PLASTIC SOUP & JUTKUNST

Het begrip ‘plastic soup’ is bij de meeste wel bekend. Dit zijn grote oppervlaktes in de oceaan bedekt met plastic. Dit wordt ook wel een ‘drijvende vuilnisbelt’ genoemd.

Daarnaast is er ook heel veel los plastic te vinden in de oceanen en eigenlijk ook hier om de hoek. Dit heeft vele nare gevolgen voor de biodiversiteit op aarde, want het plastic vindt zijn weg in het voedselketen. Kort gezegd, dieren eten het plastic en gaan hieraan dood.

_MG_0082_2

Laatst was ik op Texel en maakte een strandwandeling, de woede greep mij bijna vast bij het zien van al het afval dat op de grond lag of de vele visnetten die waren aangespoeld. Maar ik dacht direct aan de museum galerie met de prachtige ‘jutkunst’ die ik net voor de wandeling had ontdekt in het dorpje den Burg. Daar in de straat Burgwal 6 vind je de museum galerie van beeldend kunstenaar Maria Roelofsen. Maria Roelofsen maakt van restafval prachtige kunst objecten en geeft daarmee onder andere plastic een tweede leven. Haar kunst bestaat uit reliëfs, sculpturen en lichtobjecten. Maria was op het moment dat ik het atelier binnenstapte niet aanwezig, maar haar man maakte een vriendelijk praatje met mij en legde het een en ander uit over de jutkunst van zijn vrouw. Zo vertelde hij, dat de kunst aan elkaar is bevestigd met de visnetten die zijn vrouw vindt op het strand. Zij heeft een eigen techniek ontwikkeld waarmee het afval aan elkaar is bevestigd._MG_9999_2_MG_0301_2

“Het is een gegeven dat ik met het jutten van restafval, dat zelfs voor de andere jutters niet interessant blijkt, het strand van Texel een stukje schoner maak.” – Maria Roelofsen

In het atelier zie je bijvoorbeeld bestaande of fantasie dieren. Een hondenkop gemaakt van een fietszadel of een vlieg die door een jaren ’90 bril zijn ogen heeft gekregen. Het is hierdoor troostend en grappig tegelijk om door het atelier te lopen. Het initiatief om kunst te maken van plastic en hout vind ik fantastisch en ik hoop dat het ook andere creatievelingen inspireert om kunst te maken van restafval.

Maria Roelofsen schrijft op haar website het volgende; “vrijwilligers ruimen ook de stranden op, maar altijd spoelt er nog genoeg aan. Texel streeft ernaar om in 2020 geheel zelfvoorzienend te zijn. Ik streef naar duurzame kunst van een duurzaam eiland”.

_MG_0119_2

Het geeft mij hoop dat er ook anderen zijn die zich bekommeren om een schonere leefomgeving voor mens, dier en natuur. Eigenlijk vind ik dat Maria Roelofsen van iets negatiefs, wat restafval is weer iets positiefs maakt. En dat vind ik heel tof!

Als je meer informatie wil over de kunst van Maria Roelofsen bezoek dan haar website www.mariaroelofsen.com.

Liefs, Elcke