WEL OF ‘GEEN’ TWEEDE ‘LEVEN’?

Kringloopwinkels zijn fantastische plekken om goedkoop en duurzaam te shoppen. Het hergebruiken en upcyclen van producten is goed voor het milieu. Maar nu kwam ik in een kringloopwinkel een ethische dilemma tegen en ben ik nieuwsgierig naar jou mening hierover!

We leven in een ‘weggooi maatschappij’ en kringloopwinkels kunnen zo ook de spullenobesitas tegen gaan. Zelfs NPO 2 maakte een documentaire ‘de prijsvechter’ over onze koophebzucht. Alleen al de massaproductie van plastic is een plaag en daarom is het aanschaffen van tweedehands spullen een goed alternatief.

Dat kringloopwinkels van alles binnen krijgen is een feit. Je ontkomt er niet aan dat je als kringloopwinkel wel eens te maken krijgt met ‘onethische’ spullen. Wat ze vervolgens met deze spullen doen, is aan de winkel zelf. Wat ik laatst tegen kwam is niet geheel nieuw maar de manier van ermee in aanraking komen wel.

“Alles wordt verkocht om geld in te zamelen voor goede doelen. Ik weet niet of dit wel ethisch verantwoord is? Het schaad niet alleen de natuur en de dieren, het doet ook wat met mij als persoon”

Tijdens een wandeling ging ik langs bij de kringloopwinkel. Lizz mijn hondje, werd ontzettend vriendelijk onthaald. Het was weer een feest om op bezoek te zijn. Ik liep ook even langs de kledingafdeling. Plotseling zag ik daar een jas hangen met daaraan een echte bontkraag! ‘Made in China’, stond in de jas. Nou breekt m’n klomp, ik geloofde mijn ogen niet. Hoe kan mijn favoriete kringloopwinkel, die zo lief zijn naar honden, nou echt bont verkopen? Ik ging gelijk opzoek naar een verkoopmedewerker die even met mij naar de bontkraag wilde kijken. Zo gezegd, zo gedaan. De verkoopmedewerkster kon mij niet in het gelijk stellen, omdat ze het eigenlijk niet zo goed wist. We kregen direct hulp van een mevrouw die, zoals ze zelf aangaf uit het Oosten kwam. Ze keek ernaar, blies, voelde en zei “Ja, dit is konijnenbont”.

“Is dit een eenmalig incident of heb jij ook wel eens in een kringloopwinkel onethische spullen gespot?”

De vrouwelijke verkoopmedewerkster was heel blij dat ik het had gesignaleerd, want zelf vindt ze echt bont ook vreselijk en ging met de jas naar een andere collega. Helaas was hij niet zo blij met mijn signalement en legde aan mij uit;

“Er is al voor de jas betaald, dus is het zonde om dit product te vernietigen. Ik verkoop dit liever, zodat ik er geld mee verdien en kan doneren aan de goede doelen. Weggooien is daarom zonde. We krijgen ook wel eens ivoor binnen en dit verkoop ik ook gewoon.” – Een verkoopmedewerker van de kringloopwinkel

De man in kwestie was er blijkbaar van overtuigd dat wat hij deed, de enige optie was. Hij kon niet anders, zo interpreteerde ik zijn verhaal. Ik schrok ook van het feit dat hij er openlijk vooruit kwam ivoor te verkopen. Persoonlijk heb ik dit nooit in de winkel zien liggen dus daar heb ik geen bewijs van. Maar dit riep wel direct allemaal ethische vragen bij me op.

kringloopwinkelblog
Jansen Vintage te Amsterdam

Om de man uit te leggen waarom ik een melding maakte van de echte bontkraag, vertelde ik over stichting BontvoorDieren & AnimalRights. Ik legde uit dat Bont voor Dieren onder andere gastlessen geven op scholen in de hoop dat dragers de bontkraag afritsen, want hoe minder bontkragen in het straatbeeld, hoe beter. Ook legde ik uit dat de kringloopwinkel met de bontkraag ook nog eens dierenleed promoten en ik vroeg me af of de winkel zich daarmee wel wilde associëren, vandaar ook de melding. (Daarnaast is het verkopen van ivoor ook nog eens hartstikke illegaal! Maar hier ben ik dit keer niet al te diep op in gegaan, de bontkraag was lijdend voorwerp in het gesprek).

Helaas kwamen de man en ik niet tot een gezamenlijke mening en door dit te concluderen eindigde we ons gesprek. De verkoopmedewerker heeft aangegeven dat hij, ondanks dat deze ethische vraag al eens eerder de revue is gepasseerd dit nogmaals ging bespreken met zijn medecollega’s en de eigenaar.

“Een woordvoerder van controleorgaan AID heeft gezegd dat de ivoorhandel in Nederland in principe is toegestaan onder de voorwaarde dat de verkoper de legaliteit van het ivoor kan aantonen. Het ivoor dat verhandeld wordt moet gemaakt zijn voor 1947. Als het ivoor van na dat jaartal betreft, dan mag het niet verhandeld worden.”- Ivoren.nl

Op de site tweedehandsplek.nl staat beschreven welke producten verboden zijn om te verkopen, zie link. Als je nieuwsgierig bent naar meer specifieke informatie dan kan je naar de RVO site gaan. Daar staat onder andere de CITES lijst, zie link.

Dat je eigenlijk niet moet handelen in beschermde diersoorten is wel duidelijk na het lezen van het artikel “Veroordeling te koop aanbieden van grote hoeveelheid ivoren beeldjes en een bontjas van bedreigde uitheemse diersoorten” op bijzonderstrafrecht.nl, zie link. Je kan wel concluderen dat zo’n kringloopwinkel zich ook nog eens op glad ijs begeven.

“Is het niet tegenstrijdig dat de kringloopwinkel geld inzamelt voor goede doelen, maar voorbij gaat aan andere non profit organisaties die zich inzetten voor dierenwelzijn en rechten? Zoals de IFAW, WNF, AnimalRights en BontvoorDieren.”

Een kringloopwinkel kan allereerst bijna geen garant staan voor de herkomst van het ivoor en sommige medewerkers weten het onderscheid niet te maken tussen echt of nep bont. Laat staan of het gaat om een bedreigde uitheemse diersoort…

Maar de onwetendheid kan je hen misschien ook niet kwalijk nemen, behalve dan het gebrek aan compassie? Als ik op google zoek naar “verkoop illegale producten in kringloopwinkels” komt er niets naar boven over de handel van beschermde diersoorten. Het blijkt dat er ook geen regels of controle vanuit de overheid bestaat?

 “Is het ethisch verantwoord dat kringloopwinkels echt bont en ivoor door verkopen?”

Daarom is mijn vraag, is dit een eenmalig incident of heb jij ook wel eens onethische spullen gespot in een kringloopwinkel? Vind je dat kringloopwinkels een grens moeten trekken in het door verkopen van deze dieronvriendelijke producten? Is het niet tegenstrijdig dat kringloopwinkels geld inzamelen voor goede doelen, maar voorbij gaan aan andere non profit organisaties die zich inzetten voor dierenwelzijn en rechten? Zoals de IFAW, WNF, Animal Rights en BontvoorDieren.

Laat mij alsjeblieft hieronder in de comments of social media weten wat jij hiervan vindt en wat jou ervaringen hiermee zijn. Ik vraag me namelijk af of ik de enige ben die hier zo over denk en dit heeft gespot?

Dit artikel beperkt zich tot het verkoop van echt bont en beschermde/bedreigde diersoorten uit de CITES lijst. 

Groetjes, Elcke

12 gedachtes over “WEL OF ‘GEEN’ TWEEDE ‘LEVEN’?

 1. Nog meer vragen van een vegetariër, voor nu even advocaat van de duivel::

  Mag de winkel wel een leren stoel of bank of jas verkopen?

  Konijnenbont kan heel goed restafval van de vleesindustrie zijn. Net als schapenbont. Moet je het dan toch verbieden?

  Like

 2. P.s. ; )
  Je kan echt bont opsturen naar stichting Bont voor Dieren en zij gebruiken dit dan om anderen over te vertellen. Het is belangrijk dat echt bont uit het straatbeeld verdwijnt, want echt bont is niet hip en gaat gepaard met ontzettend veel dierenleed en het dier wordt echt als product gezien. Wat mij betreft is vernietigen dan een optie.
  Wat ivoor betreft, daar kon ik ook geen antwoord op vinden. Maar doorverkopen is zeker geen optie. Olifanten worden op brute wijze afgeslacht en dat enkel voor hun ivoor.
  Ik begrijp dat veel onderwerpen moeilijk te begrijpen zijn voor mensen, maar laten we in eerste instantie beginnen bij bont en ivoor.

  Like

 3. Hoi!
  Wat een fijn bericht en zo te lezen, denk je er echt goed overna. De LARP- kwestie is voor mij herkenbaar en ik weet dat daarvoor veel bont gebruikt word. Ik vind het moeilijk om daar een mening over te hebben, het is een ethische kwestie die voor iedereen anders ligt. Maar ik ben het zeker met je eens dat de drempel om nieuw bont of bontkragen aan te schaffen wel lager komt te liggen, omdat via de LARP spel het dragen van bont, als ‘normaal’ kan worden beschouwd. Zo kan eraan voorbij worden gegaan, dat het dier op een onaangename manier is gestorven en dat de huid eigenlijk een hele goede functie heeft in ons ecosysteem. Huiden van dieren zijn namelijk voedingsbronnen voor de natuur, zoals micro-organismen. Door huiden/bont niet aan de natuur te geven in deze tijd waarbij er al genoeg kleding is om ons lichaam mee te bedekken, ontneem je de biodversiteit als het ware voedsel en dit is iets waar wij als mensen bijna niet meer bij stil staan.

  Daarnaast vind ik het vreemd dat kringloopwinkels die geld inzamelen voor goede doelen waarbij ook dierenorganisaties, bont en ivoor verkopen om zo geld in te zamelen. Dat is natuurlijk contrasterend. Vind je niet?

  Liefs

  Like

 4. Ik heb zulke dingen nog niet gezien in kringloopwinkels, maar die waar ik kom, verzuipen ook een beetje in de spullen dus het zou me ook gewoon niet opgevallen kunnen zijn. En dat is ook meteen iets waardoor ik denk dat het ze zelf misschien niet opvalt, er komen zoveel spullen binnen dat er misschien niet stilgestaan wordt bij ivoor of bont of dat ze het niet eens weten (op bepaalde plekken werken bijvoorbeeld ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, mentaal wat minder mee bijvoorbeeld). Als ik het zou zien, zou ik het ze niet meteen kwalijk nemen in ieder geval.

  De ethische kant… Ik ben een LARP-er (Live Action Role Playing) en daar komt de kwestie bont, leer, dieren ook wel eens (niet vaak genoeg) ter sprake en hoe we daar mee om moeten gaan. Een aantal onder ons zijn voor herbruik van tweedehands bont. Voordeel daaraan is dat het “mode-bont” dat voor kostuums gebruikt wordt, nooit meer terecht zal komen in de normale, dagelijkse wereld, het verdwijnt in de krochten der fantasiewerelden, staat uiteindelijk een keer stijf van de modder en nepbloed en valt dan een keer uit elkaar van ellende. Op zich kan ik me hier wel in vinden, je haalt een product uit de roulatie, het wordt nog gebruikt, maar komt dan aan zijn einde. Nadeel is natuurlijk wel dat beginnende LARP-ers minder doordacht te werk kunnen gaan omdat ze het “coole” kostuum van iemand anders zien en wel onverantwoord bont, leer, huid,… gaan aanschaffen. Vandaar dat het van mij wel vaker ter sprake mag komen.

  Een vraag: wat zouden de kringloopwinkels er mee moeten doen volgens jou? Vernietigen/weggooien? Is er een plek waar ivoor naartoe kan (inzamelpunt ofzo)?

  Ik vind het wel boeiend om over na te denken iig.

  Geliked door 1 persoon

 5. Dankjewel! Wat een lief en leuk compliment om te lezen.
  Tsja, als je zo met alles zou denken, dan kan je b.v. ook een lampenkap maken overleden mensen, want ze zijn toch al gestorven? Maar dit kan toch ook niet door de beugel!!!
  Haha, ja misschien een gek voorbeeld. Alleen zo kan je zien in hoeverre wij als mensen geconditioneerd zijn in wat ‘wel’ en ‘niet’ geaccepteerd is in de samenleving.

  En dieren die levend gevild, vervolgens uren op een stapel liggen met soortgenoten of anaal geëlektrocuteerd zijn, is dan weer wel geaccepteerd? Dan is het ineens zonde om ze niet meer te dragen?

  Ik ben blij dat je ook tot de conclusie bent gekomen dat je dit ook niet wil accepteren!

  Liefs, Elcke

  Like

 6. Wauw je schrijft altijd over zulke interessante onderwerpen waar ik nog nooit over na heb gedacht! Eerst dacht ik: ja maar het is tweedehands dus er is toch geen dier voor gestorven. Maar toen ik verder las was ik het eigenlijk wel met je eens! Ik heb zelf weleens bontjassen zien hangen en ik gruwel er ook echt van. Je hebt me echt stof tot nadenken gegeven.

  Geliked door 1 persoon

 7. Bedankt voor je reactie!
  Het is echt een lastig ethisch dilemma. Ik denk inderdaad dat dit onderwerp heel persoonlijk ligt en wellicht geen juist antwoord op mogelijk is? Vandaar ook mijn uitgebreide reactie.

  Bij wol denk ik inderdaad vaak aan rondvliegende angstige schapen in b.v. Australië die mishandeld, tot bloedens toe geschoren worden en waarbij mulesing wordt toegepast. Of leer waar koeien enkel voor hun huid worden gefokt en op een vreselijke manier worden uitgebuit. Of honden en katten huiden die verkocht worden als ‘leren’ producten waarvan de consument denkt en zich beter voelt bij het idee dat het van een kalf is..
  Dan kan je natuurlijk ook afvragen of het oké is om fast fashion kleding door te verkopen waar los van het feit dat het zeer milieuvervuilend is geweest. Er ook nog eens kinderen en volwassenen voor werden uitgebuit. Het is allemaal onethisch.

  Gelukkig bestaan er ook diervriendelijke schapenhouders die hun schapen met respect behandelen en wel lief scheren, ik wil natuurlijk niet generaliseren.

  Leer is inderdaad net als bont nooit diervriendelijk, het dier is namelijk gestorven voor zijn huid en dit is niet vriendelijk voor het dier. Het kan alleen wel zo zijn dat het dier wel een ‘fijn’ leven heeft gehad. Deze compassie is heel verschillend voor mensen. Ik vraag me af of dit een haalbaar doel is en verwacht kan worden van kringloopwinkels om ook deze producten niet meer te verkopen?

  Ik denk alleen wel dat producten uit de CITES lijst, zoals ivoor en daarnaast bont waarbij de dieren ook onder vreselijke omstandigheden, gevangen, geleefd en gedood zijn wat altijd een feit is. Allereerst uit de winkels verbannen moet worden. Dit lijkt me wel haalbaar!

  Bij bont en ivoor weet je zeker dat dit nooit ethisch gegaan is, De dieren leven altijd onder erbarmelijke omstandigheden of zijn op een vreselijke manier gevangen in de natuur. Waarbij een bontkraag ook nog eens een onnodig product is en in dit geval kan ik het de kringloopwinkels wel kwalijk nemen, dat zij een keuze maken om deze dierlijke producten door te verkopen, ondanks het feit dat het toch al een bestaand product is.

  Het klinkt misschien hypocriet, omdat ik net een opsomming maak van alle dierenleed. Maar ik denk gewoon dat het niet haalbaar is om ‘alle’ dierlijke en fast fashion producten te vermijden uit kringloopwinkels. Ik denk dat het moeilijk is om een compassie te vragen van mensen die voor iedereen gelijk is.

  Alleen bij producten van de CITES- lijst en bont kan je gewoon niet meer wegkomen met de beredenering dat het toch al een ‘bestaand product is’. Laten ze daar eerst mee beginnen.

  Liefs, Elcke

  Like

 8. Goed dat je het bespreekbaar maakt, ook in de winkel. Er moet zo veel meer bewustzijn komen. Ik snap het aan de ene kant wel, want zo hoeft er een ieder geval een dier minder te worden gedood. Als je dan toch bont of leer wil kopen (sommige soorten zijn net zo erg als bont vind ik) kan je het misschien beter tweedehands kopen? Aan de andere kant zou het ook wel veel betekenen als er bewustere kringloopwinkel zouden zijn. Die geen ivoor, bont, leer en dierenvel kleden zouden verkopen. Uit principe. Dat zou ze sieren!

  Geliked door 1 persoon

 9. Echt wel heh! Dat ivoor vond ik ook echt te bizar voor woorden. Vooral ook, omdat ze als kringloopwinkel vaak geen certificaat etc. hebt, dus ook gewoon illegaal producten verkoopt. Wat strafbaar is.
  Bedankt voor je mooie reactie! Doet me goed. Liefs

  Like

 10. Dat is inderdaad wel schrikken! Knap van je om de werknemers aan te spreken, spijtig dat het niet het gehoopte resultaat gaf. Ik schrok toch ook wel heel erg van dat ivoorverhaal… Ik ben zoiets nog nooit tegengekomen in een kringwinkel.

  Geliked door 1 persoon

 11. Wauw, ontzettend bedankt voor je reactie Marlieke!! Ik ben zo blij dat je het met mij eens bent & mijn ethische dilemma erkent. Veel liefs ♥️

  Like

 12. Wat goed dat je dit schrijft! Ik denk namelijk precies hetzelfde als ik in een tweedehandswinkels/ thriftstore kom. Enerzijds snap ik de redenering; het kwaad is al geschied, dus waarom zouden we er dan geen waarde meer uit kunnen halen. Het probleem is dat we onbewust waarde blijven hechten aan deze onethische spullen. Zolang we bont, leer, wol etc. tweedehands blijven kopen, blijft er een markt voor. Het wordt nog aangenomen en het blijkt dat mensen er nog voor willen betalen. Zodra deze gecreëerde waarde zou verschuiven zou er ook veel minder vraag zijn naar deze spullen. Daarbij komt ook dat kringloopwinkels hiermee laten zien dat zij dierlijke materialen oké vinden.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s