@YVONVANDES

Wat doe je als je dagelijks 170 km moet afleggen naar je werk? En treinforensen geen optie is, omdat de eerste trein te laat vertrekt om op tijd op het werk te komen? Juist, dan koop je gewoon je droomauto!

3 jaar geleden kocht ik ‘m: een roomwitte MINI Cooper met zwart dak en zwarte racestrepen. Ik zie ‘m nog staan in de showroom. Een racemonstertje waarin je een gevoel van luxe ervaart. Ik hoopte dat het fileleed wat gecompenseerd zou worden door het trotse gevoel dat ik als MINI-rijder zou gaan mogen ervaren.. Helaas. Trots op de auto ben ik nog steeds. Maar autorijden? Nee hoor, dat kan echt niet op tegen een heerlijke fietstocht op mijn lichtblauwe Gazelle.

Sinds een half jaar woon ik naar mijn grote tevredenheid weer op fietsafstand van het werk. Althans, naar mijn mening op fietsafstand. Mijn moeder zegt steevast ‘kind, iedere werkdag bijna 20 kilometer fietsen is veel te ver’. ‘Denk je eraan dat je niet te mager wordt?’ Mam, ik ben nog geen kilo afgevallen sinds ik weer volop fiets…en dat dat ook niet hoeft weet ik ook mam. Oké, misschien mogen mijn buikspieren wat sterker worden, maar ook daar draagt het fietsen tot nu toe niet echt aan bij. Toegegeven, wellicht komt dat ook wel door die extra chocolade die ik mijzelf gun na een fietstochtje.

Mijn vriend verklaart me al helemaal voor gek. ‘Er staat een dikke wagen voor de deur en jij gaat fietsen? Ook als het vriest? Of als het waait? Of met een zware tas?’ Afijn, toen ik hem net kende ging hij bij wijze van spreken met de auto naar de buren. Ik heb hem inmiddels keurig bijgebracht dat het zoeken naar een parkeerplekje bij de AH net zolang duurt als de hele route ernaartoe te fiets. Gekscherend heeft hij de MINI al een aantal keer op autoscout gezet. Maar ik kan ‘m (nog) niet weg doen. Autorijden op winderige, regenachtige dagen is toch wel erg prettig moet ik toegeven.
“Trots op de auto ben ik nog steeds. Maar autorijden? Nee hoor, dat kan echt niet op tegen een heerlijke fietstocht op mijn lichtblauwe Gazelle.”
Maar op andere dagen vind ik fietsen zo fijn. Fietsen houd je fit. Fietsen is gratis. Fietsen is heel ‘groen’. Maar bovenal vind ik het ervaren van de seizoenen mooi. Het langer licht worden, de eerste keer zonder jas, een prachtige zonsondergang, fluitende vogels: al fietsend beleef je dat alles veel intenser. En wat is er nu fijner dan op een kaarsrecht fietspad ’s ochtends nog even heerlijk weg te dromen of ’s avonds in een donker wordende stad de dag te evalueren?
Last but not least: door vaak te fietsen bespaar ik benzine en een sportschoolabonnement. Kan ik mooi weer een extra lekker stukje chocolade kopen 😉
Liefs, Yvonne

@yvonvandes