@DAPH_BLENDS

Blije darmen, hoe krijg je ze?

Goed, niet zo heel smakelijk maar wel uhm noodzakelijk voor een blij lijf..
En ook voor die van mij, door een goede darmflora slaan de kuren beter aan, en behalve dat werkt een goede darmflora mee aan wat voor herstel dan ook! (in mijn geval kanker) en dat is wat ik wil!

Blije darmen! Hoe krijg je ze? Hoe houd je ze?

De kwaliteit van je darmen zegt veel over je gezondheid, wanneer je darmflora niet optimaal is verergeren veel klachten waarvan je niet eens wist dat dit met je darmflora te maken kon hebben. (denk aan; diabetes, chronische ontstekingen van de darm, MS, allergieën etc.) Wanneer je darmflora helemaal on point is, wordt je immuunsysteem ook versterkt, en je immuunsysteem zorgt weer voor een algehele betere gezondheid en staat als een leger om allerlei infecties en ziektes te bestrijden. BAMMMM ik zie het meteen darmenvoor me, hebben jullie dat niet? (iets met beelddenken)
Het houdt dus allemaal verband met elkaar, houd dat in je gedachten!

Goede en slechte bacteriën

Wist je dat de van nature in onze omgeving voorkomende goede bacteriën, gisten en schimmels grotendeels verdwenen zijn?! En juist deze goede micro-organismen blijken onmisbaar voor onze gezondheid. Want ze houden continu contact met het immuunsysteem in de darm en houden het op die manier actief.
Dus zo steriel hoeft het allemaal niet, ons immuunsysteem moet niet lui worden; Wanneer je meuk eet (blijft een favo woordje) denk aan kant en klare maaltijden, niets vers, frituur moet je lichaam zoveel meer moeite doen om alles af te breken. Onnodige moeite want waarvoor? het doet niets voor je lichaam, het heeft geen functie. Het is LEGE MEUK. zo dat gezegd te hebben..

Een disbalans in de darmflora ontstaat door verschillende oorzaken. Hier komen er een paar:

 • Chloor en andere bacteroïcide chemicaliën (zware metalen, medicijnen, fluor e.d) die darmen-2zich in het drinkwater bevinden.
 • Vlees uit de bio-industrie met antibiotica
 • Overmatig alcohol gebruik/misbruik.
 • Overmatig suiker-, vet- en dierlijk eiwitgebruik (bijvoorbeeld kaas, vlees, melk).
 • Eten van bedorven voedsel, voedselvergiftiging.
 • Langdurig vasten. Of niet eten, zoals bij eetstoornissen kan voorkomen.
 • Verteringsstoornissen (onvoldoende maagzuur, slechte galfunctie, slechte pancreasenzymen productie, slechte darmperistaltiek).
 • Infecties.
 • Darmoperatie, bestralingstherapie en chemokuur.
 • Medicijngebruik (bijvoorbeeld de NSAID’s, dit zijn ontstekingsremmers).
 • Emotionele en fysieke stress.

Hoe maak je je darmflora blij?

Door de kwaliteit van ons (niet biologische) voedsel, een ongezond leefritme, te weinig( biologische) groentes/fruit wordt de kwaliteit van onze darmen ook minder wat weer tot gevolg heeft dat je overal last van kan krijgen, van vermoeidheid, ontstekingen,maagzweren en hoofdpijn tot vreselijk ernstige ziektes. Dus aan de bak met je darmflora, jullie zijn vanaf nu 1 en samen ga je het rooien! Zie het als een cadeautje voor je lijf om even bewust bezig te zijn wat je allemaal in je lichaam propt. Ook als je darmziektes hebt, is dit alleen maar een pluspunt als je hier mee bezig bent..

Hier een paar tips die je gemakkelijk in je leef patroon kan toepassen om je darmflora ‘on point’ te krijgen en zo gezonder door het leven te gaan!

Eet voldoende vezels.
Vezels vormen een voedingsbron voor de darmbacteriën van de dikke darm
– Neem bijv. elke dag een eetlepel gebroken lijnzaad samen in combinatie met sesamzaad (in je smoothies, yoghurt salades)
– Eet voldoende fruit met pitjes! (denk aan bramen, frambozen, granaatappel)
– Vergeet groene groentes niet! Deze bevatten vezels die je darmen nodig hebben, kook ze niet te lang en eet zo veel mogelijk rauw. Zo blijven meer vezels en mineralen behouden.

Voedingssupplementen als aanvulling
Microbiotica zijn preparaten die levende of gevriesdroogde darmbacteriën bevatten. Veel mensen hebben een afwijkende darmflora, dit kan zich uiten in tekorten, maar ook in overgroei met schadelijke bacteriën. Bij een gebrekkige flora kan je aannemen dat de hechting van gezonde bacteriegroepen verstoord is. Het is dan erg goed het milieu van de darm te verbeteren door microbiotica-gebruik te combineren met andere maatregelen.
– Zelf neem ik Uniqinol en Orthiflor original om mijn blije darmen blij te houden!

Cbd olie
Ook een supplement maar CBD olie/zetpillen benoem ik even apart, omdat deze olie gewonnen uit de cannabis plant zo’n geneeskrachtige werking heeft, en ook voor je darmflora! Cannabis ontspant de verkramping van de buik, verlicht de pijn, wekt de eetlust op en helpt op gewicht te blijven.Het is algemeen bekend dat ontstekingen worden gestuurd door het endocannabinoïdesysteem, dat een fundamentele rol speelt bij ontstekingsziekten van het maag-darmkanaal. In de ingewanden bevinden zich namelijk veel cannabinoïdereceptoren. Patiënten melden dat ze aanzienlijke subjectieve verbeteringen ervaren, met name ten aanzien van ontstekingspijn. De facebook pagina van DUTCHCBD is een bezoekje waard, hier kan je ook bestellen maar je mag mij ook altijd een berichtje doen!

Vocht!
Drink genoeg vocht, bij vocht heb ik het over water (het liefst met citroen, komkommer, basilicum) Deze kun je er gewoon ingooien in je flesje. 2 liter minimaal! Sorry maar meen het echt;) Ook voor je ontbijt zo belangrijk om even de tekorten aan te vullen en een glas citroen of limoen water (uitgeperst) te drinken.
– witte biologische thee (bladeren) werkt reinigend voor je darmen (dan is diarree oke ole ole –> je darmen worden gereinigd goed teken)
-spiriluna supplement of extract (poeder door smoothies)
Boekentip: Boek: opzoek naar bacteriële balans kost geen drol ( oke flauw woordgrapje) 4,95
Inspirerende indrukwekkende video over het succes van cannabis als geneesmiddel voor Crohn patiente Shona Banda. (10minuutjes)
Zij heeft haar ervaringen bij de behandeling van haar chronische darmontsteking vastgelegd in een boek, “Live Free or Die”.

Nog 1 vraagje, zijn jouw darmen blij?

darmen-5

Groetjes, Daphne

Neem ook eens een kijkje op de instagram account van Daphne: @daph_blends.