ECO- LIFESTYLE 

Herken je het ook als er gevraagd wordt; “waarom leef je zo?” & “Denk je dat het zin heeft?”

Here we go again, “heb je even?”. Enkele minuten later betrap ik mezelf erop dat ik als een amateur politicus een lijst met voorbeelden, weetjes en tips opnoem. Oeps sorry, had dan ook niet die twee vragen gesteld haha. Wat je lifestyle ook is, of je nou een doorgewinterde veganist bent, je als vegetariër nog wel een gekookt eitje lust óf je voelt meer voor een flexitarisch- menu met zo nu en dan vis. Dan ben je toch al goed bezig…

Ben je gestopt met koemelk drinken, maar dat ijsje blijft toch wel erg lekker. Eet je vlees, maar kies je bewust voor biologisch vlees i.p.v. de met antibiotica volgespoten plofkip. Heb je een moestuin, waardoor je onbespoten groenten en fruit kunt oogsten (je red levens van insecten). Koop je dierproefvrije cosmetica, tweedehands kleding of interieur items. Maak je zelf wasmiddel, schoonmaakmiddelen of koop je deze producten die voldoen aan een aantal dier en milieuvriendelijke criteria. Ruim je in de natuur de vuilnis op?? Ik zeg; goed bezig!!

Al heb je naast je ‘carnivore’ voedingsvoorkeur toch een aantal ‘plantaardige’ producten in huis, zoals agave siroop, ei- vrije mayonaise of omega-3 vervangers voor vis. Wat jouw persoonlijke manier ook is om een steentje bij te dragen aan de planeet, je bent goed bezig en ja, dit vind ik zinvol!!

Degroenezus_Instagram_Mededeling_V1-7

Dit zijn enkele voorbeelden dat als je dit in je dagelijks leven doet, je naar mijn idee al ecologisch verantwoordt bezig bent en dat dit een stap is in de goede richting! Mijn complimenten. Waarschijnlijk doe je dan al meer dan de meeste burgers in de samenleving! Je werkt nu al mee aan een wereld waarin we als consument laten zien dat we wel degelijk instaat zijn om bewuste keuzes te maken voor een mens, dier en milieuvriendelijker bestaan!

Het hoeft echt niet zo ingewikkeld te zijn. Het zit ‘m in de kleine dingen en het gaat erom dat je weet wanneer je wel of niet verantwoord bezig bent. Kennis brengt keuze en de grens bepaal je zelf.

Daarom is ethiek zo belangrijk. Ethisch nadenken tijdens de keuzes die je maakt. Waar voel jij je goed bij en wat is voor jou belangrijk? Autonomiteit in het vinden van een balans waar jij gelukkig van wordt.

“Ik ‘ben’ geen lifestyle. Ik consumeer het liefst volgens een bepaalde lifestyle, omdat ik daar mijn persoonlijke ethische afwegingen in heb gemaakt.”

Als je deze week drie keer plantaardig eet, twee keer vegetarisch en 2 keer een stukje vlees of vis op je bord hebt liggen. Dan ben je toch al goed bezig. Val je dan onder een lifestyle categorie? Nee, theoretisch gezien niet, maar is dat dan erg? Je doet het uiteindelijk met de beste intenties. Niet om ergens bij te horen, toch? Het is in mijn ogen uiteindelijk ook geen wedstrijd.

Steeds vaker word deze vraag aan mij gesteld: “jij ‘bent’ tot vegetarisch?”. Waarop mijn antwoord is; “Nee, ik ‘ben’ niet vegetarisch, ik eet vegetarisch, morgen eet ik weer plantaardig en de dag daarna koop ik (voor mijn gevoel) stiekem die ongezonde snoepjes in de supermarkt waarvan ik weet dat de kleurstof is gemaakt van luizen”…. I know.

Ik ‘ben’ geen lifestyle. Ik consumeer het liefst volgens een bepaalde lifestyle, omdat ik daar mijn persoonlijke ethische afwegingen in heb gemaakt. Door dit zo in te zien, nam dit voor mij de druk van ‘het moet nu perfect’ weg. Ik ‘ben’ Elcke en doe m’n best 😉

Wat ik met deze blog wil bereiken, is het dogmatische aspect tussen diverse life-stylen een beetje losser maken, want zoals ik al in een vorige blog heb geschreven; “Is het niet zonde als perfectionisme mensen tegenhoudt om iets anders te proberen dat men gewend is?”.

We zijn niet allemaal hetzelfde, maar we kunnen wel ieder op een eigen persoonlijke manier ons steentje bijdragen aan een maatschappij en economie waar respect voor mens, dier en milieu voorop staat.

Ik zie zoveel mensen om mij heen die al zo goed bezig zijn en die zich niet eens benoemen tot duurzaamheidsgoeroe, vegan, vega, klimatariër, flexitariër pescotariër, flexi vegan of semi vegetariër…

Groene liefhebbers, wat je lifestyle ook is: Jullie zijn fantastisch!

Mocht je het leuk vinden om mee te lezen? Dan kun je jouw e-mail adres hieronder (gratis) achterlaten bij het icoontje ‘+Volg’ van de blog. Dan krijg je een melding in je inbox wanneer ik een nieuwe blogpost upload op mijn website.

Liefs, Elcke

5 gedachtes over “ECO- LIFESTYLE 

 1. Hoi Hermien & Marion!!!

  Wauw! ik word super duper blij van jullie comments!
  Voor deze reacties klim ik natuurlijk ook stiekem in de pen! Hopen dat het aanslaat en begrepen word door enkelen.
  En dat is met jullie twee gelukt!
  Heel lief dat jullie de tijd namen om jullie gedachten te delen na het lezen van de blog!
  Dank jullie wel ❤

  Liefs, Elcke

  Like

 2. Juist! Juist! Juist! Zo is het. Mensen denken jammer genoeg zo vaak dat die ene stap die hele immens grote niet te overbruggen stap is. In feite zijn het allemaal hele kleine stapjes en die zet jij wanneer je wilt en er zin in hebt. Sterker nog, je kan ook gewoon weer terug. En dan toch weer vooruit of naar links én weer naar rechts. Er is zo ontzettend veel mogelijk. Thanks. Ik ga deze blog meteen delen. X

  Geliked door 1 persoon

 3. Wauw, ik kan even niet uitdrukken hoe erg ik het hier mee eens ben en hoe blij ik hier van word. Dit mag iedereen lezen wat mij betreft. Kleine beetjes helpen wél en alle stappen en bijdrages zijn waardevol. Hoera!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s