoofdstuk ‘Wat nu?’, zeven veranderingen en acties.

Eigenlijk wil ik het liefst het hele boek citeren 😉 maar bij deze enkele groene citaten die ik graag met jullie wil delen.

“Het betekent vooral dat we moeten ophouden om voedsel dat we zelf kunnen eten, te verspillen via de zeer inefficiënte maag-darmkanaal van dieren als overbodige tussenschakel. Waarom zouden we 7 kilo soja aan een koe voeren om 1 kilo vlees over te houden?”

“Als iedereen in Nederland 1 dag in de week geen vlees zou eten, levert dat dezelfde besparing op als 1,25 miljoen auto’s een jaar lang van de weg halen.”

“Natuur, de diversiteit aan planten, dieren en ecosystemen, vertegenwoordigen de grootste waarde op onze planeet. Ze zijn letterlijk van levensbelang voor ons. Zonder biodiversiteit hebben we niets te eten. Is er geen schone lucht om in te ademen. Is er geen water dat schoon genoeg is om te drinken. Het is ‘natuurlijk kapitaal’.”

“water wordt gezuiverd door moerassen en bodemorganismen. Zuurstof wordt geproduceerd door bossen en oceanen. Als we deze fundamenten aantasten, tasten we daarmee onherroepelijk de basis van ons bestaan aan.”

“Nu al zien we een toenemende migratie van mensen uit Afrika naar landen als Spanje en Duitsland. Dat aantal zal enorm toenemen als de voedselcrisis zich gaat verdiepen.”

Kortom, kennis brengt keuze. Jij als consument hebt de macht hoe de planeet wordt doorgegeven aan de volgende generaties. Ewald Engelen schrijft in deel 2 over plan B! Nieuwsgierig naar de bevindingen van Ewald Engelen? Koop het boek of leen deze bij een van je andere Groene zussen 😉

_MG_4111_V2

Waar kies jij voor? Succes 15 Maart met stemmen.

Liefs, Elcke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s