CONCEPT STORES

Online of toch liever offline shoppen?
Mijn voorkeur gaat uit naar offline shoppen, omdat je direct een beeld hebt van het product dat je koopt en daarnaast kan genieten van de sfeer die de winkel uitdraagt.

Tegenwoordig ben ik helemaal gek op concept stores. Of eigenlijk winkels waarbij het interieur past bij een bepaalde lifestyle en waar diverse producten te koop zijn. Mijn voorliefde voor het ondernemerschap heeft hier ook stiekem mee te maken. Ik vind het namelijk erg stoer als mensen zelfstandig iets ondernemen en het lef hebben hun dromen achterna te gaan.

Het is namelijk helemaal te gek als creatievelingen hun creativiteit omzetten in mooie producten. Maar ook als zelfstandige ondernemers een winkel beginnen of eigen producten verkopen. Daarnaast hou ik ook gewoon van ‘handgemaakt’ en vind ik het leuk als het ook nog eens van eigen bodem afkomstig is. Een van de voordelen hiervan is ook dat de omzet ook vaak weer terecht komt in de Nederlandse maatschappij. Ik hoef denk ik niet echt uit te leggen hoe de vicieuze cirkel van de economie werkt. Maar het geld dat je uitgeeft aan Nederlandse ondernemingen, wordt ook meestal weer in Nederland uitgegeven. Zo help je de Nederlandse economie weer een handje.

Dit wordt ook wel ‘sociaal ondernemen’ genoemd.

Tijdens het winkelen ben ik eigenlijk iemand die zoekt naar sfeer en diversiteit. Concept stores willen niet alleen producten verkopen die ‘saai’ aan rekken hangen, maar zij dragen ook een lifestyle uit in hun interieur. Een concept store is namelijk gestyled passend bij een bepaalde lifestyle of thema en het assortiment sluit hier vaak op aan. Wat ik vooral zo gaaf vind van concept stores is dat ze samenwerken met meerdere ontwerpers. Dit wordt ook wel ‘sociaal ondernemen’ genoemd. Concept stores zijn winkels waar andere zelfstandige ondernemers de kans krijgen om hun eigen producten te verkopen. Ze huren ruimte in de winkel waar ze hun producten uitstallen en mogen verkopen. De winkel geeft de ontwerper een platform om eigen producten te presenteren.

Daarnaast verkopen concept stores diverse producten, zoals kleding, accessoires, boeken, muziek, schoenen, tassen, juwelen, interieurobjecten en ga zo maar door. Dit maakt de concept store uniek.

Wat misschien ook een leuk weetje is, is dat in de ‘Your Premium Store’ in Antwerpen zelfs auto’ s worden verkocht die passen bij de lifestyle die ze aanhouden!

De foto’s die ik aan deze blog heb toegevoegd, zijn allemaal in verschillende concept stores gemaakt. Van boven naar beneden:
– De foto links is gemaakt in de winkel ‘the local goods store‘ in Amsterdam en de foto rechts is van het merk ‘Stout Konijn‘.
– Daaronder zie je een interieur foto van de winkel ‘Paperbirdconceptstore‘ in Utrecht en op de foto rechts zie je het sieraden merk ‘Club Manhattan‘.
– De pindakaas is gemaakt door ‘VANMAX pindakaas‘ en de eco-bag is van het merk ‘TAJ‘. Wat ook leuk is om te weten, is dat TAJ zilver recycled en daar prachtige sieraden van maakt!
– Daaronder zie je twee sieraden foto’s die gemaakt zijn in de winkel van ‘Jut & Jul concept store‘. Daar heb ik ook de ecobag van TAJ gekocht.
– Hieronder zie je twee foto’s die gemaakt zijn in de winkel ‘Hutspot‘ die zowel in Utrecht als in Amsterdam gevestigd is. Rechts zie je de kunstobjecten van ontwerper ‘Stiger Woods‘. Je ziet hem ook in de foto van de local goods store. De medewerker van Hutspot vertelde dat de naam van de winkel ook een figuurlijke vertaling is van het ‘sociaal ondernemen’. Namelijk ‘een hutspot van designers bij elkaar gebracht in een winkel’.

Wil je meer weten over deze concept stores in Utrecht en Amsterdam check dan even de  website:
The Local Goods store & Market; localgoods.nl
Jut & Jul; vintagejutenjul.nl
Paperbirdconceptstore; paperbirdconceptstore.com
Hutspot; hutspotamsterdam.com

Ik heb ook een blog geschreven over de winkel ‘paperbirdconceptstore’ klik hier voor de link. Ben je in de buurt van deze winkels, neem dan zeker een kijkje in deze toffe lifestyle winkels! Genoeg opties om te slagen voor een Sinterklaas- of Kerstcadeautje.

Liefs, Elcke