HEE GROENE ZUS!

Wat is het toch leuk om te zien dat steeds meer mensen het pad naar een ecolifestyle kiezen. Ondanks dat anderen denken dat het geen zin heeft, laten veel mensen zich niet ontmoedigen. Dat is fantastisch en daarom is dit niet zo zeer een ‘ik ga even lekker met feitjes strooien blog’, maar  ‘een steuntje in de rug blog’, want die hebben we onderweg allemaal wel eens nodig, toch.

Vaak ontkom ik er niet aan om tijdens gesprekken met anderen bepaalde ‘groene’ onderwerpen links te laten liggen. Het delen van kennis en mogelijkheden is leuk, maar soms ook lastig. Ik merk dat het soms moeilijk is om het aan te kaarten en anderen te informeren over onderwerpen die een onethisch karakter hebben.

Toch kies ik er soms voor het wel te doen. De verbazing is van hun gezicht af te lezen. Vaak wordt er dan gevraagd of het wel zin heeft of dat we eigenlijk met veel te veel mensen op aarde zijn, dus zal het weinig betekenen wat jij als individu doet. Enerzijds kan dit misschien zo zijn, anderzijds blijf ik de ‘Disney spirit’ hoog houden en hoop ik dat het uiteindelijk toch allemaal weer goed komt.

‘Plastic zit in vis, in bier en zelfs in borstvoeding’

De consument heeft de macht en bepaald waar het geld naartoe stroomt. Waar vraag is, ligt aanbod. Denk maar aan drie jaar geleden, toen er nog maar weinig vleesvervangers te koop waren in de supermarkt en bijna niemand nog van de ‘plofkip’ gehoord had. Met kleine stappen kwamen er dus ook keurmerken. Nog een mooi voorbeeld vind ik dat honderd jaar geleden vrouwen geen stemrecht hadden en een werkende vrouw was al helemaal moeilijk in te denken. Dit is nu ook heel normaal en zo zat ik laatst in een vergadering met alleen maar vrouwelijke collega’s. Het kan!

Wist je trouwens dat in Nederland alleen de SGP nog tot 2013 tegen het passief vrouwenkiesrecht was. Psychologisch bekeken, zijn er dus andere gewoonten die voor onze generatie al moeilijk voor te stellen zijn.

Morning_300.jpg
Foto: Sander Copier

Er is een zaadje geplant die langzaam aan het ontkiemen is. 

Dat onze ‘oude vertrouwde’ manier van consumeren niet langer bijdraagt aan een betere en in die zin gezonde wereld weten steeds meer mensen. We worden blootgesteld aan nano- en microplastics, die zich altijd weer een weg weten te vinden in ons voedselketen en zo ook in ons lichaam, zie link. In het artikel ‘Plastic zit in vis, in bier en zelfs in borstvoeding’, worden er ook weer een aantal feiten benoemd, zie link.

Laatst leerde ik dat ook losgelaten microdeeltjes van autobanden weer terug op je bord kunnen komen! Helaas, kan ik zo nog wel even doorgaan. Het einde lijkt zoek…

Heeft het zin? Wegkijken heeft geen zin.

Het huidige ecosysteem is kostbaar en vooral voor het menselijk bestaan! Nu zien we dat ijsberen op Antarctica  moeilijk aan hun voedsel kunnen komen, doordat de ijskappen smelten. Het broeikaseffect lijkt nog een ‘ver van ons bed show’, er wordt weleens gedold met ‘ach, een paar graden warmer hier in Nederland is ook niet verkeerd’. Maar er wordt helaas aan voorbij gegaan dat de mensheid ook langzamerhand een bedreigde diersoort aan het worden is. Misschien niet in onze levensjaren, maar misschien wel in die van de volgende generaties. Dit is ook 1 van de redenen waarom ik kies voor een ecolifestyle.

Wat gaan we straks zeggen tegen de toekomstige generaties:

“ja, ik wist ‘t, maar ik heb niets gedaan” of “ja, ik wist ’t & ik deed m’n best!”

Gelukkig zijn er steeds meer mensen die het belang inzien van het behoud van ons ecosysteem. Er komen steeds meer ‘groene’ zussen en broers bij 😉 hihi. Dit is leuk en daarom zeg ik maar weer, kom er gezellig bij!

Insect-butt_300.jpg
Foto: Sander Copier

Er is altijd een manier om ‘groen’ te doen. Niemand is hetzelfde en niet iedereen kiest voor dezelfde manier van leven. Iets doen, is altijd beter dan niets doen. Laat je niet gek maken door doemdenkers of ‘perfectionisten’. Kies voor hetgeen jij je prettig bij voelt. Je hoeft niet perfect te zijn in jou manier van leven. Dit is een vrij subjectieve verwoording, maar hiermee bedoel ik het volgende te zeggen; laat je vooral niet afschrikken door anderen die het in jou ogen, zoveel beter doen en dat jij het idee hebt dat dit een levenswijze is die voor jou (nog) niet haalbaar is. Elke bijdrage is er 1. Ik heb hier al eens eerder een blog over geschreven dat ‘ecolifestyle‘ heet. Daarin schrijf ik ook over mijn toenmalige eetgewoonte, inmiddels eet ik bijna 100% veganistisch, wat ik toen nog niet had gedacht. Je kan dus ook ‘groeien’, maar eerst moet je gewoon beginnen.

Daarom wil ik dan ook iedereen aanmoedigen vooral te doen wat voor jou goed voelt en je niet te laten leiden door andermans oordeel. Als jij denkt dat het zin heeft en jij voelt je er gelukkiger door, doe dit dan. Laat je niet gek maken door de gedachte dat we met miljarden mensen op de wereld leven en het toch geen zin heeft. Ook al zijn het in jou ogen kleine stappen en voor anderen onmogelijke stappen. Elke stap in de groene richting is er 1 :), dus lekker doorstappen.

Ik blijf het zeggen:

Kennis brengt keuze en de grens bepaal jezelf.

Dus zingen we in koor 😉

Liefs, Elcke

7 gedachtes over “HEE GROENE ZUS!

 1. Mooi gezegd Linda! Ik ben het met je eens! En die ‘Disney spirit’ houden we erin heh 😉
  Liefs

  Like

 2. Disney spirit! Haha, dat vind ik een mooie.

  Ik denk dat mensen vooral ontzettende gewoontedieren zijn en het liefst ook best lui. Veranderingen gaan dan dus nogal langzaam. Maar alles wat jij doet, hoe veel of weinig ook, heeft echt zin. Door de actie zelf én doordat je er anderen mee inspireert 🙂

  Geliked door 1 persoon

 3. Helemaal akkoord! Elk stapje is er een, dat is ook mijn mening en basis voor mijn groene zoektocht. Vaak zeggen mensen dag heg toch geen zin heeft of weten ze niet waar beginnen… maar als je nooit begint, kan er ook nooit iets veranderen.

  Geliked door 1 persoon

 4. Dank voor dit fijne stuk. Ik kijk vaak met verbazing naar mensen die de hele wereld rond vliegen en helemaal niet nadenken over de gevolgen voor de aarde. Vervolgens willen ze dan heel graag een kind. Ik begrijp er niets van, maar ze weten allemaal hoe ik milieubewust probeer te leven. En soms krijg je dan ineens opmerkingen terug waaruit blijkt dat het wel indruk heeft gemaakt, ook al heb je niet actief gepreekt 😉 En soms spreek ik mezelf streng toe: kijk eens hoe je zelf bent veranderd, dat ging ook niet van de ene op de andere dag. Alle kleine beetjes helpen 🙂

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s