@HETMEISJEVANDEAKKER

Hier een Zeeuwse groene zus.

Altijd al opzoek naar nieuwe dingen, waardoor ik het idee heb dat ik en mijn gezin wat groener kunnen leven. En, o wat is het fijn dat (een poging tot) ecologisch leven niet meer meteen word geassocieerd met een geitenwollensokkentype!

IMG_4535Mijn gezin bestaat uit mijzelf(32), mijn vriend(35) en onze zoon (3, bijna 4). Ik vind het belangrijk dat we onze zoon leren om respect voor de natuur en je omgeving te hebben, ten slotte hebben we maar één wereld. In ons huis begint dat al met papier, plastic, glas en groen scheiden. De ene dag gaat dat beter dan de ander, soms lijkt het zo simpel. Hoe vaak ik nog wat uit de vuilniszak vis, omdat vriendlief het wel makkelijk vond om het in één zak te gooien. Herken je dat?

Sinds vorig jaar December ben ik gestart met zelf vloeibaar wasmiddel te maken. Zo simpel en ook nog leuk om te doen! Het is altijd een leuk gezicht wanneer er visite komt als je het aan het maken bent. Als een soort vrouwtje theelepel sta je in een grote pan water zeep te roeren. Alleen na enige tijd gebruik, merkte ik dat de groene knieën in de broek van onze zoon er niet uitgaan. Maar de zoektocht gaat verder naar een middeltje zonder chemische troep wat wel de vlekken er haalt.

Ik wil ook nog graag stoffen zakken maken om brood te kopen zonder plastic zak!

Er is nog een wensenlijstje om nog beter te leven zonder chemicaliën, plastic en groener. Ik heb pas een bijenwasdoek gemaakt om op deze manier geen of minder aluminiumfolie te gebruiken.  Alleen nu moet hij nog in gebruik genomen worden. Dus in plaats van kaas bij de supermarkt halen waar plastic om zit, op naar de markt en bij de kaasboer kaas kopen met mijn bijenwasdoek.

Liever een mislukte oogst, dan een oogst met troep erop.

Op het wensenlijstje staat ook nog zelf vaatwasmachine poeder maken. Zelf afwasmiddel heb ik al gemaakt en dat was een flater, zo jammer. Ik wil ook nog graag stoffen zakken maken om brood te kopen zonder plastic zak! Wist je dat je gewoon bij de supermarkt kan vragen of ze je brood in je eigen zakje stoppen. Hier in de badkamerkast staat ook zelfgemaakte deodorant, werkt fantastisch! Om dan meteen in de badkamer sfeer te blijven wil ik ook nog herbruikbare wattenschijfjes maken om make up te verwijderen.

image1

Sinds April ben ik samen met een goede vriendin een moestuin begonnen! We noemen het gekscherend “de akker” om zo het ‘oubollige’ er een beetje van af te halen.  Het is niet groot, er zijn 11 tuintjes beschikbaar waarvan er dus 1 van ons is! Ben zo trots, het begon met een stukje gras en nu is het al zo’n leuke tuin! Doordat mijn vriendin en ik beide in de verkeerde rij stonden toen een goede gezondheid werd uitgedeeld, proberen we de tuin ergonomisch te maken. Zodat het ons lukt om zonder al te veel klachten de akker bij de te houden. Het is ons eerste jaar, we zijn nog erg zoekend naar wat wel en niet kan en wat handig is. We willen een groene tuin in de breedste zin van het woord, dus geen chemicaliën. Liever een mislukte oogst, dan een oogst met troep erop. Het is echt genieten, moestuinieren werkt zo rustgevend.

Ik vind het prettig om zo mijn steentje bij te dragen. Doordat ik nog steeds geen miljoen op de bank heb staan of iets wat daar op lijkt, zoek ik wel naar oplossingen die geen grote aanslag hebben op mijn budget. Dus soms is het even zoeken waar je je spullen het beste kan kopen, maar die uitdaging is zo leuk!  Ik raad het je echt aan om te doen!

Groene groet, Jaccoline

Ontdek meer over de moestuin van Jaccoline op instagram: @hetmeisjevandeakker