UPCYCLEN

Iedereen die creatief is aangelegd kan upcyclen. Het weggooien van materialen is soms helemaal niet nodig. Veel materialen of voorwerpen kunnen hergebruikt worden en een andere functie krijgen.

Wat is het verschil tussen upcyclen en recyclen?
Bij recyclen wordt een oud en gebruikt materiaal weer gloednieuw gemaakt in dezelfde vorm en functie. Bij upcyclen worden oude materialen hergebruikt voor een ander doeleinde. Bij upcyclen gaat het om voorwerpen of materialen die anders weggegooid worden of gerecycled. Daarnaast is upcyclen veel groener dan recyclen. Je bespaard het milieu weer de afvalstoffen van het productieproces die nodig is om producten te recyclen.

“Upcyclen betekent dat je voorkomt dat oude of onbruikbare materialen in de vuilnisstroom terecht komen.”

Onze maatschappij kan je ook wel ‘wegwerpmaatschappij’ noemen en upcyclen is eigenlijk bedacht om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk weggegooid wordt en nieuwe spullen daarvoor in de plaats komen. Upcyclen betekent dat je voorkomt dat oude of onbruikbare materialen in de vuilnisstroom terecht komen.

De Bookpouf.
De bookpouf is ontstaan door oude en onbruikbare boeken te upcyclen. Ontwerper Anton Sleeuwenhoek krijgt van de bibliotheek deze boeken aangeleverd die anders naar de milieustraat gaan. Elke bookpouf is uniek en heeft zijn eigen karakter dankzij de verschillende soorten boeken. Anton en zijn vriendin Kirsten zijn dagelijks bezig met het upcyclen van producten. Zo maken de twee ook truien van melkpakken die in sliertjes zijn geknipt of veranderen ze eierdozen door ze te papier macheén in een lamp. Anton zegt dat het voor hem een voortdurende zoektocht is om iets te produceren van iets wat weggegooid wordt. Zijn bookpouf is momenteel een succes en wordt in diverse winkels verkocht.

Voor meer Informatie over de bookpouf van Anton Sleeuwenhoek klik dan op onderstaande links. Anton is onder de naam ‘Sledgecorner’ op social media te vinden.
http://www.sledgecorner.nl
http://www.facebook.com/sledgecorner
@sledgecorner
http://www.upcycledzine.com/bookpouf

“Save the garbage.” – Anton Sleeuwenhoek

Pinterest.
Je kan ook een kijkje nemen op de pinterest van de groene zus. Daar vind je een bord ‘upcycling’ met diverse Do It Yourself- upcycling ideeën.
http://www.pinterest.com/degroenezus
IMG_9835Op social media vind je ook andere ontwerpers die met hun creativiteit voorwerpen of materialen upcyclen. Zie bijvoorbeeld ook:
@upcycled_tassen van http://www.upcycled.nl
Upcycled, maakt handtassen van hergebruikte materialen. Leer, scheepszeil of jeans worden niet weggegooid, maar hergebruikt.

@thebohemiandreametsy van http://www.etsy.com/thebohemiandream
Lucia Flores maakt kleding met een bohémien touch van hergebruikte stoffen. Haar lijn staat voor eco-vriendelijk en duurzame Fashion. De opbrengsten gaan naar goede doelen.

@upcyclethat van http://www.upcyclethat.com
Hier vind je diverse upcycling ideeën en doe je inspiratie op.

Mijn favoriete upcycling is tijdschrift papier hergebruiken om cadeau’s mee in te pakken.
IMG_9757
Hopelijk heb je na het lezen van deze blog upcycling inspiratie opgedaan en kan ik alleen nog maar adviseren; ‘laat je creativiteit de vrije loop!’. Mocht je voorwerpen of materialen hebben ‘ge-upcycled’. Dan mag je altijd @degroenezus in de foto op instagram taggen. Ik ben benieuwd, veel succes!

Liefs, Elcke

Een gedachte over “UPCYCLEN

  1. Pingback: Upcyclen | blog

Reacties zijn gesloten.