@BUITENISDICHTBIJ

Papier hier. Niet twee, niet vier, maar zes dozen oud papier zette ik vorige week aan de straat. Oké, de laatste keer was ook alweer een tijdje geleden, maar ik krabbelde me wel even achter m’n oren…waar kwam al dat papier eigenlijk vandaan?

Ik ben er eens op gaan letten en ik heb ontdekt dat ik zelf veel kan doen om mijn papiergebruik te verminderen.

“Al die stappen kosten natuurlijk wel water en energie en veroorzaken CO2.”

Ook heb ik wat informatie opgezocht over het recycleproces en dat verloopt ongeveer zo: Ingezameld oud papier wordt eerst gereinigd en gesorteerd, daarna wordt het in grote balen naar de papierfabriek gebracht. Daar wordt er met behulp van water papierpulp van gemaakt, waarbij inktresten en bijvoorbeeld nietjes en plakband eruit worden gefilterd. Vervolgens kan het worden gebleekt en is het klaar voor de productie van nieuw papier. Al die stappen kosten natuurlijk wel water en energie en veroorzaken CO2. Eigenlijk geldt voor alle soorten afval dat wat wij netjes gescheiden inleveren, niet meer apart gesorteerd en gefilterd hoeft te worden. Het kan direct naar de fabriek om er nieuwe grondstoffen van te maken. Om papier zo goed mogelijk te scheiden en om er minder van te gebruiken, verzamelde ik een aantal tips voor je:

 • Kies een handige plek voor het verzamelen van oud papier, waar je er makkelijk bij kan maar het niet in de weg staat en zet daar een doos, krat of shopper neer (ik heb een smalle doos in mijn meterkast staan voor oud papier, werkt heel goed)
 • Dit hoort wel bij het oud papier: kranten, (venster)enveloppen, folders, kartonnen dozen, catalogi, verpakkingen van bijvoorbeeld hagelslag, eierdozen, closetrollen en tijdschriften (maar daar kan je beter een ander nog blij mee maken)
 • Dit hoort niet bij het oud papier: vies of vettig papier zoals taartdozen of pizzadozen (verse), melk-, drank- of sappakken, gebruikte zakdoekjes, keukenrol of wc-papier, foto’s, behang, stickers, ordners
 • Regel een Nee-Nee-sticker voor op je brievenbus, gratis op te halen bij je gemeente of tegen een kleine vergoeding online te bestellen
 • Meld je af voor geadresseerde post (zoals van goede doelen of ‘aan de bewoners van’) via postfilter.nl
 • Meld je af voor magazines en reclames bij bedrijven waar je klant bent en regel je administratie digitaal

tweedehands-boeken-1

 • Cadeautjes kan je creatief inpakken zonder nieuwe rollen pakpapier te kopen. Bijvoorbeeld met bladzijden uit een oud (kringloop)boek zoals een atlas of natuurboek, krantenpapier, een stuk behang, in een blikje of geknoopt in een mooi sjaaltje
 • Leen boeken en tijdschriften bij de bibliotheek of een minibieb langs de kant van de weg, deel ze met familie en vrienden en laat ze rouleren of koop ze tweedehands
 • Hergebruik je eigen oud papier, je hoeft dan geen kladblokken of notitieboekjes meer te kopen. Op de achterkant van brieven en enveloppen kan je prima aantekeningen, notities en boodschappenlijstjes schrijven
 • Weiger kassabonnen bij de kassa en merk eens op dat de bon eigenlijk niet geprint zou hoeven worden, wie weet zijn er winkeliers die er voor open staan om het aan te passen
 • Koop alleen nog gerecycled wc-papier en keukenrol en gebruik minder papieren doekjes in openbare toiletten. In deze YouTube video leer je hoe je je handen droogt met maar één papieren doekje, als je dit eenmaal hebt gezien ben je je er voor altijd bewust van!
 • Print en kopieer zo min mogelijk, maak eventueel een foto en sla bestanden digitaal op

papieren-bladeren-herfst-1

Papier is een veelzijdig en mooi materiaal dat je met veel plezier kunt blijven (her)gebruiken, wees inventief!

Liefs, Nynke

@buitenisdichtbij

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s