NOORWEGEN FLY & DRIVE 2015

Dat je geen 12 uur in het vliegtuig hoeft te zitten om naar een land met een rijkdom van natuur af te reizen, is wel gebleken tijdens onze roadtrip door Noorwegen.

Het was net alsof ik 24/10 in de droomvlucht van de Efteling heb gezeten. Wat is het landschap daar mooi! Noorwegen is het land van de fjorden, watervallen, bomen, sneeuw, zee, rivieren, gletsjers en dieren!

_mg_8317_v2

_mg_8296_v2
De  Laerdalstunnel is de langste autotunnel ter wereld. 24,5 km

We begonnen onze reis op Schiphol Amsterdam. Daar vlogen we naar Oslo waar we onze huurauto ophaalde. Het plan was om in 10 dagen zoveel mogelijk van Noorwegen te ontdekken en daarom hadden we ervoor gekozen om de huurauto in te leveren bij een andere locatie, namelijk bij het vliegveld in Trondheim. Zo kregen we de kans om zoveel mogelijk te zien tussen Oslo en Trondheim. De route was nog onbekend.

big-map-norway-2014

Wat een onbekende route zo leuk maakte, was dat we los van de eerste en laatste 2 dagen van de vakantie elke nacht ergens anders hebben geslapen! We sliepen in een hut, hostel, hotel, tent, bed & breakfast, half pension en een achterkamer van een oude boerderij, haha! We begonnen onze roadtrip in Oslo waar we eerst naar Stavanger reden. Van Stavanger zijn we via Odda naar Bergen gereden en vanuit Bergen weer naar onze eindbestemming Trondheim.

We hadden heel stoer onze tent & bijbehorende attributen meegenomen, omdat we onze verblijven niet hadden geboekt, maar we hadden er vervolgens 2 nachten gebruik van gemaakt. De tweede nacht was het zelfs 10 graden! De rest van de nachten regende het en was het gewoon niet aangenaam. Ik ben toch wel een luxepoes, hihi.

Gelukkig bleven er genoeg opties over om elke dag last minute een verblijf te reserveren. Je rijd gewoon een accommodatie op en vraagt of er plek is… simple as that! Je betaald er misschien wel iets meer voor, maar de vrijheid die we hadden om elk moment te bepalen of we links of rechtsaf gingen, was onbetaalbaar. Daarnaast genoot ik van alle verschillende mensen en verblijven die we tegenkwamen, ondanks andere waarden en normen. De nacht dat we in een hut sliepen speciaal voor vliegvissers zal ik nooit meer vergeten! De mannen die samen met hun zalmtrofee op de foto staan, herinner ik me nog goed. Ik kon en kan me gewoon niet voorstellen dat mensen (vaak onbewust) met plezier een dier laten stikken en er ook nog trots op zijn? Kortom, meneer weet u dat u dierenleed promoot met uw foto? Want wist je dat;

“Het inmiddels in de wetenschap vrijwel algemeen aanvaard is dat vissen dieren zijn met een goed ontwikkeld zenuwstelsel en hersenen. Ze kunnen daarom heel goed pijn, stress en angst ervaren. Dat geldt overigens ook voor veel andere, met name ongewervelde zeedieren, zoals kreeften, krabben en inktvissen.” – Vissenbescherming.nl

Zie de site: vissenbescherming.nl voor meer informatie.

Noorwegen is echt het perfecte land voor een autovakantie! We reden dagen van hotspot naar hotspot en geen 1 keer realiseerde we dat we alweer 8 uur in de auto hadden gezeten. Je kan onderweg zoveel moois bewonderen dat je je geen moment verveeld.

Tijdens deze roadtrip hebben we meerdere hikes gedaan, maar de twee mooiste waren toch wel de hikes naar de Preikestolen en de Folgefonnaglacier via het stadje Odda. Deze panoramische uitzichten zijn de hikes echt waard! Tijdens de hike naar de Preikestolen hadden we afgesproken met mijn oom, tante en nichtje. Zij waren bij toeval ook in Noorwegen! Deze hike was daardoor extra bijzonder 🙂

“Cherish the fabulous, the fantastic, the beautiful, the graceful, the moments of abandon, laughter, quirkiness. Cherish the tiny incredible details, the gigantic & varied display,and the infinite depths – of life”. -Jay Woodman

Naast de wandelingen hadden we ook ontzettend genoten van de stedentrips! Oslo, Bergen en Trondheim zijn echt prachtige steden om heerlijk een dagje te vertoeven en te genieten van de mooie gebouwen en gezellige sfeer. We zijn ook even in de stad Kristiansund geweest, omdat we over de wereldberoemde weg ‘Atlantic Road’ hebben gereden. Maar deze stad vonden we niet zo interessant.

Uiteraard hebben we ook de onvoorstelbaar prachtige fjorden bewonderd. Deze natuurwonderen zijn echt een must see!

De een na laatste dag van de vakantie wandelden we op de bonnefooi een tattooshop binnen in Trondheim en bij toeval konden we daar allebei direct een tattoo laten zetten.

Ik kan iedereen een Fly & Drive vakantie aanraden! Het is misschien voor de planners onder ons erg wennen, maar het zal uiteindelijk echt de ervaring waard zijn. Het voelde voor mij in ieder geval heel goed om eens de controle los te laten en te vertrouwen op het onbekende.

Uiteraard heb ik maar 10% van alle foto’s en hotspots gedeeld in deze blog 😉 Mocht je daarom nog vragen hebben, dan mag je deze altijd stellen!

Liefs, Elcke

2 gedachtes over “NOORWEGEN FLY & DRIVE 2015

  1. Hahaha Sytse! Wat een ontzettend leuke reactie laat je achter! Noorwegen is echt prachtig & al het geld waard geweest 😉 maar ik zie je WA wel tegemoet. Dikke liefs

    Like

  2. Kanonnen! Wat een ontzettend toffe reis zeg!! Je brengt me helemaal op ideeën! Ik ben nu wel benieuwd wat zoiets heeft gekost.. Maar daar WA ik je nog over 😉

    Echt superleuk en hele mooie foto’s! Ik ben jaloers!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s