@YVONVANDES

Vlees = Feest = Kerst ?!

Mijn goede voornemen voor 2016? Helemaal geen vlees meer eten. Ik vond het al niet lekker en na allerlei gruwelverhalen uit de bio-industrie vond ik vlees eten helemaal geen goed plan meer. Het vegetarisme is me dit jaar uitstekend gelukt en goed bevallen.

Oké, oké, op die ene keer na toen ik de ham uit de kant en klare nasi was vergeten te vissen. En man, man, man, dat heb ik geweten de volgende dag (buikpijn: niet normaal…).
Mijn jaar als vega heeft soms voor veel vragen en opmerkingen gezorgd en soms voor bijzonder veel belangstelling of ongerustheid vanwege mijn ‘eetpatroon’. Vegetarisch zijn, het lijkt nog steeds iets heel bijzonders klaarblijkelijk (Eet je wel vis? Wat eet je dan op brood? En je vitamines dan?)
Zo bijzonder of vreemd ervaar ik het niet, het hoort gewoon bij mij. Het vleesloze leven heb ik zelf niet als lastig of een gemis ervaren.
Maar hoe anders is dat bij (schoon)moeders die kerstdiners aan het voorbereiden zijn!
Mijn moeders traditionele menu bestaat uit volle borden carpaccio, een enorme kalfsrollade en groenteschotels met veel ham en spekjes om het geheel ‘een beetje aan te kleden’. De grote vleesgerechten heb ik nooit aangeraakt. Maar ik kon als nog-niet-helemaal-vega altijd wel een beetje in die groenteschotels hengelen om het lekkers eruit te krijgen. Ik propte mij gewoon ’s middags al vol met kerstkransjes en nam (lees ‘kreeg’ van een bezorgde moeder) een dubbel groot dessert.
Dit jaar is anders. Mijn moeder heeft geen idee wat ze voor mij moet koken. Kerst is vast geen feest voor vegetariër. Het idee van de bietencarpaccio – zoals voorgaande jaren – vindt ze wel ‘oké’. Maar zodra ik opper dat ik de groentes die ze elk jaar maakt gewoon mee eet als ze het vlees er niet doorheen doet dan is dat anders. Anders dan vorig jaar. Héél anders. Want alleen maar groente eten is geen feest. Ze vraagt mij herhaaldelijk een feestelijk recept uit te kiezen en dat zijzelf ‘uit medelijden’ wel mee zal eten met mij.
Dagenlang blader ik al door boekjes van allerlei supermarkten. Zij blijken er helaas niet heel anders over te denken: zonder vlees wordt Kerst geen feest.
Tja, zo gek is de gedachte van mijn moeder dus kennelijk niet in Nederland? Of is het een marketingtruck? Als we de boekjes maar vullen met plaatjes van hompen vlees, veelal met uitstekende botten en volle gourmetplaten dan gaat iedereen vanzelf wel denken dat het normaal is om met Kerst lekker veel vlees te eten. Goed voor de omzet en de industrie! Dat wel, maar ja… @yvonvandes_1
Mocht iemand DE tip hebben om mijn moeder gerust te stellen? Graag!
Liefs, Yvonne

Een gedachte over “@YVONVANDES

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s