@JANNEKEVANDERMEULEN

Wat eet een happy & healthy hond?

Welke drie soorten op aarde kampen met overgewicht en welvaartsziekten? Precies: de mens, de kat en de hond. Waarom? Dat is een interessante vraag met een complex antwoord. In ieder geval is het deels te verklaren, omdat dit toevallig ook de enige drie diersoorten zijn, die een dieet en leefpatroon hebben waar ze evolutionair niet voor zijn gemaakt.Mitchel en ik willen graag een hond. Nou ja, eigenlijk wil ik graag een hond. Niet morgen, niet over een week, maar in de toekomst. Waarschijnlijk. Als ik voel dat het moment daar is. Tot die tijd zoek ik ‘natuurlijk’ alles uit., want ik wil een happy & healthy hond. Dus wat vreet een gezonde en blije hond eigenlijk?

“Honden zijn jagers en verzamelaars die het liefst rauw eten: vlees, botten, organen, bessen, fruit, de maag-, darm en kopinhoud van de net gesnorde fazant of het hertje, rottende vis en vogel, poep en aarde.”

Tot mijn grote verbazing ontdek ik dat een van oudste honden ooit, een zeer actieve border collie van meer dan 27 jaar, zijn hele leven veganistisch heeft gegeten. Bizar! Ik dacht dat honden echte ‘omnivorende’-carnivoren zijn. Waarmee ik bedoel: In de basis gemaakt om rauwe dierlijke producten te eten, maar ook in staat andere dingen te verteren. Door hun scharende gebit, zure maag, korte darmen, niet in staat om te kauwen, alleen maar om te scheuren en te schrokken, dacht ik. Primair gebouwd voor rauw vlees.

Nou ja, vlees…vooral hersenen en organen. Honden zijn niet echt geïnteresseerd in het vlees, aangezien daar de minste voedingswaarden inzitten. Let maar eens op wat je hond doet, als hij iets in het wild pakt. Grappig in dit verband dat wij mensen (‘omnivorende’-herbivoren) zo walgen van de ogen, hersenen en de overige organen en massaal kiezen voor het ‘mooie’ stukje vlees.

“Dat ik veganistisch eet, dat moet ik immers lekker zelf weten. Maar ik vind niet, dat je dit klakkeloos op je afhankelijke hond kan kopiëren.” 

Of zijn honden toch echte omnivoren? Carnivoren, die minstens 5% van hun voedsel uit planten halen, worden al omnivoren genoemd en als wij bijvoorbeeld bramen of blauwe bessen plukken dan snoepen de honden (van mijn ouders) mee. Ze tuiten de lippen en plukken zonder kleerscheuren de onderste bessen of bramen. Dat hebben wij ze niet geleerd! Daarnaast vreten ze vis, eieren, poep, gras, aarde, botten. Maar, ze lusten ook (door ons gekookte) rijst en granen.

Verder lees ik verhalen over wolven, die langere tijd op een veganistisch dieet leven als er niets te vermoorden valt. Mmmm, hoe zit dit? Dat ik veganistisch eet, dat moet ik immers lekker zelf weten. Maar ik vind niet, dat je dit klakkeloos op je afhankelijke hond kan kopiëren.

Ik ontdek FEDIAF, The European Petfood Industry Federation. Deze organisatie stelt samen met the scientific advisory board (een netwerk van biowetenschappers) de richtlijnen op voor de aanbevolen minimum en maximum hoeveelheden voedingsstoffen in hondenvoer. Aangezien wij honden opsluiten in onze tuin (of huis) en afleren om te jagen, zijn ze afhankelijk van wat wij in hun bakje scheppen. Wij kopen vervolgens een zak brokken en geven deze niet-rauwe-brokken een hondenleven lang. Daarom zijn er de richtlijnen. Ieder merk in Nederland moet daaraan voldoen.

“De goedkopere merken verkrijgbaar bij de discount-supermarkten, gebruiken dus soms gemalen plofkippenveren om de eiwit standaarden te halen.”

Al snel merk ik wat er hierdoor in de markt gebeurt en wat mede kan verklaren waarom mijn vorige hond, Kampioen Rûfa, de slimste, leukste en aller allerliefste hond van de hele wereld, suikerziekte kreeg. DIABETES! Als voorbeeld neem ik eiwitten. Hondenvreten moet tussen de 18% en 25% uit eiwitten bestaan. Dat betekent dat per 1000 kcal daarvan tussen de 45 en 62,5 gram uit eiwitten moet komen. Dit kun je uit lever halen, uit nieren, vlees (maar dat eten wij mens liever op), magen, harten en longen. MAAR OOK UIT KIPPENVEREN! Ja, ja,….ik kon het zelf niet bedenken. Maar als je heel veel plofkippen slacht, houd je ook heel veel plofkippenveertjes over. De goedkopere merken verkrijgbaar bij de discount-supermarkten, gebruiken dus soms gemalen plofkippenveren om de eiwit standaarden te halen. Veren hebben namelijk analytisch een hele mooie eiwitwaarde en zijn goedkoop. Uiteindelijk resulteert het in dure poep want een hond kan deze verhitte eiwitten (blijkbaar) slecht opnemen. Tezamen met de overdosis geraffineerde vetten, hormonen, suikers, geur-, kleur- en smaakstoffen snap ik dat onze lieve Rûfa diabetes kreeg van dit junk-food-eten.

Een merk moet overigens exact ‘declareren’ wat er in de brok zit. Staat er op de verpakking bijvoorbeeld: ‘Met kip, voor de actieve hond!’, dan moet er meer dan 4% kip inzitten. Maar nu komt het: Stel er zitten vier verschillende kleuren brokjes in het voer en het bruine brokje bevat inderdaad 4% kip, maar in de zak zitten maar 10% bruine brokjes, dan mag het nog steeds op de verpakking staan! Dit gebeurt dus, terwijl er netto in de gehele zak maar 0,4% kip zit!

Na dit mini onderzoek merk ik, dat ik er nog niet helemaal over uit ben. Honden zijn jagers en verzamelaars die het liefst rauw eten: vlees, botten, organen, bessen, fruit, de maag-, darm en kopinhoud van de net gesnorde fazant of het hertje, rottende vis en vogel, poep en aarde. Oftewel, snorren wat je snorren kunt 😉

 “Er zijn tegenwoordig biologische brokken welke honden onwijs lekker vinden! Theoretisch gezien een win-win-win-win: gezond voor de hond, geen dierenleed, milieu vriendelijk en een blije baas 😉 “

honden janneke

Terug naar ons opgeruimde huis en aluminium voerbakje. Wat ik wel zeker weet is dat ik sowieso voor biologisch voer kies. Of het voer dan wel of geen vlees bevat, dan is het tenminste (iets) beter voor álle dieren en in ieder geval geen bio-industrie praktijken. Ook, als ik dat zou willen, kan een hond direct, zijn hele leven veganistische brokken eten. Ik hoor hier veel positieve verhalen over, maar nog belangrijker: Het kan gezond zijn! Een hond kan er niet alleen op ‘overleven’, maar ook gewoon vrolijk en actief mee zijn. Iedere hond? Ik denk dat wanneer het een uitgebalanceerd vegan dieet is, waaraan de hond rustig en goed heeft kunnen wennen, dat het kan, maar er zijn altijd uitzonderingen. Er zijn tegenwoordig biologische brokken waarin met behulp van zeewier en extra vitaminen een volwaardige vegan maaltijd is gecreëerd welke honden, ook belangrijk, onwijs lekker vinden! Theoretisch gezien een win-win-win-win: gezond voor de hond, geen dierenleed, milieu vriendelijk en een blije baas 😉

Of is het toch het allerbeste om geen (ras)hond te nemen?

  • Wist je dat je de vegan brokken oorspronkelijk zijn ontstaan omdat er honden zijn met een dierlijk-eiwit-allergie.
  • Ik ken honden waarvan hun leven gered werd door het toevoegen van extra verteringsenzymen. Mmmm, zijn zowel de honden als de mens nog niet gewend aan al dat verhitte en processed food? Enzymen gaan verloren als voeding verhit word boven de 41 graden maar we hebben ze voor alle chemische reacties die plaatsvinden in onze cellen, organen, botten, spieren, weefsels en organen nodig. Over enzymen later meer.
  • Lees hier het gehele FEDIAF rapport: http://www.fediaf.org/self-regulation/nutrition/

Met vrolijke groet,

Janneke van der Meulen

Check:
http://www.instagram.com/jannekevandermeulen
http://www.twitter.com/jvdm1
http://www.facebook.com/jannekevdm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s