@TOFUPEDIA

Tofuguide #1

Snijden, marineren en krokant bakken.
In deze tweedelige serie ‘Tofuguide’ nemen we je mee in de wereld van tofu. Er is veel onduidelijk over het veelzijdige witte blok, daar brengen we graag verandering in!
In deze guide informeren we je over snijden, marineren en krokant bakken van tofu. In de volgende ‘Tofuguide’ lees je meer over de gezondheidsvoordelen, bewaren en komen de verschillende soorten aan bod.

Tofacts_metwoorden_groters

Stap 1: Snijden
Tofu snijd je met een lang scherp mes zonder kartels. Zet het mes op de tofu en laat het er langzaam doorheen glijden, zonder druk op het mes te zetten. Dat is stap één. Nu stap twee: hoe deel je blok tofu op? Dat kan op oneindig veel manieren. We kunnen er veel woorden aan vuil maken maar we kunnen het beter laten zien: http://www.tofupedia.com/nl/tofu-in-de-wereld/how-to-cut-tofu

Naast snijden kun je ook pureren, verkruimelen, raspen of scheuren. 

Uitlekken_klein_woorden

Stap 2: Marineren
Tofu is als een blanco A4’tje, neutraal van smaak en daardoor open voor elke richting die je lekker vindt. Duik je kruidenkast in en meng je favoriete smaken tot een marinade, maar houd je wel aan onderstaande basisregels:

Tip 1: Uitpersen
Hoe meer vocht er uit de tofu is geperst, hoe beter de marinade wordt opgenomen. Uitpersen doe je het eenvoudigst door een theedoek om de tofu te wikkelen en er dan bord op plankje en iets zwaars, zoals een stapel boeken op te leggen.

Tip 2: Kies een smaakgeleider
Het uitgeperste water maakt ruimte voor smaak. Om de tofu de smaak optimaal op te laten nemen, gebruik je een geleider zoals witte wijn azijn, rijstwijn, sojasaus, port of een andere vloeistof. Meng je droge kruiden door het smaakvocht en je hebt een marinade.

Tip 3: Geen olie
Tofu bevat veel water. Olie en water zijn geen vrienden, maak dus een marinade zonder olie! Bak je tofu wel in olie of margarine.

Tip 4: Zout!
Tofu bevat van zichzelf geen zout, dit moet je dus zelf toevoegen! Dit kan in de vorm van tafelzout, maar denk ook aan sojasaus of ketjap. Voordeel van tofu is dat je het rauw kunt proeven en zo meteen weet of je meer zout moet toevoegen.

Tip 5: Minimaal 30 minuten
Voor genoeg smaak moet de marinade minimaal 30 minuten intrekken. Het liefst staat de tofu een nachtje in de marinade. Draai de tofublokjes regelmatig om zodat alle kanten evenveel smaak krijgen.

Elke smaakmaker is een potentieel ingrediënt voor de marinade. Eindeloos veel mogelijkheden dus. Probeer een balans te vinden in zoet, zuur, zout en bitter. Wij hebben vijf marinades voor je op een rij gezet: http://www.tofupedia.com/nl/tofu-in-de-wereld/wereldse-marinades

NOTE: Tofu die je laat meestoven of in een bouillon laat meegaren kun je zonder uitpersen of marineren toevoegen, omdat de tofu tijdens het stoven en garen de smaken van het gerecht opneemt. Voor alle andere bereidingen kun je tofu beter marineren.

In beslag

Stap 3: Krokant bakken
Hoe krijg je nu zo’n lekker knapperig korstje? Het antwoord is meel. Wentel de stukjes door meel en bak ze in een laagje olie. Zo worden ze heerlijk krokant. Je kunt verschillende soorten gebruiken: kikkererwtenmeel, tapioca, maïzena, aardappelzetmeel of gewoon bloem. Vergeet niet eerst je tofu te marineren.

tof1

Meer informatie over tofu vind je op http://www.tofupedia.com
Op instagram is @tofupedia ook te vinden!