@HETGROTEGROENEGELUK

Recept – Springrolls met mango en avocado & een pindasausje

Springrolls vond ik sowieso al heerlijk, maar toen ik een keer op een markt springrolls heb geproefd met mango en avocado erin, vond ik die combinatie zo lekker dat ik er thuis meteen zelf een variant op heb gemaakt. Deze springrolls met mango en avocado zijn makkelijk om van te voren te maken en ergens mee naar toe te nemen, dus perfect voor bijvoorbeeld een picknick, en ook nog eens heel erg lekker!

image1Je maakt deze springrolls met rijstvellen. Die kun je kopen bij toko’s en andere Aziatische winkels (zoals de Amazing Oriental, een grote Aziatische supermarkt die in veel steden in Nederland te vinden is), maar ook bij grote supermarkten soms wel. Het onderstaande recept is maar een van de vele mogelijkheden die er zijn met rijstvellen. Omdat ze gemaakt zijn van rijst zijn ze glutenvrij en ze worden niet gebakken of gefrituurd, waardoor de springrolls dus ook nog eens niet vet zijn. Je kunt ze vullen met wat je maar wilt!

Recept


Voor de springrolls heb je nodig:
– ongeveer 15 rijstvellen
– 100 gram rijstvermicelli
– twee avocado’s
– een mango
– sap van een halve citroen
– handje verse koriander

En voor het sausje:
– 200 milliliter kokoswater
– zes eetlepels pindakaas (dit kun je vervangen door zonnebloempittenpasta als je allergisch bent voor pinda’s)
– sap van een halve limoen
– twee eetlepels tamari (of sojasaus als het niet glutenvrij hoeft te zijn)
– een eetlepel maple syrup

Week de rijstvermicelli in kokend water voor zolang als aangegeven op de verpakking. Spoel de vermicelli af met koud water en laat verder afkoelen. Snij de mango en de avocado’s in reepjes. Knijp hier wat citroensap over uit om verkleuring te voorkomen. Snij of knip de korianderblaadjes in grove stukken (ik gebruik zelf altijd een schaar voor verse kruiden, veel makkelijker dan snijden) en meng dit door de vermicelli.


Vul een grote bak met warm water (niet te heet, je moet er nog met je handen in kunnen) en week hier kort een rijstvel in. Als het rijstvel soepel en doorzichtig is geworden, haal het er voorzichtig uit (ze scheuren nogal snel) en leg het op een snijplankje of een plat bord. Leg een paar stukjes mango en avocado in het midden van het vel en leg daar een plukje rijstvermicelli met koriander op. Vouw de onderkant van het vel omhoog (zie de foto’s hierboven voor de vouwtechniek. Vouw daarna de zijkanten naar binnen en rol de springroll verder op. Herhaal dit tot je alle springrolls hebt gemaakt.

FullSizeRender-3 kopieVoor het sausje doe je alle ingrediënten in een pannetje en verwarm je deze al roerend tot de pindakaas is opgelost en alles goed is gemengd. Proef of je het sausje zo lekker vindt en doe er eventueel nog wat meer in van een van de ingrediënten. Je kunt bijvoorbeeld wat meer tamari toevoegen als je het liever wat zouter hebt, of juist meer maple syrup voor een zoeter sausje. Laat het sausje afkoelen en serveer het koud bij de springrolls.

Wil je meer van mijn recepten proberen of lezen wat mij naast eten nog meer bezighoudt? Neem dan eens een kijkje op http://www.hetgrotegroenegeluk.nl of op instagram @hetgrotegroenegeluk!