# SUPERSNELHERSTEL

Soms schut je een onbekende een hand en voel je direct dat je op 1 lijn ligt. In Utrecht tijdens een hapje en drankje met uiteraard een ‘vegan touch’ mocht ik kennis maken met Janneke van der Meulen, schrijfster van het boek #SUPERSNELHERSTEL – voeding voor succes.

Vanaf centraal station wandelde we naar restaurant GYS in de Voorstraat. We kwamen langs het Vreeburg waar een biologische markt stond. “Kom laten we even kijken” zei Janneke direct en we bleven staan bij een kraam waar biologische honing uit Sicilië werd verkocht. We maakte een praatje met de trotse en enthousiaste verkoper. Hij vertelde dat de honing die hij verkocht echte biologische honing is, omdat zijn honing uit een omgeving in Sicilië komt waar wordt voldaan aan de strikte regels rondom biologische honing. Het zit namelijk zo dat binnen een straal van 5 tot 7 kilometer van de bijenstand geen industrie, niet-biologische landbouw of snelweg mag voorkomen. In het dichtbevolkte Nederland kan daarom bijna nergens aan deze keurmerk regels worden voldaan, volgens de verkoper. Tijdens het gesprek maakte de verkoper ineens de opmerking naar Janneke “oh, ik merk al dat jij hier meer kennis over hebt”. Terwijl Janneke eigenlijk meer luisterde, dan sprak. Opvallend. Het was toch die ene opmerking waardoor ze een topje van de ijsberg van haar kennis onthulde.

“Deze bijen zien nooit een bloem of klaver en hebben alleen toegang tot suikerwater.”

Na dit ecologisch verantwoorde verhaal kocht ik een pot tijm honing en terwijl we onze weg vervolgde stelde ik de volgende vraag aan Janneke; “wat vind jij eigenlijk van honing consumeren?”. Veganisten eten namelijk geen dierlijke producten, dus ook geen honing. Janneke gaf uitgebreid antwoord. Enerzijds gaf ze aan vroeger wel honing geconsumeerd te hebben om de vraag naar echte biologische honing in stand te houden en daarmee de bijen en hun belangrijke rol in de natuur. Bijen zijn cruciaal voor een goede balans in het ecosysteem. Anderzijds gaf ze aan dat bijen worden uitgebuit vanwege hun kunde om honing te produceren. Reguliere honing, te koop bij de reguliere supermarkt, is altijd afkomstig vanuit ‘mega- stallen’ voor bijen. Deze bijen zien nooit een bloem of klaver en hebben alleen toegang tot suikerwater. Dit suikerwater verzwakt hun immuunsysteem dusdanig dat de sterfte cijfers gigantisch zijn. En het belangrijkste, bijen maken de honing niet voor ons, maar voor hunzelf om te overleven, ook in de winter. Er zijn planty alternatieven, sommigen nog lekkerder dan honing.

Je mag dus maar hopen dat de biologische honing echt eerlijk verkregen is, en dat er een soort van win-win is gecreëerd waarbij er voldoende honing voor de bijen zelf is overgebleven nadat wij ons portie ervan hebben geclaimd. Dus op hoop van zegen dat dit potje honing dat ik heb meegenomen die bijen niet schaadt en de natuur goed doet.

 “We bestellen eerst thee met verse gember en citroen.” 

Eenmaal in restaurant GYS, bekijken we aandachtig de menu- kaart. Op deze kaart staan ruit symbolen die aangeven wat voor gerecht het is: glutenvrij, vegetarisch of vegan. Hartstikke handig om makkelijk en snel een keuze te maken wat voor gerecht je wil. We bestellen eerst thee met verse gember en citroen. Volgens mij favoriet van Janneke, aangezien ze meerdere koppen besteld. Ik vraag tussendoor snel aan Janneke wat zij denkt over het drinken van koffie. Wat ze in ieder geval duidelijk aangaf, was dat koffiemelk in je koffie echt een absolute ‘no go’ is. Wanneer je koffiemelk drinkt is dat namelijk hetzelfde als een shotje cholesterol. Melk produceert een koe voor zijn kalfje, de enige waarvoor het bedoeld is en de enige waarvoor het gezond is. Zelf drinkt ze geen koffie en ook geen zuivel.

“Als topsporter, maar ook als niet-sporter, moet je altijd goed weten wat je eet.” 

We kletsen tijdens het eten over veel en gaan van diepzinnig naar herkenning en hilariteit. Het valt me op over hoeveel kennis Janneke beschikt, maar deze kennis helemaal niet opdringt. Ik geniet van haar geleerdheid en nuchtere enthousiasme. Ik vraag naar haar boek en gelukkig heeft ze er een meegenomen. Ik bekijk het boek en word direct enthousiast, ‘die is voor jou’ zegt ze. Op de cover zie je een frisse, gezonde, vrolijke en nuchtere Hollandse meid, precies dezelfde persoon die ook voor mij zit. Janneke vertelde over de sport die zij uitoefent, roeien. Als topsporter, maar ook als niet-sporter, moet je altijd goed weten wat je eet. Welke voeding is essentieel om optimaal te presteren. Daarnaast had ze als kind al vrij snel ethische verantwoorde waarden en normen ontwikkeld. Wat is rechtvaardig, dier en milieu vriendelijk. Eigenlijk niet meer dan logisch dat Janneke zich heeft ontwikkeld tot de vrouw die zij nu is. 

Zo kwamen we nogmaals op het onderwerp ‘zuivel’. Vroeger dronk Janneke bij iedere maaltijd een glas melk en at vaak yoghurt of kwark met het idee dat melk beter zou zijn dan een glas sinaasappelsap en yoghurt en kwark een goede bron van eiwitten. Echter, zuivel blokkeert de opname van belangrijke mineralen, zoals ijzer. Ze kreeg lichamelijke klachten en pas na haar vijfde afspraak bij de huisarts werd ze serieus genomen en werd er bloed afgenomen. Uit dit bloedonderzoek bleek zij over veel te weinig hemoglobine te beschikken, te weinig rode bloedcellen. Dit is zeer zware bloedarmoede, anemie. Ze bedreef topsport met het schrikbare lage hemoglobine gehalte van 3,6, terwijl 7,5 voor vrouwen de ondergrens is.

“Zuivel is heel erg ongezond, niet alleen voor de (top) sportende vrouw, maar bijvoorbeeld ook voor de niet sportende man en vooral voor kinderen. Gelukkig weten steeds meer mensen dit en wordt hiermee veel leed voorkomen”, aldus Janneke.

Zuivel blokkeert de opname van onder andere ijzer uit voeding. Een mineraal wat een vrouw iedere maand verliest en sporters verliezen iedere keer als ze intensief zweten. Ga na als je een top-sportende vrouw bent die iedere dag zweet en maandelijks menstrueert. De artsen staan nog steeds voor een raadsel en schreven ijzer tabletten voor waarin zelfs in de bijsluiter staat: niet met zuivel innemen! Janneke kan er inmiddels zelf heel erg om lachen en is ontzettend dankbaar dat haar dit alles is ‘overkomen’ en dat niemand van de artsen het begreep waardoor ze zelf op onderzoek uit moest. Voor haar is het inmiddels simpel en duidelijk en ze vond zelf gelukkig een simpele en goedkope oplossing: geen zuivel meer consumeren, heel veel kiemen, bladgroen, groente, bessen en fruit consumeren en het lichaam herstelt zichzelf. Op eigen kracht kwam ze er helemaal bovenop en ze schopte het 7 jaar later tot een zesde plek op de Wereld Kampioenschappen roeien. Tot op heden haar sportieve hoogtepunt.   

Zuivel is naast dat het een dier- en milieu onvriendelijk product is ook een mens onvriendelijk product. “Zuivel is heel erg ongezond, niet alleen voor de (top) sportende vrouw, maar bijvoorbeeld ook voor de niet sportende man en vooral voor kinderen. Gelukkig weten steeds meer mensen dit en wordt hiermee veel leed voorkomen”, aldus Janneke.

“Dat is het aller beste voor jezelf en ook het aller beste voor de Aarde, win-win!”

Janneke zegt wel na elke vraag die ze van mij heeft beantwoord “ga ook vooral zelf opzoek naar informatie”. Al gok ik persoonlijk dat haar kennis wel degelijk up-to-date is, aangezien ze kasten vol heeft met duizenden boeken en gisteren nog naar een training is geweest van Brian Clement, eigenaar van het Hippocrates Health Institute. 

2015_Cover_Supersnelherstel_NIEUW

Na onze kennismaking kijk ik met een positieve blik terug op de gesprekken die ik met Janneke mocht hebben. Ze is uniek, een authentieke vrouw met ontzettend veel kennis en informatie over voeding en de ethische achtergrond daarvan. Janneke gaat zelf voor een 100% veganistische lifestyle als topsporter. “Dat is het aller beste voor jezelf en ook het aller beste voor de Aarde, win-win!”. Janneke bleek zich te herkennen in de visie achter de groene zus en het leek haar daarom leuk om gastblogger te worden. Daarnaast ben ik fan van haar geleerdheid en liefde voor mens, dier en milieu. Het lijkt mij ontzettend leuk om haar recepten uit te proberen en met jullie te delen. Ik kijk ernaar uit om deze week de eerste recepten uit haar boek te proberen. Ik heb namelijk aanstaande zaterdag een hardloop evenement op de planning staan, waarbij ik mee doe met de 10km. Met de recepten van Janneke kan ik mijn lichaam hier maximaal op voorbereiden! Naast recepten lees je ook ontzettend veel informatie over voeding in de breedste vorm. In het boek staat geweldige tips om zo gezond mogelijk te leven met voeding in de hoofdrol. Een kookboek en educatief boek in 1. Ontzettend leerzaam!

Website: www.jannekevandermeulen.nl
Instagram: @jannekevandermeulen

Liefs, Elcke

 

Een gedachte over “# SUPERSNELHERSTEL

 1. Geweldig goed weer gegeven over wat al meer mensen wisten maar nog te weinig in ons leven wordt gedaan.
  Deze week nog stond er een stuk in het AD over school gaande kinderen en hun pause drink gedrag…..
  Limonade! Mee voor in de schoolpause liefst met nog een zakje chips erbij!……..
  De meeste scholen willen terug naar het oude vertrouwde van joris drie pinter.
  En nu daar inderdaad bewust een stop word in gezet met deze gemak gewoonten ,gaan de scholen over tot water of MELK.
  Nou vraag je je toch af ? Na het lezen van deze blog van Janneke!!
  Scholen die melk goed keuren terwijl er gepresteerd moet worden en concentratie gevraagd wordt van het kind.

  limonade kan dan net zo goed gedronken blijven worden is mijn mening.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s