@EVELIENDH

Zaterdag 12 maart 2016 was het dan zo ver, onze reis naar Thailand. We hadden ons al weken voorbereid. Deze reis zou namelijk anders worden dan we gewend zijn, namelijk een basic backpack trip en dat ook nog eens in een Aziatisch land


De reis duurde 3 weken en mijn vriend en ik hadden alleen de vliegtickets geboekt. Wat de rest van onze trip zou brengen, was nog onbekend. Natuurlijk hadden we wel een route in ons hoofd, maar de hotels, vervoer, tours was allemaal nog blanco. Een flinke uitdaging, al zeg ik het zelf! 
Maar daar gingen we!

Onze eerste ontmoeting met Thailand, BANGKOK. Dat was een flinke binnenkomer, een echte cultuurshock, alles was veel, de drukte, de mensen, geuren en kleuren. De dag erna hadden we gelijk de nachttrein naar het noorden geregeld. We reisde af naar de stad Chiang Mai dat 16 uur verderop lag. Dit was in mijn beleving nog het ‘oude Thailand’, nog niet overlopen door toeristen. De rust deed me goed en ik had tijd om na te denken over onze volgende vakantie activiteit. De vraag ‘wat is een toeristisch verantwoorde activiteit’ kwam vrijwel direct naar boven. Want is dat wel mogelijk in zo’n toeristische derde wereldland als Thailand?

foto olifanten 2Het maken van een olifantenrit was uiteraard uit den boze! Er bleek echter wel een alternatief aangeboden te worden om met deze prachtige beesten in aanraking te komen. We hadden namelijk gelezen over de ‘Elephant Jungle Sanctuary‘. Een organisatie die zich inzet voor de welzijn van olifanten in de toeristenindustrie

“De organisatie vangt mishandelde olifanten op en proberen ze weer een normaal leven te geven in de jungle.”

Ik wilde dit proberen, al is het alleen al om een boodschap aan de bevolking af te geven, dat ritjes op olifanten helemaal geen toeristische attractie is. Want helaas, iedere dag weer worden er ritjes gemaakt op deze prachtige dieren. Dus op goed vertrouwen een afspraak gemaakt bij deze organisatie, want in een land als Thailand weet je het maar nooit. Wij hebben een dag met deze organisatie meegelopen. Een georganiseerde wandeling naast de olifanten de jungle in naar de verblijfplaats van deze dieren. Wat een bijzondere ontmoeting en ervaring! We hebben een mooie dag gehad die bestond uit het voeren, wassen en spelen met de olifanten. En wat fijn om te zien dat er zoveel mensen zijn die geven om de olifanten, zowel een groot deel van de toeristen, als de locals hier in Thailand. Laten we hopen dat er iedere dag weer een olifant wordt bevrijd uit de toeristenindustrie en een mooi leven krijgt bij deze in mijn ogen “saviors”.

foto hutjes jungle

Onze reis door Thailand ging van het noorden naar het zuiden. Een vliegreis dit keer. We hadden gelezen over een jungletour door één van de oudste regenwouden van Thailand, het Khao Sok National Park. Je vindt daar een kraakhelder blauw meer “Cheow Lan Lake” met een grote diversiteit aan wildlife, grottenstelsels en enorme kalksteenrotsen. En wauw, het is werkelijk een ‘klein’ paradijsje op aarde.
We zijn 2 dagen en 1 nacht in het park geweest. De tour bestond uit 2 jungletochten, 2 grotten bezoeken, waarvan 1 half onder water, een night safari op de boot en een sunrise safari. Dit was echt FAN- TAS- TISCH!

evelien

De gids vertelde ons ook over de gibbon (mensaap) die hier leeft. Verschillende soorten worden met uitsterven bedreigd, doordat het tropisch regenwoud wordt omgezet in landbouwgebied. Gelukkig voor de gibbon is het Khao Sok National Park beschermd natuurgebied. 

“Wat krijgen we nou, komt dit allemaal uit de zee?!”

evelien twee

Tijdens onze reis hebben we ook de eilanden van Thailand bezocht. We kwamen aan in ‘Lamai beach‘. Wederom leuke hutjes, op het strand met uitzicht op zee. Maar deze zee was niet dezelfde zee, als die we in het noorden van ditzelfde eiland zagen. Het water was namelijk bruin. Over de hele lengte van het strand dreef dit bruine water. We baalden, maar hadden geen idee waarom dit was. Tijdens een wandeling aan het strand, werden we nog een keer onaangenaam verrast. Langzaam begon het eb te worden en het strand spoelde vol met plastic en andere vreemde dingen. “Wat krijgen we nou, komt dit allemaal uit de zee?!” We konden onze ogen niet geloven. Maar helaas is dit wel de realiteit. Het besef dat wij, de mens, dit zelf doen, maakte ons boos.

Gelukkig werden we op het laatste eiland ‘Koh Tao‘ aangenaam verrast dat hier op de stranden geen plastic meegenomen mag worden. Een goede maatregel die ze eigenlijk op alle stranden in Thailand, maar ook in de hele wereld mogen uitvoeren.

foto eiland koh tao

Helaas stuitte we hier (alweer) op een teleurstelling, die helaas ook door ons, de mens, veroorzaakt is. Koh Tao staat bekend om zijn prachtige snorkel en duikgebieden. Het water is hier kristal helder en een verzameling aan prachtige vissen die hier leven. Wij hebben dit met onze eigen ogen gezien tijdens een snorkeltour. Maar wat we zagen, was dat het koraal hier grotendeels dood is. En dit komt, zoals ik al zei door ons de mens. Mensen, toeristen weten vaak niet dat koraal een levend wezen is en dat als je het aanraakt, het grotendeels afsterft. Gelukkig was onze gids erg alert en waarschuwde ons hiervoor om het NIET aan te raken.

foto Noorden ChiangMaiOp maandag 4 april 2016 kwam ons avontuur tot een einde. Wat fijn om weer thuis te zijn, en wat fijn om weer frisse NL lucht in te ademen. We waren namelijk onze laatste dag terug in Bangkok en hier barst het van de uitlaatgassen, smog, voedselgeuren, en andere geuren. Iets wat je krijgt als er 11 miljoen mensen in 1 stad wonen..

Thailand was een onvergetelijk avontuur voor ons! We hebben genoten, zoveel herinneringen opgedaan en een hoop geleerd. Maar met name zijn we bewuster geworden over de invloed die wij als mensen hebben op de natuur en de dieren.

Groetjes, Evelien
@eveliendh

eef en rib