@ROMYGOODFOR

Modemissers. Kleding: we kopen het allemaal en geven er met zijn allen per jaar miljarden aan uit. Harstikke leuk, altijd in het “nieuw” rondlopen, maar wat doet dat nou met onze mooie planeet aarde?

Veel mensen zijn zich niet bewust van wat hun consumptie aanricht, iets wat ik (Romy) probeer duidelijk te maken op mijn blog Good For…, waarbij ik mij voornamelijk richt op cosmetica en mijn persoonlijke favoriet, kleding. In deze blog zal ik jullie vertellen over drie modemissers die we allemaal maken en zeer slecht zijn voor het milieu, voor de dieren en ook voor onszelf.

ndsc01569

Katoen
Ik wil graag beginnen met het gewas wat het meeste water kost per jaar: katoen. Bijna alle kleding wordt gemaakt van katoen. Om één kilo katoen te telen is zo’n 8000 liter water nodig, maar voor het verven van een T-shirt, vooral wanneer het een donkere kleur heeft, is ook veel water nodig. Dit betekent dat het produceren van één T-shirt zo’n 2700 liter water kost. Dit betekent dat een T-shirt gelijk staat aan ongeveer 15 keer badderen.

De verf waarmee een T-shirt wordt gemaakt is zeer giftig, maar wordt vooralsnog gewoon gebruikt, vooral bij zwarte T-shirts. Verder wordt er bij de teelt van katoen gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen. Een groot deel van de bestrijdingsmiddelen wordt alleen maar gemaakt voor de katoenproductie. Deze gifstoffen zijn, het zal eens niet, zeer schadelijk voor de mens, maar ook voor het milieu.

Gelukkig wordt er tegenwoordig veel gebruik gemaakt van biologisch katoen, waarbij minder bestrijdingsmiddelen en genetisch gemanipuleerde grondstoffen worden gebruikt. Helaas kost ook biologische katoen nog veel water. Maar er zijn ook andere stoffen, zoals hennep, Lyocell en Tencel die katoen kunnen vervangen.

ndsc01584
Tas: Matt & Nat. Vest en shirt: Peoples Avenue

Alternatieven
People’s Avenue is een Amsterdams merk dat veel gebruik maakt van biologisch katoen en hiervan fashionable en betaalbare items maakt.

Het Duitse merk ArmedAngels verkoopt kleding gemaakt van onder andere biologisch katoen, maar ook van bijvoorbeeld Tencel. Gelukkig is dit merk ook verkrijgbaar in Nederland, bijvoorbeeld bij de Bijenkorf.

Spijkerbroeken
Een van de bekendste kledingstukken, die al jaren elk modeseizoen terugkomt: de jeans. Hartstikke stylish, maar wat veel mensen niet weten is dat het produceren van spijkerbroeken een zeer milieuvervuilend proces is. Dit zit hem in het feit dat spijkerbroeken worden gemaakt van denim, oftewel katoen. Deze welbekende stof heeft als eigenschap dat het moeilijk verf op neemt. Wil je dit toch laten gebeuren, dan is er veel water voor nodig. Waar nog meer water voor nodig is, is voor de wassing van de broek. Dit wordt gedaan door stonewashing, waarbij de broek wordt gewassen met puimsteen, waarna de broek nogmaals wordt gewassen om de resten puimsteen te verwijderen. Je raadt het al, ook hierbij wordt dus veel water gebruikt. Hierdoor komt het erop neer dat het produceren van één spijkerbroek zo’n 6800 liter water kost. Om te illustreren hoeveel dit is, met 6800 liter water kan je 60 keer je bad vullen.

Maar geen zorgen! Er zijn gelukkig ook zat jeansmerken die spijkerbroeken verkopen die op een duurzame(re) manier zijn geproduceerd. Het katoen wat wordt gebruikt is bijvoorbeeld biologisch, of de stof bestaat uit een mengeling van biologisch katoen en andere milieuvriendelijke stoffen. Als laatste zorgt de puimsteen niet voor het stonewashen van de broek, maar het gebruik van enzymen. Deze eco-jeans kun je herkennen aan het EKO Sustainable Textile kerumerk en het Ecolabel.

Alternatieven
Het Nederlandse Mud Jeans maakt gebruik van biologische en gerecyclede materialen.

Het Nederlandse Kings of Indigo maakt gebruik van biologisch katoen en recyclen hun materiaal, zodat er tijdens het proces geen nieuwe stof geproduceerd hoeft te worden.

Een ander spijkerbroekenmerk, Nudie Jeans, maakt ook gebruik van biologisch katoen en houdt hun productieproces, in Italië, nauwlettend in de gaten.

Levi’s, we kennen het merk allemaal, maakt gebruik van het Waterless principe, waarbij er een stuk minder water wordt gebruikt tijdens de productie van een jeans.

nndsc01516
Shirt: Peoples Avenue. Tas: Matt & Nat. Broek: Jan’n June

Leer
Een lekkere warme leren jas + warme leren schoenen = helemaal klaar voor de winter! Ontzettend fijn dat wij het lekker warmpjes hebben, maar helaas krijg het milieu het er ook warm van. De vleesindustrie is een van de grootste boosdoeners wanneer het gaat om milieuvervuiling, maar de leerindustrie is minstens net zo vervuilend. Om leer te gebruiken, is het namelijk belangrijk dat het leer gelooid wordt. Dit gebeurt meestal op een chemische manier. Hierdoor bevatten leren producten vaak stoffen als chroom en cyanide, die schadelijk zijn voor mens, dier en milieu. Afvalresten, zoals deze chemicaliën en bijvoorbeeld verf, worden gedumpt in rivieren dichtbij de fabrieken.

Niet onbelangrijk, de leerproductie kost veel water. Eén paar leren schoenen heeft uiteindelijk zo’n 8000 liter water gekost. Wanneer we weer teruggaan naar mijn bad-voorbeeld, dit staat gelijk aan zo’n 70 keer je bad vullen! Om nog maar niet over het dierenwelzijn te spreken in de vlees- en leerindustrie…

Maar niet getreurd, er zijn tegenwoordig vele alternatieven voor leer, die dezelfde kwaliteiten hebben als leren producten. Zo zijn er schoenen gemaakt van Ananas bladeren (hoe leuk!) en worden er tassen gemaakt van hoogwaardig vegan-leer. Productie van deze schoenen en tassen is veel minder milieubelastend én beter voor de dieren. Twee vliegen, in één klap.

ndsc01641

Alternatieven
De Rotterdamse Denise Roobol maakt fashionable tassen van vegan-leer van hoogwaardige kwaliteit.

Het Amerikaanse Matt & Nat maakt tassen én schoenen van duurzame materialen zoals rubber, en gerecyclede plastic flessen en autobanden.

Groetjes, Romy

Check Romy ook op instagram: @Romygoodfor

3 gedachtes over “@ROMYGOODFOR

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s