SOME SERIOUS SHIT

De nijlpaard behoord tot de categorie ‘schijn bedriegt’. Tussen het jaar 2000 en 2007 was de nijlpaard populatie met 95% gedaald. In deze periode werden nijlpaarden massaal gedood.

Het dier was gewild om zijn ivoor, bracht schade toe aan landbouwgebieden, maar met namewerd het zoogdier als bedreiging gezien door de plaatselijke bevolking. Echter werd het steeds moeilijker om vissen te vangen uit de Nijldelta. Nu blijkt dat de vissen uit de Nijl hun voedsel verkregen, dankzij de uitwerpselen van de nijlpaarden. De vicieuze cirkel van het ecosysteem kwam ineens om de hoek kijken.

“Zonder nijlpaarden geen vis voor de plaatselijke bevolking”

Geen nijlpaarden betekent geen voedsel voor de vissen en dus ook niet voor de plaatselijk bevolking. Het is wel duidelijk dat nijlpaarden ontzettend belangrijk zijn voor het ecosysteem. Hun uitwerpselen dienen als bemesting van hun leefomgeving. Het is bewezen dat Nijlpaarden ondersteunen bij de levensgemeenschap. Helaas staat het dier al sinds 2006 op ‘de rode lijst van IUCN’ (International Union for Conservation of Nature and Natural Resources).

“Mijn collega stopt, lacht en zei “ow ja, dat is waar ook” en legt het papier weer weg”

Maar eigenlijk wordt natuurlijk niet alleen het nut van de nijlpaard onderschat. Alle dieren die op aarde leven, hebben een functie in het ecosysteem en helpen de biodiversiteit te behouden. Neem nou de spin. Hoe vaak worden spinnen niet bestempeld tot een ‘eng, vies diertje’, snel wordt de stofzuiger gepakt of een krant en zeg maar dag tegen dit ontzettend nuttige diertje. Alleen omdat men er bang voor is?

Gisteren nog. Mijn collega staat in de keuken en vloekt “gadverdamme, weer zo’n vieze spinnenweb”, ik lach en lees verder op mijn telefoon. Tot ik ineens het geluid van papier hoor en net op tijd roep “nee, niet doodmaken”. Mijn collega stopt, lacht en zei “ow ja, dat is waar ook” en legt het papier weer weg. Ik stapte op het spinnetje af, pak het zachtjes vast en breng het naar buiten. Ik hou mijn hand boven wat groen en de spin laat zich vallen. Waarom moeten we nou toch alles maar doodmaken, zelfs dit spinnetje heeft zijn functie… #laathetleven

Liefs, Elcke