#STOPDEMARTELMODE

Bont voor Dieren, wie kent ze inmiddels nog niet. “For those who don’t;” Bont voor Dieren is dé stichting die zich inzet vóór de dieren en tegen bont. Afgelopen Maandag ben ik, op uitnodiging, langs geweest bij deze prachtige stichting.

Bont voor Dieren bestaat helaas al 30 jaar. In deze 30 jaar hebben ze ook mij weten te informeren en rekruteren 🙂 Een aantal jaar geleden heeft deze stichting zoveel indruk op mij gemaakt dat ook zij mij hebben geïnspireerd om ‘degroenezus’ te starten. ‘Being the voice for the voiceless’.

Bont voor Dieren zet zich in voor alle dieren die het slachtoffer zijn van de bontindustrie. Bont voor Dieren vindt dat de bontindustrie ethisch onverantwoord is en zich kenmerkt door dierenleed. Door middel van informeren en actievoeren, willen zij zoveel mogelijk mensen bereiken. “Maar, echt bont is toch niet meer van deze tijd!”, wordt er nog wel eens gezegd. Helaas moet ik je teleurstellen en vertellen dat echt bont nog steeds volop te koop is. Sla maar eens een ‘VOGUE magazine’ open en de bont items vliegen je om de oren.

Er zijn helaas nog genoeg mode ontwerpers die echt bont in hun collecties opnemen. Als ik de documentaire ‘The September issue’ moet geloven, doen de mode ontwerpers dit ook nog eens ‘mode bewust’ om zo in een goed daglicht te komen bij de hoofdredactrice. Dit omdat algemeen bekend is dat mevrouw ‘Wintour’ van bont houdt.

Daarnaast paraderen invloedrijke celebrities nog steeds met trots rond in deze bont creaties. Volgens deze mensen is Bont status… Mede hierdoor wordt de interpretatie dat bont Fashion is nog steeds in stand gehouden. Een stichting als Bont voor Dieren is dan helaas nog steeds noodzakelijk. Het draait allemaal om het veranderen van de interpretatie en om zo de visuele cirkel van vraag en aanbod te kunnen doorbreken.

stop_bont9

Ik vind het heel tof om te zien wat ze in de loop van de jaren voor elkaar hebben gekregen. Enkele successen;

  • Importverbod op zeehondenbont.
  • Europees verbod op gebruik van de leghold trap (de wildklem).
  • laatste vossen- en chinchillafokkerijen sluiten hun deuren.
  • Vanaf 2024 een verbod op het fokken van nertsen in Nederland.
  • De eerste bontvrije winkelstraat van Europa is een feit.

Meer lezen over alle successen van deze stichting? Klik hier.

Het meest toffe vind ik nog dat de stichting vooral zelf de winkels en ontwerpers opbelt. Om vervolgens telefonisch uit te leggen wat voor verschrikkelijk verhaal er schuil gaat achter het bont in hun collectie. Zo is ook ‘Olcay Gulsen’ oprichter van het merk ‘Supertrash’ overtuigd geraakt en gestopt met het verkopen van bont in haar lijn. Hoe goed is dat!

Op 4 Juli 2016 is een artikel op BontvoorDieren.nl geplaatst waarin staat dat de modesector zich gaat inspannen voor een bontvrij beleid dankzij de ‘Fur Free Alliance’, waarvan Bont voor Dieren in Nederland de vertegenwoordiger is met haar Bontvrijlijst! Zie link. Helaas zijn er ook, zoals ik eerder al liet weten, nog steeds merken die ‘echt bont’ verkopen. In deze ‘te bontlijst’ vind je al deze dieronvriendelijk merken.

mart-visser_winnaar_in-300x300

Eén van de meest bekende manieren van actievoeren door Bont voor Dieren, is toch wel de jaarlijks terugkomende ‘DOM BONTJE’ verkiezing. ‘Dom Bontje’ van 2015 was Mart Visser. Lees: “Hij was genomineerd voor de oneervolle titel omdat hij vindt dat het gebruik van bont tegenwoordig geen issue meer is. Hij gebruikt dan ook weer volop bont in zijn collecties. In 1996 besloot hij dat hij niet langer bont zou gaan verwerken in zijn kleding; hij vond het gebruik van bont niet langer verantwoord. Echter, het afgelopen jaar lieten weer honderden nertsen en vossen het leven voor zijn ‘Haute Torture’ door middel van anale elektrocutie en vergassing.” Zie link.

Het is nog steeds belangrijk dat er goede voorlichting wordt gegeven aan consumenten. Een goed initiatief van Bont voor Dieren is dan ook het voorlichten van jongeren op scholen (zie link). Ook kunnen jongeren een spreekbeurtpakket aanvragen en is er speciaal voor docenten van groep 7 en 8 een lespakket ontwikkeld.

Heb je kids onder de 14 jaar? Dan kunnen ze Bontgenootjes worden! Tot het einde van dit jaar is het lidmaatschap gratis, daarna kost het jaarlijks 7,50 euro (zie link!).

Bont voor dieren bied dus genoeg opties om consumenten te informeren over onder meer de ‘Haute Torture’. Je kan wel stellen dat het Bont voor Dieren is gelukt om positieve resultaten te behalen. Helaas is het ook duidelijk dat er nog steeds gestreden zal moeten worden, voordat onze maatschappij bontvrij zal zijn.

Tijdens mijn bezoek aan Bont voor Dieren is er afgesproken dat degroenezus zal ondersteunen in de strijd tegen bont. Komende tijd zal er op mijn blog en social media meer aandacht worden besteed aan dit onderwerp. Op deze manier een bijdrage kunnen leveren, is voor mij belangrijk.

Help jij ook mee?!

Liefs, Elcke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s