WAT TREK JIJ AAN VANDAAG?

Heb jij ook zo’n kast met stapels kleding? Altijd genoeg te kiezen, maar is het tijd voor een feestje, ‘heb je niets om aan te trekken’. Dus even snel naar de winkel of online het gemiste item bestellen en je outfit ‘voelt’ weer compleet. Zo makkelijk gaat het tegenwoordig.

Als ik nadenk over de vraag ‘hoeveel kleding hebben wij hier in Nederland eigenlijk’, dan word ik gewoon stapeldol. De verhoudingen liggen natuurlijk uit elkaar, want ik weet dat er ook mensen zijn die niet genoeg inkomen hebben om makkelijk kleding te kopen. Alleen wil ik me nu graag richten op de ethische vragen, hoe milieuvervuilend is de kledingindustrie en hoe zijn de arbeidsomstandigheden?
Om antwoord te krijgen op deze twee vragen, toetste ik het volgende in op google; ‘kledingindustrie milieuvervuiling’. Als eerste vond ik de site http://www.schonekleren.nl een zeer informatieve website over de kledingindustrie. Als ik vervolgens klik op het kopje ‘arbeidsomstandigheden’ lees ik het volgende: “en toch horen we over de hele wereld steeds weer verhalen over extreem lange werkdagen, gedwongen overwerk, ontbrekende arbeidszekerheid, hongerlonen, schendingen van vakbondsrechten, ongezond werk, uitputting, seksuele intimidatie en stress. Wereldwijd werken zo’n 47 miljoen mensen in de kledingindustrie, waaronder 40 miljoen vrouwen (85%).” Ook staat er informatie op over wat voor invloed de kledingindustrie heeft op het milieu, namelijk hoeveel water en energie nodig is om katoen te telen. Op de site staat het volgende geschreven: “Om een kilo katoen te telen is ongeveer 10.000 kilo water nodig. Dat is al gauw 2500 liter per shirt en meer dan 7000 liter per spijkerbroek. Al dat water wordt onttrokken aan rivieren, meren of ondergrondse waterreserves. Daardoor ontstaan watertekorten voor de lokale bevolking en wordt de bodem aangetast.”
Daaronder staat uitleg over de bestrijdingsmiddelen, het verfproces en het vervoer. Nadat ik dit had gelezen, gingen mijn alarmbellen rinkelen! Ik keek naar mijn t-shirt….. en voelde me verantwoordelijk. Ik kan als consument toch wel verantwoorde kleding kopen?

“Mijn wens is dat tweedehandskleding vaker wordt geïnterpreteerd als duurzaam en milieubewust.”

En dat kan! Je kan kiezen voor biologisch katoen met een EKO-keurmerk of voor Fairtrade katoen van Max Havelaar. Je kan ook kleding kopen die gemaakt zijn van natuurlijke grondstoffen, zoals brandnetel, linnen of hennep. Wol wordt niet aangeraden, vanwege het vele watergebruik en de broeikasgasemissie. En voor onze vegans onder ons is wol zo wie zo al een ‘no go’.

Wil je liever niet iets ‘nieuws’ kopen, shop dan TWEEDEHANDS! Yes, er zijn tegenwoordig genoeg leuke kringloop en vintage winkels te vinden!! Of ga eens naar de vlooienmarkt. Een andere mogelijkheid is ‘kledingswappen’ ruil kleding met anderen. Genoeg opties om niet bij te dragen aan de zeer milieuvervuilende kledingindustrie en de vreselijke omstandigheden waarin de arbeiders werken. Mijn wens is dat tweedehandskleding vaker wordt geïnterpreteerd als duurzaam en milieubewust. Vaak heeft men nog een negatief oordeel over tweedehandskleding. Terwijl dit echt niet altijd het geval is! Sta er ook voor open om een kraam goed te bekijken en opzoek te gaan naar leuke items.

Mijn kledingkast bestaat inmiddels al ongeveer 75% uit tweedehandskleding. Ik krijg namelijk kleding van mijn schoonzusje die zij niet meer draagt of ik koop voor een vriendenprijsje kleding over van vriendinnen. Zij verkopen hun kleding via internetsites of op de vlooienmarkt. Je kan natuurlijk niet alleen tweedehands kopen, maar ook verkopen! Dat is echt een aanrader om eens te doen! Je doet dan ook sneller items weg die nog goed zijn met de wetenschap dat je er een ander plezier mee doet. Dit werkt voor mij heel goed, want ik kan zo slecht iets wegdoen. Genoeg tweedehands opties lijkt me zo.

Mocht je tijd hebben en wil je meer leren over de kledingindustrie. Dan raad ik je aan om de Netflix documentaire ‘the true cost’ te kijken. Omdat dit een beknopte samenvatting geeft over de kledingindustrie en duurzaamheid. Ook kun je een kijkje nemen op de volgende websites:
http://www.duurzamekleren.nl
http://www.milieucentraal.nl
http://www.lush.nl

Ik ben ervan overtuigd dat wij als consument de ‘vraag en aanbod’ van de economie kunnen beïnvloeden en kunnen laten zien dat wij het liefste duurzaam consumeren. Dus ik sluit af met ‘1 voor allen en allen voor 1’ 😉

Liefs, Elcke

Een gedachte over “WAT TREK JIJ AAN VANDAAG?

Reacties zijn gesloten.