VISSEN VOELEN TOCH GEEN PIJN?

Even tot rust komen in de natuur en je hengel uitgooien om een vis aan de haak te slaan? Ja, dit heb ik vroeger ook gedaan en ik ben ontzettend blij dat ik nu wel beter weet!

Nu weet ik dat het dierenmishandeling is om te ‘vissen’ op koudbloedige dieren. Op de site van vissenbescherming.nl staat het volgende geschreven; “In 1988 lieten F.J. Verheijen en R.J.A. Buwalda in hun studie ’Doen pijn en angst een gehaakte en gedrilde karper lijden?’ zien welke reacties een karper vertoont wanneer hij aan de haak geslagen wordt. De karper zwenkt met zijn lichaam in allerlei richtingen, maakt spuwende bewegingen, schudt met de kop, probeert te vluchten, spuwt gas, zinkt naar de bodem, blijft daar liggen en probeert weer boven te komen. Dezelfde gedragingen werden vertoond indien de vis electrische prikkels in de bek kreeg toegediend. Van de kundig (onder laboratoriumomstandigheden) aan de haak geslagen karpers vertoonde bijna 30% lichte tot matige verwondingen in de bek. Beide onderzoekers concluderen dat het vluchten, gasspuwen en op de bodem liggen van de vis wijst op ’angst van enige omvang’ en dat de vis bepaalde prikkels als ’onaangenaam (pijnlijk) ervaart’.”

“Ongelooflijk dat dit nog wordt gesubsidieerd. De samenleving betaalt de vissers eigenlijk om het milieu te verwoesten.”  prof. dr. Daniel Pauly

Ervaren zeedieren pijn, stress en angst?
Vissen zijn dieren met een goed ontwikkeld zenuwstelsel en hersenen. Zij kunnen pijn, stress en angst ervaren. Dat vissen dus slechts beschikken over een geheugen van twee seconden is een fabeltje! Sterker nog er is in meerdere wetenschappelijke onderzoeken aangetoond dat het lange termijn geheugen van vissen sterk is ontwikkeld. Vissen beschikken over een goed ontwikkeld leer- en waarnemingsvermogen. Dat geldt overigens ook voor ongewervelde zeedieren, zoals inktvissen, kreeften en krabben.

Partij voor de dieren schreven het artikel ‘Over vissen en pijn’ zie link. Daarin staat het volgende geschreven; “Het wetenschappelijk onderzoek heeft de laatste jaren harde bewijzen op tafel gelegd dat een vis meer is dan een kouwe onder-water-machine. Dat vissen pijnprikkels waarnemen en stress ervaren, dat staat buiten kijf, maar we komen er ook steeds meer achter wat er gebeurt in de hersenen. Een vis reageert niet alleen reflexmatig, maar past ook zijn gedrag aan. Hij is zich bewust van zijn omgeving; hij kan lijden.” bron: Prof. Gert Flik in Volkskrant.

De zeevisserij kan je dus vergelijken met een martelkamer voor zeedieren. Dit geldt voor zowel de vangst- als voor de dodingsmethoden. Heb je wel eens video’s gezien van de visvangst? Uiteraard bestaat hier ook een Nederlandse website van Visserijfilmpjes.nl waar videos te zien zijn van de visserij. Je hebt op de site ook een pagina met daarin de ‘populaire videos‘.

“De sector is nu bezig met het vernietigen van de eigen toekomst. Straks hebben we gewoon geen vis meer.” Thieme vindt dat vissers subsidie moeten krijgen om te stoppen met hun vak”.  Bron: PZC

Er zijn helaas nog steeds mensen die het oneens zijn met de stelling dat vissen pijn ervaren en bij toeval moet het zo zijn dat de sportvisserij Nederland hierover in 2008 een artikel heeft geschreven met de titel ‘Vissen zijn geen mensen’, zie link.

In volgend artikel ‘sportvissers in Amsterdam schrikken van Partij voor de Dieren’ zie link. Lees je dat de meeste hobbyvissers het niet eens zijn met de stelling van de PvdD.

Ook Sea First Foundation, SFF Nederland schreef een artikel waarin zij o.a. het volgende aanduiden; “Sommige onderzoekers zijn erg kritisch over eerder verschenen publicaties omtrent dit onderwerp; deze kritieken hebben dan meestal betrekking op wat ‘pijn’ precies is. Het louter reageren op schadelijke prikkels wordt beschouwd als nociceptie, niet als pijn..” zie link.

Ik heb na het lezen van dit artikel opgezocht wat ‘Nociceptie’ betekent en op wikipedia staat het volgende geschreven; “Nociceptie of pijnzin is het vermogen van een organisme om weefselbeschadiging of dreigende weefselbeschadiging waar te nemen. Het woord nociceptie komt van het latijnse woord nocere (schaden, kwetsen). Waarnemen met dit zintuig heet pijn voelen” zie link.

Hierdoor ben ik een beetje in de war wat SFF nederland wil uitleggen? Of SFF heeft de definitie van Nociceptie verkeerd begrepen of ik begrijp niet wat SFF wil uitleggen. In ieder geval kan je mij niet wijsmaken dat een vis die je levend kookt of ‘hutje mutje’ op elkaar stapelt geen pijn ervaart.

“Je eet toch ook geen broodje Orang Oetan?”

Wist je dat vissen net als andere dieren een kloppend hart hebben? Misschien niet in dezelfde vorm, omdat vissen koudbloedige dieren zijn die doorgaans niet veel energie verbruiken. Het vissenhart is gebouwd als een enkele pomp, met één boezem en één kamer, omdat zuurstof in de kieuwen via het bloed wordt opgenomen.

img_81873
Japan 2009 @SanderCopier
Zeevisserij.
Misschien moet we dan niet discussiëren over het onderwerp of vissen wel of geen pijn ervaren, maar het hebben over het feit of het wel verantwoordelijk is waarop de visserij op dit moment de zeeën leegvissen? Er is momenteel sprake van overbevissing met ontzettend veel bijvangst en als we zo doorgaan, zwemmen er in 2050 geen (grote) vissen meer in de zee.

Zie de link voor het artikel ‘wat als we de zeeën leegvissen?’ op kijkmagazine.nl
Zie de link voor het artikel ‘top 5 schokkende feiten over de oceaan’ op hetkanwel.net.
Zie de link voor het artikel ‘Broodje tonijn gelijk aan broodje tijger’ op oneworld.nl

Als laatste wil ik je graag attenderen op de volgende video ‘How to protect the oceans’ van de Amerikaanse oceanografe Sylvia Earle, waarin zij verteld over het zeeleven en wat er gaat gebeuren als wij niet snel handelen. zie link voor de video.

Ook de film ‘Sea the Truth’ is heel erg informatief zie link voor de video. Sea the Truth is het vervolg op Meat the Truth, de film die het verband aangeeft tussen veehouderij en het klimaatprobleem. Beide producties van de Nicolaas G. Pierson Foundation (NGPF), het wetenschappelijk bureau van de Partij voor de Dieren, wijzen op de urgentie van een andere omgang met dieren, natuur en milieu.

afbeelding-2633
Japan 2009 @SanderCopier ‘levende zeedieren’
In tegenstelling tot het ontkennen dat vissen eventueel pijn ervaren, heeft sportvisserij Nederland wel het volgende artikel geschreven: ‘in 2015 zijn we visloos’ zie link voor het artikel.

“Met circa 1,4 miljard vishaken en schepen met sleepnetten waarin soms wel meer dan tien jumbojets passen, hebben we inmiddels 30 tot 60 procent van de visstekken in de oceanen overbevist. Dat wil zeggen dat we meer vangen dan de vispopulatie aankan. Sommige vissoorten worden hierdoor al met uitsterven bedreigd, zoals de Atlantische heilbot, de kabeljauw (bij het Canadese Newfoundland) en de blauwvintonijn.” -KIJKmagazine.nl

Kweekvisserij.
Je hoeft dan echt niet te denken, “ow, dan eet ik geen vissen meer uit de zee, maar dan eet ik alleen nog kweekvis”. Het is namelijk zo dat de zeedieren het in een kwekerij echt niet beter hebben! Vaak ervaren vissen in een kwekerij ontzettend veel stress, vervelen ze zich rot en krijgen ze antibiotica toegediend. Daarnaast krijgen ze hun soortgenoten als voer voorgeschoteld, omdat een aantal kweekvis soorten namelijk zelf viseter is: dit betekent dat er wilde vis wordt gevangen die tot vismeel en visolie wordt verwerkt, om aan de kweekvis te voeren. Hoe omslachtig is dat? Daarnaast ontneem je de vis ook nog eens om zijn natuurlijke instinct te volgen. Vissen horen lekker vrij te zwemmen.

Onderzoekers van Stanford Universiteit in Californië waarschuwden in 2000 dat het kweken van vis in gevangenschap een gevaar voor de wereldvoorraad vis is. De oceanen worden namelijk leeggevist om de vleesetende exemplaren in kweeksystemen te voeden. Een ander nadeel, zo is gebleken uit onderzoek in Noorwegen, zijn de emissies van nutriënten afkomstig uit de uitwerpselen van de vis. In 2000 zijn de 800 viskwekerijen in dit land de grootste bron van fosfaten en de op een na grootste van stikstof. Zie de site Ecomare.nl voor meer informatie.

“Ter vergelijking: de Noorse zalmindustrie produceert even veel stikstof als er in het onbehandeld rioolwater van 3,9 miljoen mensen zit. Deze emissies zorgen voor eutrofiëring en grootschalige algenbloei voor de kust.” – ecomare.nl

Daarnaast lijkt het mij geen wonder dat de kweekvissen zich ‘dood vervelen’. Ik lees op sommige websites dat je ook duurzame kweekvis hebt, maar eigenlijk geloof ik niet zo dat hier ook wordt nagedacht over dierenwelzijn. Ik bedoel, de kweekvissen hebben verre van een ‘natuurlijk bestaan’ en wat is dan eigenlijk nog de voedingswaarde van deze vissen voor de mens? Ik schat dat deze van de kweekvis niet heel hoog is. Dieren horen in het wild te leven en niet in gevangenschap enkel alleen voor de voedselconsumptie van de mens. Athans, laat ik heel duidelijk zijn, dat is mijn ethische mening. Zie link voor meer informatie over de viskwekerij.

Omega-3 alternatieven.
Trouwens we hebben helemaal geen vis nodig voor een gezonde voedingspatroon. Op Piepvandaag.nl staat een artikel met ‘Tien redenen om geen vis, visolie en/of andere visproducten meer te eten’, zie link. Ook de vegetariersbond schreef een artikel over omega-3 vetzuren, zie link.

Onderstaande tabel komt van de site Vegetariers.nl waarin je kan zien dat je omega-3 vetzuren gewoon uit andere voeding kan halen.

Product Omega-3 vetzuren (gram per 100 gram)
Plantaardige olie
Lijnzaadolie* 55 gram
Walnotenolie 12 gram
Koolzaadolie/raapzaadolie (canola) 10 gram
Tarwekiemolie 5 gram
Olijfolie 1 gram
Noten
Walnoten 11 gram
Pinda’s 0,5 gram
Amandelen 0,5 gram
Hazelnoten 0,1 gram
Groenten**
Broccoli, (bloem-, groene, savooie, boeren-) kool, spruitjes, spinazie 0,5 gram
Eieren
Columbusei 0,7 gram per ei
Tofu** 0,5 gram

Ken je trouwens deze ’10 alternatieven voor vis die bewijzen dat je absoluut visvrij kan leven (en de oceaan kan redden)!’ van Viva las Vega’s al? zie link.

Daarnaast is het zo dat vissen o.a. algen eten en in die algen zit de omega-3 die wij als mens nodig hebben. Zoals is bewezen eten dieren planten die hun voorzien van vitamines en mineralen, waardoor de mens denkt dat het nodig is om die dieren te consumeren. Terwijl de mens eigenlijk een stap in de vicieuze cirkel gewoon kan overslaan. In plaats van het eten van de dieren kunnen we beter de planten eten die de dieren eten.

Weg met de goudvissenkom.
Och, nu ik dan toch lekker ook dreef ben, wil ik ook graag het onderwerp ‘de goudvis in de vissenkom’ aansnijden. De goudvissenkom is naar het oordeel van deskundigen volstrekt ongeschikt om vissen in te houden. Bioloog en hoofd van het Wilhelma Aquarium te Stuttgart, Dr. Dieter Jauch, schrijft in zijn boek ‘Goudvissen in Aquarium en Tuinvijver’, dat wie goudvissen in dit soort ’gevangenissen’ opsluit, dierenmishandeling begaat. Zie de link voor meer informatie.

“Veel goudvissen komen helaas in de bekende ronde goudvissenkom terecht. Mensen realiseren zich niet dat dit voor de vissen een martelwerktuig is.” – Vissenbescherming.nl

img_2097Tot slot.
Er wordt gezegd dat visserij de grootste wreedheid van mensen tegen dieren is. Maar op de 1 of andere manier is dit zwaar onderbelicht. Waarom? Het antwoord is volgens mij vrij simpel, een winst draaiende economie staat nog steeds boven dierenwelzijn en milieu.

Vissen maken dan misschien geen geluid, maar stel je voor wat we zouden horen als zij dit wel hadden gekund.

Liefs, Elcke

3 gedachtes over “VISSEN VOELEN TOCH GEEN PIJN?

  1. Hai Claire,
    Bedankt voor je reactie!! De foto’s zijn echt vreselijk he, als ik nog dieren zou eten, dan was bij het zien van deze foto’s mijn eetlust direct verdwenen.
    Ik weet eigenlijk niet zo goed wie deze blog lezen.
    Liefs!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s