STAMPPOT RECEPTEN

6 diverse stamppot recepten van 6 verschillende dames! Op instagram deed ik enige tijd geleden een oproep naar vega(n) stamppot recepten en daar is gehoor aangegeven! Bedankt lieve allemaal voor het opsturen van jullie zelfbedachte stamppot recepten. Ontzettend leuk! Ik kan niet wachten om ze allemaal uit te proberen.

Mocht je deze gastblog lezen en heb jij ook een lekkere vega(n) stamppot recept. Stuur dan gerust een email. Het is altijd leuk om recepten uit te wisselen en elkaar op ideeën te brengen!

Ik wens jullie alvast heel veel kook plezier!

Snijbonen stamppot.

Nu de wintertijd weer is ingegaan voelt het ook gelijk als winter. Korte dagen, kou, het is eerlijk gezegd niet helemaal mijn ding. Net als dat stamppot dat eigenlijk niet is. Stamppot andijvie, boerenkool, je maakt me er allemaal niet gelukkig mee. Hutspot is ook absoluut niets voor mij, maar er is sinds kort één stamppotje wat me wel blij maakt! Vooral in combinatie met de kaasschnitzel is dit een heerlijke maaltijd! Niet per se heel erg macro friendly, maar wanneer je jezelf niet te buiten gaat aan de aardappelpuree kan het op zich weinig kwaad. Ik zorg er zelf altijd voor dat ik meer groenten op mijn bord heb liggen. Een andere leuke bijkomstigheid is dat je dit behoorlijk snel op tafel hebt staan! Precies waar we hier van houden, toch?! Je kunt natuurlijk naar smaak andere groenten toevoegen, maar persoonlijk vind ik dat deze combinatie dat absoluut niet nodig heeft!

snijbonen-stamppot

Wat heb je nodig voor 2 personen?

  • 500 gram aardappelen
  • 200 gram snijbonen, ik gebruik de diepgevroren snijbonen van Bonduelle
  • 200 gram ijsbergsla
  • 100 ml crème fraîche light
  • 2 kaasschnitzels, ik gebruik de kaasschnitzels van Vivera
  • peper en zout

Wat ga je doen? 

  • Schil de aardappelen en kook ze in 20 minuten gaar.
  • Kook de snijbonen gaar volgens de verpakking (sorry guys, in verband met snelheid kies ik voor de diepvries variant!).
  • Verhit wat kokosolie in een koekenpan en bak hierin de kaasschnitzels tot de kaas begint te smelten, draai ze regelmatig (én voorzichtig) om.
  • Giet de crème fraîche bij de aardappelen, doe er wat peper en zout bij en stamp dit tot puree.
  • Schep de snijboontjes en de ijsbergsla er doorheen.
  • Verdeel de stamppot over de borden en serveer de kaasschnitzels erbij, YUM!

Ik vind het een beetje lastig om de macro’s hierbij te vernoemen aangezien ieders portie verschillend zal zijn! Ik ga dan ook voor het eerst mijn eigen traditie verbreken en hier geen macro’s vernoemen. Moet ook wel eens kunnen, toch?!

Laat je me weten wat je er van vond. Klik hier voor meer lekkere en gezonde recepten en volg me op Instagram voor meer eetinspiratie!

Eet smakelijk!Linda

Stamppot andijvie.
Ingrediënten:
500 gr aardappel
200 gr andijvie
Soja melk / halfvolle melk
1 peer
Geitenkaas ( hoeveel je zelf wilt)

Schil de aardappelen. Kook de aardappelen gaar met een snufje zout. Balanceer de andijvie beetgaar. Stamp de aardappelen met een scheut sojamelk tot een fijne puree. Meng de aardappelen met de andijvie  en de geitenkaas. Voeg als laatste de peer toe.

Eet smakelijk!
Joyce

Stamppot zuurkool met zoete aardappels. (vegan)
Ingrediënten:
1 pak zuurkool
3 zoete aardappels
3 gewone aardappels
1 doosje champignons
1 hand rozijnen
1 theelepel mosterdzaad
2 theelepels kerrie massala
1 theelepel paprika massala (tandoori)
1 theelepel gerookt paprikapoeder
1 eetlepel zonnebloemolie
Schil de aardappels en kook ze met een beetje zout. Verhit tegelijkertijd een beetje olie in een koekenpan en fruit het mosterdzaad aan tot het knapt. Doe dan de kerrie en de paprika massala erbij. Roer even om en voeg dan de zuurkool toe met een klein beetje water en stoof ongeveer 20 minuten. Laat de laatste 5 minuten de hand rozijnen meestoven.
Giet de aardappels en de zuurkool af. Voeg de zuurkool aan de aardappels toe en stamp. Bak in een koekenpan de champignons en strooi er een beetje gerookt paprikapoeder over. Schep de zuurkool in een ovenschaal en schep de champignons er overheen. Lekker met een beetje zelfgemaakte appelmoes!
Eet smakelijk!
Eltica Mannee

Stamppot bloemkool.
Ingrediënten:
-400gr aardappelen (liefst in schil) in stukken
-400gr bloemkool in grove stukken daarbovenop
-2 tenen knoflook, grove stukkenLaag water in de pan + wat zout.
Dit aan de kook brengen.Rooster ondertussen in een droge koekenpan een -paar eetlepels zonnebloempitten. Bij goudbruin doe je deze in een schaaltje.Na 15minuten checken of de aardappelen gaar zijn, zo ja: alles afgieten.
Stampen (ik hou het graag een beetje grof)
Voeg wat olijfolie, versgemalen peper en nootmuskaat toe. Hou het vuur nog aan ivm afkoelen!
Roer daarna ca -300gr spinazie in etappes hierdoor samen met (een zakje van) -ca 75-100 gr rucola.
Proef en breng eventueel op smaak met zout/peper/nootmuskaat oid.
Bestrooi uiteindelijk met de zonnebloempitten.Ik weet niet meer of ik er nog walnoten of paranoten aan had toegevoegd, dat vind ik er wel erg bij passen.

(En uiteraard zijn voor de mensen die willen uitgebakken (vegan) spekjes, smeltende blauwschimmelkaas of blokjes kaas ook opties)

Eet smakelijk!!

Groetjes van “Lekkere d’Inge”

Inge Vent
www.facebook.com/lekkeredinge
www.lekkeredinge.nl

Recept Oost Indische Kers Stamppot. ( 4 personen)
Ingrediënten:
1 kilo kruimige aardappelen
1 klein zakje andijvie (100 a 150 gram)
200 gram oost indische kers (bloemen en bladeren)
1 pakje vegetarische spekjes
1 klontje boter
6 eetlepels melk
Snufje ( of meer) peper
Snufje Nootmuskaat

Was de andijvie en de blaadjes en de bloemen van de Oost Indische kers, laat goed uitlekken. Schil, was en kook de aardappelen in een pan met water . Laat het in ongeveer 20 minuten gaarkoken. ( TIP: Prik even met de vork om te zien of ze gaar zijn ) Doe de ‘spekjes’ in een pan met olie en bak ze totdat ze knapperig zijn. Indien gaar, kunnen de aardappelen afgegoten worden. Stamp de aardappelen tot ze fijn zijn. Kook daarna een klein laagje melk in een pannetje en voeg het bij de puree, samen met de boter. Mix door elkaar tot het een smeuïge puree is. Vervolgens kunnen de spekjes, de andijvie en de bloemen erdoorheen. Gewoon rauw is het lekkerste ( en gezondste) Voeg nog wat peper naar smaak toe en roer het geheel goed door. Bovenop een beetje nootmuskaat voor een pittige bite.

stamppot-oost-indische-kers

Ingrediënten Jus:
Takje rozemarijn
Blaadje laurier
Yakje tijm
Zwarte peper
5 gram boter
25 gram bloem
1 liter bouillon
1 klontje boter

Smelt de boter in een koekenpan op laag vuur en voeg de bloem in één keer toe. Roer met een garde totdat de bloem is opgenomen door de boter en je geen klontjes meer ziet. Je hebt nu een ‘roux’.
Kook de roux nog even door zodat ook de bloem gaar wordt en blus af met een scheutje bouillon. Blijf roeren met een garde, je mengsel begint vanzelf dikker te worden.
Voeg wanneer er geen klontjes meer zijn nog een scheut bouillon toe en ga zo door tot je de gewenste smaak en dikte hebt. Breng op smaak met versgemalen peper en alle kruiden, laat even staan en warm weer op!

Eet smakelijk!
Natascha

6) @coloursandcooking
Zoete aardappelstamppot met geroosterde broccoli.

Geloof me, deze zoete aardappelstamppot is waarschijnlijk het meest kleurrijke dat je ooit gaat eten. Nu ik dit recept inplan, word ik er weer spontaan vrolijk van. ‘En best culinair,’ merkte mama op toen we zaten te eten. Normaal zijn mijn ouders niet zo’n fan van mijn vreemde combinaties, dus dat vond ik een enorme eer, haha. Vooral omdat er eigenlijk maar iets van 6 ingrediënten in zitten! Het was een beetje een experiment, maar dus wel een héél geslaagde. En tja, meer ga ik er eigenlijk ook niet over zeggen. Maak het maar gewoon een keer. Oké?

Dit heb je nodig voor 3 personen
– Ongeveer 800 gram zoete aardappel (geschild zo’n 700 gram)
– Ongeveer 600 gram broccoli
– 300 gram tuinerwten (diepvries)
– 250 gram cherrytomaatjes
– 75 gram ongezouten cashewnoten
– 2 teentjes knoflook
– Olijfolie
– Eventueel een scheutje sojamelk

geroosterde-broccoligoed2_img_3937

 

En zo maak je het
1. Schil de zoete aardappel en snijd hem in grote blokjes.
2. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
3. Snijd de onderkant van de broccoli af; alleen het onderste harde stukje dus, de rest van de steel kun je gewoon gebruiken! Snijd de rest van de broccoli in stukken. Doe die in een kom en roer er een flinke scheut olijfolie doorheen. Snijd de teentjes knoflook in kleine stukjes en roer die ook door de broccoli.
4. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de broccoli hierover. Zet deze voor zo’n 20 minuten in de oven. Breng ondertussen de zoete aardappel aan de kook en laat deze 15 minuten koken.
5. Rooster ondertussen de cashewnoten in een droge koekenpan goudbruin (regelmatig omscheppen) en snijd de cherrytomaatjes door de helft.
6. Doe zo’n 5 minuten voor de broccoli klaar is, de tuinerwten erbij op de bakplaat. Kun je meteen even checken of de broccoli niet al aanbrandt! (het is normaal dat de roosjes al een beetje bruin worden)
7. Giet de zoete aardappel af en maak er met een aardappelstamper puree van. Je kunt eventueel een scheutje sojamelk doorheen roeren.
8. Schep het grootste deel van de groene groenten en de tomaatjes door de puree en verdeel die over de borden. Garneer met de overige groenten en de cashewnoten. Eet smakelijk!

Heb je een recept van mijn blog gemaakt? Dan zou ik het leuk vinden als je een foto stuurt! 🙂 Dat kan bijvoorbeeld door @coloursandcooking te taggen op Instagram of @muymaaike op Twitter.

Volg je mijn blog al op Bloglovin’FacebookInstagram en Twitter?

Eet smakelijk!
Maaike

 

 

2 gedachtes over “STAMPPOT RECEPTEN

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s