OP HET STRAND

Als ik op het strand lig, verveel ik me al snel. Binnen no-time zit ik weer overeind. Even m’n zonnebril pakken & dan beginnen de eindeloze observaties van alle mensen om me heen. Heerlijk even subjectief naar de mensen kijken, hun gedrag beoordelen en stiekem ‘van alles vinden’. Je kunt het een soort hobby noemen.

Al snel verdwijnen mijn subjectieve beoordelingen en veranderen ze naar objectieve waarnemingen.

Diverse nationaliteiten zijn inmiddels op elkaar gepropt, want het is hoogseizoen. Verrassend genoeg of juist niet…. observeer ik dat bijna iedereen hier op het strand hetzelfde gedrag toont. Het valt me op dat de meeste gezinnen zo liefdevol met elkaar bezig zijn. Met zonnebrandcrème smeren ze elkaar in, ze lachen & knuffelen elkaar. De ouders met kinderen hebben vaak een parasol of tent mee om hun kroost te beschermen tegen de zon. De kindjes onder de 2 jaar lopen lekker in hun blote kont over het strand & worden voorzichtig door paps of mams de zee ingedragen. Sommige kindjes huilen & de ouders proberen door te zetten. Het is belangrijk om op die momenten vol te houden & te laten zien dat de zee leuk is. Dat weten deze ouders & proberen door validatie, gekke gezichten & geluidjes het huilen te stoppen. Het werkt en al snel zie je de eerste glimlach tussen de bolle wangetjes verschijnen.

Ook spot ik ‘lovebirds’ die uiteraard zonder parasol lekker aan het bakken zijn en elkaar om de haverklap even sensueel insmeren met zonnebrand olie. Geen kids die dit romantisch moment nog kan verstoren & als de massage erop zit, vervolgt er bij de meeste een innige kus.

Even later komt er een ouder koppel het strand opgelopen, de man is helemaal bezweet & inmiddels rood aangelopen. Hij is, zoals de meeste mannen, ‘de pakezel’ en mag de zware spullen dragen. Zijn vrouw loopt parmantig met haar strandtas voorop om het laatste, beste plekje te bemachtigen. Eenmaal de spullen op het strand uitgestalt, hoor ik het stel samen kibbelen. Ondertussen lacht de vrouw hem toe, terwijl hij klaagt over ‘alle zooi’ die hij mee moest dragen. Naderhand geeft de man een liefdesklapje op de bil van zijn vrouw & samen lopen ze naar de zee. Ik hoor de vrouw in de zee nog steeds lachen om haar man.

De verschillende talen vliegen me om de oren, geen idee wat ze zeggen. Maar de energie is voelbaar, liefde & gezelligheid overwint hier op het strand. Even geen ellende van de wereld om ons heen, maar gewoon samen heel kneuterig genieten van elkaar & de ‘zon, zee & strand’.

Ondanks de verschillende levensstijlen van deze mensen zijn we toch ook ‘allemaal mensen’ met dezelfde basis emoties. We verzorgen, huilen, maken ruzie, hebben lief & beschermen elkaar.

De enige barrière die hier men ondervind is de taal. Meer niet.

It’s a Summer holiday!!

Liefs, Elcke

2 gedachtes over “OP HET STRAND

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s