KAAS

Speciaal voor de kaasliefhebbers onder ons heb ik een aantal soorten kaas uitgetest. Persoonlijk ben ik ontzettend dol op kaas en daarom werd het al heel snel mijn missie om vegan alternatieven te vinden.

Ik moet eerlijk bekennen dat deze soorten kaas niet kunnen tippen aan de koeienkaas die ik voorheen altijd met ontzettend veel smaak op at. Toch denk ik dat deze kazen potentie hebben en vooral heel fijn zijn om in huis te hebben tijdens de kaas cravings.

Waarom Vegan kaas?
Om koeienkaas te maken, heb je koeienmelk nodig. Voordat de moederkoe melk kan geven, moet zij eerst een kalf (nuchter kalf) op de wereld zetten. Dit wordt ook wel afkalven genoemd. De kalf wordt na zijn (stierkalf) of haar (vaarskalf) geboorte weggehaald bij moeder, zodat de moedermelk kan worden verkocht aan mensen. Een stierkalfje wordt geslacht en wanneer het een vaarskalfje is, staat haar hetzelfde leven als haar moeder te wachten. Haar leven zal in het teken staan van het afkalveren van kalfjes om vervolgens het melk te geven aan de mensen. Daarnaast gaat het leven van een koe zeker niet altijd over rozen.

Vegetarische kaas.
Wanneer er geen lebmaag van de kalf in de kaas verwerkt zit, spreek je van vegetarische kaas. Daarom is kaas niet altijd per definitie vegetarisch!

Is Vegan kaas lekker?
Goed, het ethische aspect laat ik even achterwegen. Nu de vraag; is het lekker? Zoals ik al aangaf, vind ik de vegan kazen die ik nu heb geprobeerd niet net zo lekker als koeienkaas. Toch vind ik met het ethische verhaal in mijn achterhoofd het de moeite waard om vegan kaas te eten in plaats van doodnormale (letterlijk) koeienkaas.

The Key!
Helaas vind ik ze allemaal geen kaas die je zo even ‘uit het vuistje’ kan opeten, if you know what i mean 😉 Daar vind ik de smaak echt niet lekker genoeg voor. Wat je moet doen om de smaak van kaas weer te proeven, is ze vooral te combineren in gerechten! Maak er bijvoorbeeld lasagne of tosti’s mee. De mozzarella kan je bijvoorbeeld in stukjes snijden en door een salade doen of de pizza mee beleggen!! Gebruik de chedder cheese voor op een plantaardige burger of over Nacho’s! Heerlijk! Het zakje geraspte kaas is bijvoorbeeld weer perfect om te strooien over een pizzabodem! De oplossing is dus warm maken.

Nacho’s recept van Sanne @omdatikdatwil.

Lieve Sanne deelde laatst via social media een prachtige foto met op het oog uitziende heerlijke vegan nacho’s! Deze moest ik uiteraard ook proberen en ik was direct enthousiast. Daarom bij deze het vegan nacho’s met guacomole recept van Sanne 🙂

Voor 2 personen:
– 4 handen nacho’s
– 4 plakjes chedder cheese in stukjes over de nacho’s leggen.

Guacomole.
– 1 avocado
– 1 tomaat
– Beetje knoflookpoeder, een peper en zout.

 • Eventueel Cashew cream cheese.

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Doe de nacho’s en stukjes kaas in twee lagen in een ovenschaal. Zet de ovenschaal 5 (of langer) minuten in de oven. Haal de nacho’s uit de oven wanneer de kaas gesmolten is, schep de guacomole en eventueel de cashew cream cheese erover.

Processed with VSCO with c1 preset
Foto: Sanne de la fosse

Probeer het uit!
Het spreekwoord ‘wat de boer niet kent dat eet hij niet’ is uiteraard onder iedereen die houdt van een ecolifestyle niet van toepassing 😉 hihi. Daarom moedig ik je vooral aan om eens een vegankaas te proberen! Mocht je na het lezen van deze blog hartstikke lekkere recepten hebben met vegan kaas in de hoofdrol deel ze vooral in de comments!

Liefs, Elcke

4 gedachtes over “KAAS

 1. Dankjewel babe!!
  Ik heb ook een kaasje van Charly gekocht! Ben heel benieuwd naar de smaak, moet er uiteraard weer eerst een foto van maken XD
  Dat recept is echt tha bomb heh 😉

  Liefs!!!

  Like

 2. Wat een leuk artikel! Ik vind normaal gesproken vegan kaas ook niet heel chill maar de kaas van charly van VeggieWorld, vond ik super lekker! Zelfs gewoon op een toastje haha. En Sanne’s recept is echt fantastisch. Ze bedenkt altijd zulke leuke dingen!

  Geliked door 1 persoon

 3. Haha, jaaa ik wilde echt zoveel mogelijk kaas proberen die ik kon verkrijgen in de supermarkt ! Ja tuurlijk kom ik ook naar veggieworld! Ik ga Zaterdag, zie je morgen dus al 😀 joehoe XXX

  Like

 4. Yaaaaaaaaay!
  Super leuk artikel en zo leuk dat je kaasjes bent gaan uitproberen!
  Ga je naar VeggieWorld? Want ik kan niet wachten om ook daar allerlei soorten kaas te gaan uitproberen :D.
  Liefs

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s