WHAT’S ON MY MIND

Wat ik op het internet en televisie voorbij zag komen in de week waarin “Joe” officieel ’t nieuwe “Hallo & Doei” werd 😉

Soms heb ik momenten waarin er zoveel informatie te vergaren valt, dat mijn hersenpan een beetje uit elkaar begint te ‘plofkipperen’. Dat dit een onprettig gegeven is, weten we allemaal.

Daarom bij deze een samenvatting van de highlights die ik graag met jullie wil delen! Ik hoop hiermee de brei in mijn hoofd te ordenen en jullie ermee te informeren.

Niet Normaal
Nee, hier link ik niet naar de brief van Mark Rutte maar naar het artikel van Georgina Verbaan. Deze week is er ook weer veel ophef geweest om de president van Amerika meneer Dump. Ik heb veel voorbij zien komen in televisieprogramma’s, het internet en ook de demonstratie op o.a. het museumplein tegen het inreisverbod heb ik met interesse gevolgd. Zo las ik ook het artikel op NRC.NL van actrice Georgina verbaan, zie Link.  Wat ik hier vooral heel erg mooi geschreven vond, was het volgende:

“Apathie is geen optie, want als je de nevel de kans geeft, versteen je. Kan niets je meer schelen. En om je heen zie je het gebeuren, mensen van wie je het niet verwacht had, zijn kiezels in de handen van een maniak geworden. En hij gooit met ze. Je bent klaarwakker in een nachtmerrie en je weet het, toch kan je er niet uit ontwaken.” – Georgina Verbaan

Deze woorden raakte mij. Gewoon, omdat je dit op verschillende manieren kan interpreteren. Zo link ik deze tekst en dan met name de eerste twee zinnen aan de klimaatverandering en de bio-industrie. Het lijkt inderdaad alsof compassie het nieuwe radicalisme is.

Alles in een Bowl!
Deze week stond ik ineens met mijn gezicht in de nieuwsbrief/website van de Ekoplaza! Er werd gevraagd of ik een stukje wilde schrijven over mijn ‘relatie’ met de wel bekende bowl :). Ondanks dat ik mezelf geen ‘foodblogger’ vind, heb ik dit met veel plezier gedaan. Elke kans om de plantaardige keuken te promoten neem ik graag aan. Zie hier de Link naar de nieuwsbrief.

Vlees is een verleider.
Eva Jinek schreef een artikel ‘Vlees verpest onze planeet, waarom eten we het dan nog?’ zie Link. Dat vrouwen zoals Eva Jinek hierover schrijven, is voor mij echt hoopgevend! Eva schrijft onder andere dat vlees eten het milieu belast, dieronvriendelijk en ongezond is! Zij geeft in het artikel ook tips om van de vleesverslaving af te komen. Persoonlijk vind ik de optie naar insecten niet echt geweldig, maar wie weet dat anderen daar wel wat voor voelen.

De verleiding zit in ‘onze cultuur’, verduidelijkt Lynn Ferwer, hoogleraar voedsel en consumentengedrag aan de Newcastle University.

Eten met geweten.
Hanneke gaf een huishoudelijke mededeling op haar facebookpagina en schreef een blog over vlees, soja, overconsumptie en klimaatverandering. Ik werd zo blij van haar bericht. Met name, omdat ze ook nog even het mysterie rondom soja ontrafelde. Hoe vaak hoor ik van mensen om mij heen; “maar soja is ook heel slecht voor het milieu en zorgt voor ontbossing”. Ja, dit klopt! Maar wat zij niet weten is het volgende:

“85% van alle soja word gevoerd aan productiedieren. NIET aan vegetariërs of Chinezen. Rotterdam was voorheen de grootste importeur van soja, sinds kort is China de grootste importeur omdat ze KEI veel vlees zijn gaan eten en ook met KEI veel man zijn. 40% van de wereldgranen wordt gebruikt als veevoer voor de intensieve veehouderij. Waardoor het moeilijk/onmogelijk is voor arme landen om deze goedkopere granen op te kopen.” Hanneke, eten met geweten.

Daarom bij deze bedankt Hanneke dat je alle feiten op een rijtje hebt gezet! Wil je haar blog lezen, zie Link.

Vlinders in m’n buik, euh papierenzakje.
Tranen met tuiten tijdens de nieuwe aflevering van ‘Keuringsdienst van waarde’. Sommige van jullie hebben het voorbij zien komen op de instagram snapchat story van degroenezus en reageerde met ontzetting. Het is gewoon niet normaal dat er vlinders worden gefokt om ze vervolgens een week te laten verhongeren in een papieren zakje! Om ze vervolgens netjes en onbeschadigd te kunnen verkopen aan consumenten. “Je hoort ze fladderen” zei een presentator van het programma. Kijk hier de aflevering terug, zie Link.

“Je vindt ze in een lijstje of in een stolp, voor aan de muur of op tafel: dode vlinders, ter decoratie. Maar wat voor vlinder is het eigenlijk die ons interieur op moet fleuren.” – Keuringsdienst van waarde

#Dierenmaffia.
In de illegale handel van wilde dieren gaan miljarden om. De handel versterkt het uitsterven van dieren en daardoor wordt de biodiversiteit bedreigd. Het is echt een vreselijk verdrietige aflevering, vooral wanneer je de beelden voorbij ziet komen van de manier waarop de dieren worden vervoerd in de koffer. Zo zag je een papegaai die levend in een plastic flesje was gestopt en schildpadden in luiers gewikkeld. Ik kan er gewoon zo kwaad om worden, maar dat heeft geen zin. Het enige wat wellicht helpt is anderen hierover te informeren en de consument wijzer te maken. Daarom wil ik je vragen om de aflevering ondanks de beelden toch terug te kijken, zie Link. Wees sterk voor de dieren die het nooit voor zichzelf kunnen opnemen.

Grap van de dag. 
Dat supermarkten, zoals de Emté er alles aan doen om de consument lariekoek te verkopen, is wel gebleken met hun nieuwe verkooptruc. cid5490_emte-natuurvlees-carrousel_620x300Dit doen supermarkten onder andere door de term #duurzaam te gebruiken tijdens het verkopen van (biologisch) vlees. Laten we even 1 ding duidelijk maken. Vlees is NOOIT duurzaam. Uiteraard hebben supermarkten het recht om hun vlees te verkopen, maar gebruik dan geen termen die het tegenovergestelde suggereren. Wil je meer weten over de actie, zie Link. Daarnaast hebben ze op Instagram ook reclame gemaakt waarbij ze de hashtag duurzaam gebruiken.

Enfin, weer een hoop wijzer geworden deze week. Wat ik heel positief vind, is dat deze onderwerpen eindelijk aan de orde komen in televisieprogramma’s en social media. Ik blijf het zeggen; de consument heeft de macht! Maak jezelf wijzer door alles te lezen en te kijken. Ook al zijn de onderwerpen zwaar en soms onverdraagzaam. Kennis brengt keuze en de grens bepaal jezelf.

Liefs, Elcke

 

 

6 gedachtes over “WHAT’S ON MY MIND

  1. Dankjewel sweetie. Lief dat je de tijd hebt genomen om de blog te lezen! Ik vind dat inderdaad ook heel erg goed! We zijn onderweg 😉 XXX

    Geliked door 1 persoon

  2. Zielig heh, Ik heb er ook veel moeite mee! Gelukkig had ik erna Yoga en Meditatie les, zo kon ik alles even loslaten. Maar wat een horror om een week in het donker te leven in een papieren zakje. Bedankt dat je de tijd hebt genomen om de blog te lezen! Liefs

    Geliked door 1 persoon

  3. Ik blijf steeds maar denken aan die vlinders, zo zielig.. 😦 maar wel heel interessant wat je allemaal op een rijtje hebt gezet!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s