@HEALTHYWANDERLUST.NL

Dierenleed in de vleesindustrie.

“Nadenken voor je eet, bespaart dierenleed” Is het motto van Bite Back, een organisatie die opkomt voor dierenrechten. Een dier in de vee-industrie wordt niet gezien als individu, als een dier met gevoel, maar als product en wordt ook vaak zo behandeld. Dat dit vaak achter gesloten deuren gebeurd en men in de meeste gevallen geen idee heeft welke weg het stukje vlees dat nu op zijn of haar bord ligt heeft afgelegd vind ik zorgwekkend. Ik zal niemand hierop beoordelen, totaal niet, want voordat ik mij hierin begon te verdiepen wist ik hier ook nog niet veel vanaf.

Merelteunis

Ik heb een tijd getwijfeld of ik dit artikel wel online wilde zetten. Ik wil namelijk niemand opleggen hoe hij of zij zijn leven moet leven en dat geldt ook op het gebied van voedsel. Tot nu toe heb ik alleen geschreven over positieve onderwerpen en ik wil ook zeker dat dit hier de nadruk op ligt, maar daarnaast vind ik het belangrijk dat ik ook mijn hart laat spreken. Een gezonde levensstijl vind ik ontzettend belangrijk, maar daarnaast vind ik het net zo belangrijk dat voedsel eerlijk verwerkt wordt. Helaas is dit in de vlees industrie in Nederland vaak niet het geval.

We hebben vast allemaal wel eens gehoord van de bekende ‘plofkip’ en omdat hier zoveel aandacht voor is geweest is dit product in veel supermarkten inmiddels niet meer te koop. Geweldig natuurlijk! Dat neemt niet weg dat er nog veel meer dieren zijn die een ontzettend stressvol en dieronvriendelijk leven lijden zodat wij iets lekkers op ons bord kunnen toveren.

Primaire levensbehoeften:
Alle dieren hebben primaire levensbehoeften zoals genoeg beweegruimte, frisse lucht, daglicht, scharrelen, grazen en opzoek gaan naar voedsel. De meeste veehouders hechten hier totaal geen waarde aan en negeren de behoefte van deze dieren. Alles gaat om de productie, zoveel mogelijk dieren gebruiken en uiteindelijk slachten. Dat veel dieren in de veehouderij hierdoor lijden aan psychische, emotionele en fysieke schade/klachten wordt voor het gemak even vergeten. Sinds wanneer is het leven van een dier zoveel minder waard geworden dan het leven van een mens vraag ik mij dan af?

intensieve veehouderij

Emotionele en lichamelijke mishandeling.
Ik maak hier vast geen vrienden mee, maar toch is het niet te ontkennen. Dieren in de veehouderij worden vaak flink mishandeld. Vaak moeten ze veel meer produceren dan hun lichaam aankan en de industie speelt hierop in door verschillende productie methodes toe te passen. Of eigenlijk kan je met een gerust hart zeggen, toe te dwingen, een dier heeft in de veehouderij namelijk geen mening over wat er met hem/haar gebeurd. Gedwongen voorplanting met kunstmatige inseminatie, pijnlijke en onverdoofde ingrepen, baby dieren die bij geboorte direct bij hun moeder worden weggehaald (om door verkocht en gefokt te worden), mannetjes worden vaak direct geslacht (zij kunnen namelijk geen melk produceren of zich voorplanten), varkens verblijven hun hele leven in het donker zodat ze rustig blijven, bij kippen wordt hun snavel afgeknipt, eendagskuikens en stierkalfjes worden direct na geboorte gedood, in veel landen worden dieren zonder verdoving gecastreerd, hetzelfde geld voor de brandmerken en oormerken en moederdieren worden jarenlang zwanger gehouden om de melkproductie op gang te houden. Geloof mij ik kan nog wel even zo doorgaan, maar of het dier nou gehouden wordt voor zijn vlees, eieren, melk of andere producten zijn of haar eindbestemming is hetzelfde; de slachtbank. En helaas komen ze daar vaak al veel eerder terecht dan hun ware levensverwachting.

“Dieren zijn net als ons ook gevoelige wezens. Ervaren vreugde en blijdschap, maar kennen ook angst, verdriet en woede.”

Weet wat je eet.
Weet wat je eet en zet je samen met mij in voor diervrije en diervriendelijke producten en zeg ‘nee’ tegen de veehouderij. Wij hebben de keuze om dit te veranderen, dieren niet. Hun verdriet, pijn, mishandeling en mening wordt niet gehoord. In mijn andere artikel ‘Tips om minder vlees te eten’ geef ik je advies om het eten van vlees in ieder geval te minderen, want ook de kleine stapjes helpen. Gelukkig wordt er al veel actie ondernomen om de ergste gevallen van de vee industrie tegen te gaan en is bijvoorbeeld de legbatterij in Europa inmiddels verboden, dus samen kunnen we een nog groter verschil maken.

Dieren zijn net als ons ook gevoelige wezens. Ervaren vreugde en blijdschap, maar kennen ook angst, verdriet en woede. Waarom vinden wij dit niet net zo belangrijk als onze eigen gevoelens?

Stop de veehouderij

Nogmaals, ik wil niemand veroordelen die wel vlees wil eten. Maar laten we vooral niet onze ogen sluiten voor de dieronvriendelijke wereld die in stand wordt gehouden om onze eigen behoeftes te vervullen.
Kijk op de website van Bite Back en Wakker dier voor meer informatie.

Volg mij ook op Bloglovin.
http://www.healthywanderlust.nl